Svet
3 ogledov

Kosovski Srbi nad vozila Kforja in Unmika

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (na sliki v sredini) je po srečanju s koleg Žurnal24 main
Skupina jeznih kosovskih Srbov je napadla vozila Kforja in Unmika. V incidentu je bilo poškodovanih več Srbov.

V srbski enklavi Goraždevac na jugozahodu Kosova je prišlo do incidenta, ko je skupina kosovskih Srbov napdla vozila poveljnika Natovih sil na Kosovu (Kfor) Xavierja Bouta de Marnhaca in vodje misije ZN na Kosovu (Unmik) Joachima Rückerja. V incidentu je bilo poškodovanih več Srbov, de Marnhac in Rücker pa sta ostala nepoškodovana.

Napadalci naj bi na vozila metali kamenje in vpili " Tu je Srbija". Osebje Združenih narodov je posredovalo, a niso uporabili orožja. Rückerja in de Marhnaca so skupaj z novinarji, ki so ju spremljali v Goraždevac, evakuirali s helikopterjem.

Pogovori neuspešni, a koristni
Po mnenju trojke so bili štirimesečni pogovori neuspešni, vendar koristni. Obe strani, srbska in albanska, pa sta se zavezali, da se bosta vzdržali nasilja. Sicer pa trojka v poročilu ni predlagala nobenih priporočil za nadaljnje reševanje statusa Kosova. 


Rusija in Srbija ne popuščata 
Rusija na eni strani ter ZDA in večina članic EU na drugi so potrdile neenotnost glede prihodnje usode Kosova tri dni pred koncem predvidoma neuspešnih pogajanj med Beogradom in Prištino. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je namreč po srečanju s kolegi iz Nata poudaril, da mora rešitev za Kosovo potrditi VS ZN, torej tudi Rusija. "Kdor bi šel proti temu, bi šel navzdol po zelo spolzkem klancu. To zagotovo ne bo pomagalo k stabilnosti Evrope," je ponazoril. "Podpiramo samo rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, Beograd in Prištino," je ponovil stališče Rusije, ki je v procesu pogajanj o prihodnjem statusu Kosova vseskozi podpirala srbsko zahtevo, naj Kosovo ostane del njenega ozemlja. Zaradi nasprotovanja Rusije VS ZN tudi ni sprejel predloga odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija, ki predvideva nadzorovano neodvisnost Kosova.

Rupel pesimističen glede dogovora

Rupel meni, da so v procesu pogajanj med Beogradom in Prištino izčrpane vse možnosti. © BOBO

 
V procesu pogajanj med Beogradom in Prištino so bile "dejansko izčrpane vse možnosti, da bi se strani sporazumeli" , je vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel v Bruslju povzel skupno razpravo zunanjih ministrov EU in Nata. "Najpomembneje je ohraniti, zagotoviti enotnost v EU in Natu," je poudaril in dodal, da bo za to "treba še marsikaj storiti" , a da konkretnih korakov ni pričakovati pred predsedniškimi volitvami v Srbiji. O tem, kaj je treba v prihodnosti storiti za enotnost, ki "ni nemogoča" , je minister povzel besede iz četrtkove razprave: "Eden od mojih kolegov je posrečeno definiral, kaj je treba storiti – priznati realnost na Kosovu, a po srbskih predsedniških volitvah," je povedal in dodal, da ne more izdati imena sogovornika. Glede enotnosti do vprašanja statusa Kosova pa je minister dejal, da "še ni prišel čas" , da bi se morale države odločiti o tem. 10. decembra bo poročilo pripravljeno, imamo že izvode, potem bo poslano Varnostnemu svetu ZN, nato je treba pustiti VS nekaj časa za razpravo, je povedal.

Samardžić: Srbija se ne bo odrekla Kosovu

Samardžić (na sliki levo) opozarja, da se Srbija Kosovu ne bo odpovedala. © Reuters

 
Da se Srbija ne namerava odreči Kosovu, pa je v pogovoru za srbski dnevnik Večernje novosti dejal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić. "EU, ki je sicer pomemben igralec na svetovnem prizorišču , nima enotnega mnenja glede reševanja vprašanja Kosova. Razdeljena je med inertno politiko, ki sledi stališču ZDA, in svežimi idejami, ki upoštevajo mednarodno pravo," je dejal minister in ob tem zagrozil, da se Srbija nikoli ne bo odrekla Kosovu in ne bo dopustila, da bi voditelji kosovskih Albancev enostransko razglasili neodvisnost Kosova. Pojasnil je, da ima Srbija pripravljenih več akcijskih načrtov, če bo do razglasitve vendarle prišlo.

Pogajalska trojka za Kosovo, ki je posredovala v pogajanjih med Beogradom in Prištino o prihodnjem statusu pokrajine, naj bi sicer še danes, najpozneje pa v ponedeljek, predala svoje poročilo generalnemu sekretarju Združenih narodov Banu Ki Munu , varnostni svet ZN pa bo o njem razpravljal 19. decembra. Zaključki poročila bodo po besedah ameriškega pogajalca v trojki Franka Wisnerja dokaj jasni: "Nismo našli rešitve. " Čeprav si Rusija želi, da bi se pogajanja, ki doslej niso prinesla kompromisne rešitve, nadaljevala, zahod opozarja, da je prišel čas, ko je treba končno rešiti status Kosova.

Pozitivna politika do Srbije
Minister Rupel je po sestanku še poudaril, da je treba v procesu o Kosovu "graditi tudi pozitivno politiko do Srbije oziroma Zahodnega Balkana v celoti" . "O tem bomo še več govorili v sklopu EU" na srečanju zunanjih ministrov 10. decembra v Bruslju, je povedal. Po navedbah virov v Bruslju bi lahko morda EU v ponedeljek sprejela odločitev o tem, pod katerim pogojem bi lahko Srbija podpisala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z EU. Nujni pogoj za podpis je "popolno sodelovanje" s Haagom pri iskanju preostalih haaških obtožencev.

NATO ostaja na Kosovu

NATO bo število vojakov na Kosovu po potrebi povečal. © Reuters

 
Zunanji ministri zveze Nato, med njimi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel , so sicer na dvodnevnem zasedanju v Bruslju objavili, da število pripadnikov Kforja na Kosovu ostaja enako oziroma se bo zaradi morebitnega izbruha nasilja v pokrajini celo povečalo. Ministri so se dogovorili, da bo zavezništvo na Kosovu še naprej ohranilo 16.000 vojakov in da bo poveljnikom sil na tem območju dalo proste roke pri reševanju morebitnih težav. Poleg tega naj bi se zunanji ministri posvetili tudi pripravam na vrh zavezništva, ki bo od 2. do 4. aprila prihodnje leto v Bukarešti in na katerem bo poleg zavezniških misij osrednja tema predvsem širitev zavezništva. Hrvaška, Albanija in Makedonija naj bi namreč v Bukarešti dobile povabilo v članstvo, kot jim je bilo obljubljeno na lanskem vrhu Nata v Rigi. Ministri se bodo na delovnem kosilu sestali tudi z ministri iz držav Sredozemskega dialoga.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.