Svet
16933 ogledov

Z letom 2026 se uvaja obvezni tečaj za lastnike psov

festival za ljubitelje živali Matija Janezic
Pri naših severnih sosedih želijo izboljšati sobivanje med ljudmi in psi.

Od julija 2026 bodo morali lastniki psa v Avstriji opraviti tečaj. To sicer že zadnjih pet let velja na Dunaju, kjer je tečaj do danes opravilo 17 tisoč ljudi. Zdaj bodo model razširili na zveznem nivoju, torej po vseh Avstriji, poroča STA.

Po besedah svetnika za zaščito živali Jürgena Czernohorszkyja iz vrst socialdemokratov (SPÖ) in dunajske varuhinje pravic živali Eve Persy usposabljanje prispeva k boljšemu sobivanju ljudi in psov. "Zelo smo veseli, da tega ne vidijo le Dunajčani, ampak je to prepoznala tudi zvezna vlada in uvaja obvezno potrdilo o usposobljenosti za lastnike psov po vsej Avstriji," sta dejala.

festival za ljubitelje živali | Avtor: Matija Janezic Matija Janezic

Od julija 2019 morajo ljudje, ki želijo na Dunaju imeti psa in v zadnjih dveh letih niso imele štirinožnega prijatelja, najprej opraviti najmanj štiriurni tečaj za pridobitev potrdila o usposobljenosti. Ta stane 40 evrov, lastniki pa z njim pridobijo osnovno znanje o vzgoji psov, skrbi zanje, njihovi reji, šolanju in pravnih predpisih na tem področju.

Predvidena je tudi obvezna dodatna dveurna praksa, piše v razlagi novele zakona o zaščiti živali. Novela v besedilu sicer predvideva tudi obvezno potrdilo o strokovni usposobljenosti za gojenje dvoživk, plazilcev in papig. 

O odgovornem lastništvu živali smo nedavno opozarjali tudi na Festvailu za ljubitelje živali v Novi Gorici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Suli
    Suli 07:35 02.julij 2024.

    Večina lastnikov psov se požvižga na predpise in zato tak tečaj ni slaba stvar. Ob vsakem prekršku tudi ponovno opravljanje tečaja. V tretje pa odvzem ljubljenčka saj očitno nisi sposoben skrbeti za psa. Da ne bo pomote imam rad živali ...prikaži več manj pa neodgovorne lastnike, ki jim je pes le modni rekvizit, ki pa ga ne obvladajo. 🤔

  • sandi76 19:34 01.julij 2024.

    Pri nas tak tečaj ne bi pomagal, tudi če bi ga vsi opravili, bi še vedno kršili zakone, tako kot sedaj. Kaj resno mislite , da bi tečaj prepričal pasjeljubce, da bi na javnih mestih privezovali pse ? Pri nas ...prikaži večs pomaga samo kontrola in kazni !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:15 01.julij 2024.

    Pri naši hiši imamo pse že vse moje življenje , oziroma odkar vem za zase vem tudi za pasje člane naše familije. Sedaj bom pa moral delat nekakšen izpit , samo zato , da bodo pulili denar. Potem bo pa ...prikaži več lahko neka inšpektorica vzela psa nekomu in nastala bo taka afera kot tista s kravami , ki so stale , sedele in ležale v blatu. Nato nastopi SDS in Matoz in tako dalje . Bi rekel pravilna iniciativa ,samo izvajalo se pa to niti slučajno ne bo pravilno. Cilj je vlečenje denarja in nič drugega.