Avto
2398 ogledov

Parkiranje za praznike v Ljubljani ni zastonj!

Parkirni listek Poslal bralec
"V soboto dopoldan, na dela prosti dan, bil je praznik Marijinega vnebovzetja, sem parkiral v Ljubljani. Prijatelj, ki stanuje v centru mesta, mi je trdil, da tako kot ob nedeljah, tudi med prazniki ni potrebno plačati parkiranja," piše bralec. A temu ni tako!

Tudi med prazniki, ki so dela prostih dni, torej tudi za praznik Marijinega vnebovzetja ali za božič, če ta dan ni na nedeljo, je parkirni listek obvezen!

"Zanimivo se mi je zdelo, da so imeli avtomobili s tujimi registrskimi oznakami vsi parkirne liste, slovenski avtomobili pa ne," nadaljuje bralec, ki nam je poslal tudi fotografijo parkirnega lista, ki ga je imelo na vetrobranskem steklu eno od vozil s tujimi registrskimi oznakami. Sprašuje se tudi, kako to, da je na parkirnem avtomatu čas obratovanja tako nejasno napisan. "Nikjer ne piše, da je ob praznikih, ki so dela prostih dni, treba plačati za parkiranje. Ker tudi za nedeljo ne piše, da je treba plačati za parkiranje, sem sklepal, da gre za eno in isto stvar," še dodaja naš bralec.

Prazniki niso omenjeni

Tudi sami smo preverili in na parkomatih, niti na cenikih na spletni strani Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. niso prazniki nikjer omenjeni. Prazniki niso omenjeni niti na prometnih znakih, ki označujejo čas in mesto, kjer je treba plačati za parkiranje vozila. "Skladno z Odlokom o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana je parkiranje plačljivo tudi na praznik, če je le ta med ponedeljkom in petkom oz. soboto," so na naše poizvedovanje odgovorili iz Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. Menijo, da je označen čas plačila dovolj razločno napisan, da je iz njega razvidno, da ob nedeljah plačilo ni potrebno. "Kot pa smo že pojasnili, pa je parkirnino v tem času potrebno plačati, tudi če so prazniki," dodajajo.



Dodajajo tudi, da je izven časa plačljivosti na parkomatih izpisano, da plačilo ni potrebno. Po koncu obratovalnega časa gre parkomat v stanje pripravljenosti, katero onemogoča plačevanje. V tem času je na parkomatu izpisan tekst, da plačilo ni potrebno.

V lanskem letu so na Mestno redarstvo podali 51.218 predlogov zaradi neplačila parkirnine. Podatkov o tem, ali je bilo neplačilo ugotovljeno na dan, ko je sicer tudi praznik, pa ne vodijo.

Komentarjev 2
  • Miha Dolenjec 16:48 07.februar 2016.

    bolj bi bilo prav da bi bilo parkiranje ob prazikih brezplačno :/

  • h3o 21:24 22.avgust 2015.

    Namesto P na znaku nalimajte jankovićevo faco