Svet
111 ogledov

V napadih umrl vodja Hezbolaha

Izrael napada cilje v Libanonu Epa
Izrael nadaljuje napade na položaje Hezbolaha v Bejrutu in na vzhodu Libanona.

Izraelske sile so minulo noč izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi bila po trditvah Izraela skladišča orožja šiitskega gibanja Hezbolah. Izraelska vojska je davi začela tudi nove napade na cilje Hezbolaha v dolini Beka na vzhodu Libanona. S severa Izraela medtem poročajo o novih napadih iz Libanona.

Sosesko Dahije v južnem predmestju libanonske prestolnice, kjer naj bi bil pod eno od stanovanjskih stavb sedež Hezbolaha, je izraelska vojska napadla že v petek. Tarča napadov naj bi bil vodja gibanja Hasan Nasrala. Izraelska vojska trdi, da je bil Nasral v napadu ubit. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je gibanje minulo noč izgubilo stik z Nasralo. Vir sicer ni potrdil, ali je bil Nasrala ubit.

Nasrala je bil vodja Hezbolaha ter ena najbolj znanih in vplivnih osebnosti na Bližnjem vzhodu. Javnosti se je izogibal več let v strahu, da bi ga Izrael umoril, poroča britanski BBC. Bil je tesno povezan z Iranom in imel ključno vlogo pri preoblikovanju Hezbolaha v politično in vojaško silo, kakršna je danes. Pod njegovim vodstvom je Hezbolah pomagal usposabljati borce palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter milice v Iraku in Jemnu, od Irana pa je pridobival orožje za napade na Izrael.

V napadih je bilo sicer po navedbah libanonskih oblasti ubitih najmanj šest ljudi, 91 pa ranjenih. Po navedbah izraelske vojske je bil ubit poveljnik Hezbolahove raketne enote Muhamad Ali Ismail, ki naj bi bil odgovoren za izstreljevanje raket na Izrael in naj bi vodil teroristične napade. Ubit naj bi bil tudi njegov namestnik Husein Ahmad Ismail.

Izrael se ne ustavlja

Ponoči in zgodaj davi je izraelska vojska napade nadaljevala, prebivalce soseske pa pozvala, naj se umaknejo od objektov Hezbolaha. "Nadaljevali bomo operacije, da bi uničili Hezbolahove ofenzivne zmogljivosti. Hezbolah je strateško namestil orožje na civilnih območjih in s tem ogrozil libanonske civiliste, da bi škodoval Izraelcem," je sporočila izraelska vojska na družbenem omrežju X. "Naša vojna je proti Hezbolahu in ne proti libanonskemu ljudstvu," je dodala.

Hezbolah je zanikal navedbe Izraela, da ima v zgradbah, ki so bile tarča napadov, orožje ali skladišča.

Za zdaj ni poročil o morebitnih žrtvah nočnih napadov.

Oglasile so se sirene

Izraelska vojska je davi na Telegramu sporočila, da je začela novo serijo napadov na položaje Hezbolaha v dolini Beka na vzhodu Libanona. Podrobnosti ni navedla.

Medtem so se na severu Izraela znova oglasile sirene. Pred tem so poročali o novih napadih iz Libanona, še navajajo tuje tiskovne agencije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.