Svet
2360 ogledov

Šefi sami pridejo na vrata, pozvonijo in preverijo zaposlene

trkanje na vrata Profimedia
Vodilni v tovarni Tesla v Nemčiji so bolne delavce večkrat obiskali na domu. Vodstvo družbe dejanja upravičuje, v sindikatu pa menijo, da je takšna praksa nesprejemljiva.

"Tok, tok, prišli smo preverit, ali ste res bolni," je praksa, ki razburja Nemce. Nemški mediji pišejo o praksi, ki je za sindikate sporna, za vodilne v Tesli pa sprejemljiva. Če delavec v Nemčiji zboli, še vedno dobi plačo, zdravniki pa odločajo, ali je nekdo sposoben za delo. Pri proizvajalcu električnih vozil Tesla v nemškem v Grünheideju pri Berlinu menijo, da to ni dobra rešitev.

Vodja tovarne André Thierig ne izključuje takšnega pristopa v prihodnje. Obiski na domu niso nič nenavadnega – "to počnejo mnoga podjetja," je povedal za nemško tiskovno agencijo (dpa), o obiskih na domu pa pravi, "da ne gre za nikakršne kontrolne obiske bolnih, ampak "hišne obiske ljudi, ki so na bolniškem dopustu". Po besedah vodje z obiski apelirajo na "delovno etiko zaposlenih".
Predstavniki sindikata IG Metall se s to razlago ne strinjajo. Takšni obiski so zanje "nesprejemljiva dejanja", vodstvu podjetja pa očitajo, da je obremenitev delavcev v njihovi tovarni prevelika in da ljudje zaradi tega pogosteje zbolevajo.

Tesla tovarna Berlin | Avtor: Profimedia Profimedia

15 odstotkov zaposlenih je na bolniškem dopustu

Razlog za nenapovedane inšpekcijske preglede zaposlenih na bolniškem dopustu je bilo po navedbah uprave nadpovprečno veliko odsotnih v poletnih mesecih. "Včasih je bilo bolniško odsotnih 15 odstotkov ali več delavcev," pravi Thierig in dodaja: "Ljudi smo na zboru zaposlenih seznanili z obiski na domu in razložili postopek." Pravi celo, da so se zaposleni na to odzvali z "velikim odobravanjem". Pravi celo, da naj bi bili nekateri delavci "frustrirani" zaradi odsotnosti sodelavcev.

"Ugotovili smo, da več kot 200 zaposlenih, ki so prejemali plačo, letos sploh ni delalo. Najmanj vsakih šest tednov prinesejo nov bolniški list," pravi Thierig. "Zato smo izbrali približno dvajset oseb, ki smo jih obiskali na domu." Nenapovedanih obiskov na domu ni opravil direktor Thierig, ampak vodje proizvodnih in kadrovskih oddelkov. "Večine ni bilo doma, nekateri pa so se obnašali zelo agresivno," pravi Thierig.

Tesla tovarna Berlin | Avtor: Profimedia Profimedia

V Tesli oporekajo trditvi, da so delovni pogoji vzrok za bolniško odsotnost. Po besedah vodje razmere na delovnem mestu niso razlog za bolniško odsotnost velikega števila zaposlenih. "Pri naših analizah odsotnosti so se pokazali nekateri pojavi: ob petkih in v poznih izmenah je bilo približno pet odstotkov več delavcev na bolniškem dopustu kot druge dni v tednu," pravi Thierig.

Tesla: Delavci izkoriščajo nemški sistem

"To ni kazalnik slabih delovnih pogojev, ker so enaki vse delovne dni in v vseh izmenah. Nakazuje, da se nemški socialni sistem nekoliko izkorišča." Tesla ima več kot 1500 t.i »najetih delavcev« (oseb, ki so najeti preko posredniškega podjetja). Delajo v enakih razmerah, njihova bolniška odsotnost pa je le dva odstotka, še pravi Thierig.

Thierig meni, da obiski na domu pomagajo, saj imajo drugačen učinek kot telefonski klic. "Število bolniških dni se je zmanjšalo," dodaja.

Tesla tovarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Vodja sindikata kovinarjev Berlina, Brandenburga in Saške Dirk Schulwe pravi, da je to pritisk na obolele: "Zaposleni iz skoraj vseh oddelkov te tovarne govorijo o izjemno veliki obremenitvi. Če primanjkuje delavcev, potem se izvaja pritisk na bolne, tisti, ki so zdravi, pa so preobremeni z dodatnim delom. Če vodstvo podjetja res želi zmanjšati število bolniških dni, potem bi moralo to prekiniti začaran krog."

Thierig trdi, da "res naredijo veliko" za zaščito pri delu in ustvarjanje boljših delovnih pogojev. Pravi, da je v sklopu tovarne tudi telovadnica, imajo zaposlene zdravnike in fizioterapevte, opozarja pa tudi na ergonomske izboljšave delovnih mest.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • slopubec 16:24 28.september 2024.

    Edino pravilno, ker eni so bolni in drugi so kao bolni in teh namišljenih bolnikov je tudi pri nas ogromno.