Svet
6627 ogledov

Prekipelo jim je: ločevanje odpadkov bodo nadzirali kar s kamerami

Nekateri ljudje so se na ločevanje odpadkov že navadili in jim je to nekaj samou Žurnal24 main
Mesto Zagreb namerava poostriti nadzor nad odlaganjem odpadkov. V ta namen načrtuje postavitev kamer na 200 javnih površinah, za katere so razpisali 1,2 milijona evrov vreden javni razpis. Kazni za nepravilno ločevanje se gibljejo med 90 do 500 evrov, za nadzor pa skrbijo komunalni redarji.

Zagrebške oblasti so po pisanju hrvaškega časnika Večernji list objavile javni razpis za uvedbo sistema videonadzora na 200 javnih površinah v mestu.

Mesto po navedbah časnika kupuje kamere, ki se bodo napajale prek solarnih plošč ali tako, da se bodo priključile na napajanje javne razsvetljave. Zaradi nočnih posnetkov morajo biti opremljene z infrardečim osvetljevalcem. Razpis je mesto objavilo v začetku minulega tedna, odprt pa je do 14. oktobra.

Mesto Zagreb s postavitvijo kamer želi povečati nadzor nad ločevanjem odpadkov po režimu, ki je v zagrebški prestolnici začel veljati pred dvema letoma. Doslej so kamere postavili na 47 lokacijah po mestu, in sicer v bližini zelenih otokov in podzemnih smetnjakov. Zagrebško komunalno redarstvo s 530 kamerami nadzoruje tudi 170 lokacij z zabojniki za odlaganje odpadkov.

Ločevanje odpadkov | Avtor: Arhiv Snage d. o. o. Arhiv Snage d. o. o.

Zagrebška gospodinjstva morajo zbirati mešane odpadke v modrih, standardiziranih vrečkah, plačevanje za odvoz mešanih odpadkov po novem modelu pa se deli na fiksni in variabilni del, ki je odvisen od tega, koliko smeti proizvede gospodinjstvo. Plastiko morajo gospodinjstva odlagati v rumene vrečke, biološke odpadke pa v rjave.

Kazni za nepravilno ločevanje odpadkov znašajo 90 evrov za fizične osebe in 500 evrov za pravne osebe.

*Fotografiji sta simbolični

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • djdj 10:25 22.september 2024.

    Na bližnjem odlagališči imamo postavljeni 2 kameri. Verjetno pa sta iz smeti - za strašenje. Vidnega ni nobenega napajalnega kabla, WIFI antene ali sončnih celic... Ni mi mar, ker se večino odložim v primerne zabojnike. Zakaj je cena dražja, če ...prikaži več jim z ločevnjem olajšamo delo?(retorično vprašanje)

  • vzev 10:10 22.september 2024.

    Zanimivo je to, da sedaj ločujemo odpadke in s tem opravljamo delo službam za odvoz odpadkov, s katerimi oni služijo. Še bolj zanimivo je pa to, da zaradi tega še dražje plačujemo komunalo. Drugače so pa sedaj vse to precej ...prikaži več zakomplicirali, včasih je bilo ločevanje precej lažje. Plastika posebej, steklo posebej, papir posebej, in biološki odpadki. Sedaj pa imamo neko mešano embalažo.

  • dare326 09:56 22.september 2024.

    Znanec: v njihovem blokovskem naselju so najbolj nemarni najbolj izobraženi, odpadke mečejo kamor utegnejo, v prvi zabojnik, ki jim pride pod roko.