Slovenija > Črna kronika
15121 ogledov

Podrobnosti današnjega umora: Mamo Terezijo in psičko Kalo pokončal z nožem

Dolenja vas-umor-3.10.24 D. M.
Policisti na Ribniškem preiskujejo nasilno smrt 79-letnice. Umoril naj bi jo 48-letni sin, ki je po dejanju pobegnil, a so ga danes nekaj pred poldnevom prijeli.

Potem ko so ribniški policisti v torek popoldne obravnavali strelski incident v zaselku  Maršiči, so bili včeraj obveščeni še o najhujšem kaznivem dejanju zoper življenje in telo – umoru oziroma uboju. V večstanovanjski hiši v Dolenji vasi so našli truplo 79-letnice, po naših podatkih Terezije T., ki je umrla, kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, zaradi poškodb, zadanih z ostrim predmetom.

Dolenja vas-umor-3.10.24 | Avtor: D. M. D. M.
Opozarjali, da je na begu nevarna oseba

Za dejanje so osumili 48-letnika, po naših informacijah Terezijinega sina  Darka T., ki je sprva pobegnil in so ga policisti danes dopoldne še iskali, tudi z objavo fotografije in osebnega opisa v medijih ter ob opozorilu, naj občani z njim ne poskusijo navezati stika, ker je nevaren. Opoldne pa je Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave sporočil, da so ga po intenzivnem iskanju našli na območju Ribnice in mu odvzeli prostost: "Preiskava vseh okoliščin kaznivega dejanja se nadaljuje, motiv še ni znan."

Navezana en na drugega

Prebivalci šeststanovanjske hiše so, razumljivo, v šoku. "Terezija in Darko sta se priselila pred približno dvajsetimi leti iz Ljubljane, sicer pa sta bila ona in njen pokojni mož Prekmurca. Mama in sin sta bila mirna, vzorna soseda, oba zelo prijazna, ima pa Darko duševne težave, shizofrenijo. A nikoli nismo slišali, da bi se kdaj prepirala, ne morem razumeti, kako je prišlo do tega. Ne vem, morda je nehal jemati tablete," nam je povedala najbližja soseda, zgornja pa je dodala: "Terezija in Darko sta bila zelo navezana en na drugega, vedno ji je pri vsem pomagal, tudi, recimo, ni pustil, da bi šla po drva. Sama pa je obdelovala vrtiček pri njuni garaži."

Tudi mladi vaščani o Darku niso našli slabe besede: "Ko smo, še mlajši, šli v maškare, nam je vedno odprl vrata in nas obdaril. Velikokrat smo ga srečali, ko je sprehajal psičko."

Kala je nehala lajati

In prav zaradi majhne mešanke so sosedje zasumili, da se je v stanovanju nekaj zgodilo.

"Kala je vedno slišala, kadar je šel kdo mimo vrat, in zalajala. V torek zvečer me je obiskala prijateljica in se poslovila okrog pol enajstih. Takrat Kala ni nič zabevskala. Mogoče se je takrat zgodilo," je razmišljala prva soseda. Enakega mnenja je bila tudi druga: "S Terezijo sva v torek okrog 18. ure sedeli zunaj in mi je rekla, da se je Darku poslabšalo. Vmes je on prišel po drva, Terezija pa je šla nato domov, nekam zbegana. Dejala sem ji, naj me pokliče, če bo kaj narobe. Nato mi je približno ob sedmih zvečer prinesla biskvit in naročila, naj ji kasneje vrnem krožnik."

Terezija v dnevni sobi, psička v kuhinji

Po njenem pripovedovanju je bilo "čudno" tudi v sredo zjutraj: "Zjutraj na sprehod peljem svoja dva kužka, Terezija pa Kalo, potem popijeva kavo. Tokrat pa je ni bilo in tudi izza vrat ni bilo laježa. Ker je Terezija naglušna, sva s sosedo najprej klicali Darka, a se ni oglasil, zatem sva skušali priklicati njo, spet neuspešno. Sva pa skozi vrata slišali zvonenje njenega telefona. Nazadnje sva se obrnili na Terezijino hčerko in prišel je njen mož. Vhodna vrata so bila odklenjena, in potem ko je stopil v stanovanje, je zakričal. Terezija je zabodena ležala v dnevni sobi, Kala, tudi mrtva, pa v kuhinji."

Pretreseni sosedi sta zmajevali z glavama: "Še vedno ne moremo dojeti te tragedije. Mi, v zgornjih štirih lastniških stanovanjih smo kot družina."

Policija: Osumljenca pred tem še nismo obravnavali

Osumljenca so policisti danes pri intenzivnem iskanju na terenu našli, ga prijeli in mu odvzeli prostost. Trenutno pa nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah kaznivega dejanja zoper življenje in telo.

"Motiv za dejanje osumljenca še ni znan. Po do sedaj znanih podatkih osumljenca v preteklosti še niso obravnavali zaradi kakšnih kaznivih ravnanj z elementi nasilja, prav tako po do sedaj znanih podatkih policisti niso obravnavali te družine oziroma teh dveh oseb," je v današnji izjavi za medije dejal Tomaževic.

Komentarjev 6
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:15 03.oktober 2024.

    Shizofrenija je hudič..malo se zamislite ovce SDSsovske...

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 14:12 03.oktober 2024.

    Omenjena je shizofrenija , ki je težka psihična bolezen , zato glede na opis vsega skupaj v članku je takole samo iz medijev težko obsojati in soditi. Sedaj je vse skupaj v rokah sodstva in izvedencev , da odkrijejo resnico ...prikaži večo o njegovi prištevnosti za ta grozen zločin.

  • 4krogci 13:07 03.oktober 2024.

    to so ti nasi avtohtoni sodrzavljani....pač mi res nerabmo ciganov pa juznih prislekov, pa unih dobro zapecenih...smo si ze sami sebi najvecji sovrazniki!