Svet
1 ogledov

300 milijonov ostalo brez elektrike

Potniki indijske podzemne železnice. EPA
V Indiji se je zaradi napake na električnem omrežju zgodil električni mrk, ki je prizadel kar 300 milijonov prebivalcev. Brez elektrike so ostali v večjem delu New Delhija in v večini mest na severu države.

Izpad električne energije se je zgodil ob 2. uri ponoči, napaka pa ni bila odpravljena vse do prve jutranje konice. Veliko ljudi je tako obtičalo v podzemnih vlakih, na tamkajšnjih železnicah pa so morali odpovedati številne vlake, kar je v zelo poseljenih mestih tamkajšnjim prebivalcem povzročalo nemalo težav.

Ker niso delovali niti semaforji, so o kaosu in gneči poročali tudi z glavnih mestnih vpadnic. Električni mrki so sicer v Indiji precej pogosti, poroča Reuters.

"Že 45 minut zamujam v službo. Najprej brez elektrike od 2. ure zjutraj, nato še brez vode, da bi se umil, in zdaj še metro zamuja 13 minut. Na cesti pa sem obtičal za uro in pol," je povedal 32-letni Keshav Shah, ki dela za multinacionalno računalniško podjetje, ki ima sedež 30 kilometrov od prestolnice New Delhi.

Oblasti so dostop do električne energije najprej omogočile bolnišnicam in javnemu prevozu. V večjem delu New Delhija in severni provinci Uttar Pradesha, kjer živi več prebivalcev kot v Braziliji, so elektriko spet priklopili do sončnega vzhoda.

"Poiskali bomo napako in skušali zagotoviti, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več zgodilo," je povedal vodja glavnega indijskega dobavitelja električne energije Power Grid Corporation Ram Nayak.

Z mednarodnega letališča v New Delhiju so medtem sporočili, da jim izpad električne energije ni povzročal težav. V tokratnem primeru gre sicer za enega izmed največjih električnih mrkov v zadnjem desetletju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.