Šport
1 ogledov

V težkih pogojih 6. in 7.

Žurnal24 main
Vesna Fabjan je v finalu tekme novoletne tekaške turneje v Pragi po padcu zasedla šesto mesto. Petra Majdič je za las zgrešila uvrstitev v finale po času in bila ob koncu sedma.

Slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan je na sprintu v prosti tehniki v Pragi osvojila šesto mesto, Petra Majdič je bila sedma. Zmago na četrti tekmi novoletne turneje Tour de Ski si je priborila Rusinja Natalija Korosteleva pred Norvežanko Celine Brun-Lie in Slovakinjo Aleno Prochazkovo.

Tekače in tekačice je v Pragi pričakala proga na meji regularnosti, če preizkušnja ne bi bila del novoletne turneje, bi jo Mednarodna smučarska zveza bržkone brez večjih oklevanj odpovedala. A sneg in pogoji so bili za vse enaki in slovenski tekmovalki sta bili s šestim in sedmim mestom upravičeno zadovoljni.

Fabjanova je v kvalifikacijah dosegla prvi čas, le malo počasnejša pa je bila Majdičeva. Tretji čas je dosegla današnja zmagovalka, ki pa je zaostala več kot dve sekundi. Fabjanova je nato v četrtfinalu tekla prepričljivo, kmalu po startu prevzela pobudo in se brez večjih težav prebila naprej, medtem ko je bila Majdičeva v svojem četrtfinalu šele tretja in je morala čakati na tekmice iz druge skupine. Ta se je pokazala kot počasnejša in Majdičeva je kot "srečna poraženka" napredovala v polfinale.

V polfinalu sta Slovenki tekli Fabjanova kot prva in Majdičeva kot četrta, slednji pa v finišu ni uspelo pridobiti dovolj prostora v gneči, tako da je v cilj pritekla kot tretja in zaradi hitrejše druge skupine nato ostala brez finala. Si je pa finale po Düsseldorfu znova pritekla Fabjanova, ki je spet povedla, tekla v ospredju, nato pa predse spustila izkušeni Italijanko Arianno Follis in Brun-Lievo. Na zadnjem zavoju je padla Finka Aino Kaisa Saarinen, ki je na Rogli že ovirala Majdičevo, tokrat pa je s sabo pri padcu potegnila tudi Fabjanovo, ki se je morala tako zadovoljiti s šestim mestom.

Petra Majdič je dejala, da je bila proga grozna. (Foto: Reuters)
Šved Emil Joensson je zmagovalec moškega sprinta v prosti tehniki. Drugo mesto si je pred dnevom premora priboril rojak zmagovalca Marcus Hellner, tretji pa je bil Norvežan Simen Oestensen. Slovenci na turneji ne nastopajo.

"Ko smo prišli sem, smo se najprej spogledali in vprašali, če smo prišli na tekmo svetovnega pokala ali kam drugam. Sneg je bil res v slabem stanju, ampak pogoji so bili za vse enaki. Ne glede na to, danes je zmagal tisti, ki se je bolje znašel. Meni je šlo kar dobro do finala, potem pa sem se zapletla v padec s Saarinenovo in še višja uvrstitev mi je ušla. Zdaj ne vem, a nas Finka morda ne mara, ima nekaj proti Slovenkam ali pa ji samo niso všeč naši dresi, to bomo morali še ugotoviti. Ko sem videla, da jo na mehki podlagi zanaša, sem upala, da bo padla le ona, a me je potegnila s sabo in končala sem na tleh. Zdaj grem naprej, odločala se bom iz dneva v dan, koliko tekem bom še odtekla do konca," je po šestem mestu povedala varovanka Vladimirja Korolkeviča Vesna Fabjan.

"Moram reči, da sem z današnjo tekmo oziroma uvrstitvijo kar zadovoljna. Po drugem času kvalifikacij sem videla, da sem lahko zelo visoko, žal v gneči v finalnih bojih nisem znala tega potrditi. Proga je bila sicer grozna, po mojem bi morali tekmo odpovedati, a so jo izpeljali izključno zato, ker je del Toura. Jutrišnji počitek bo prišel še kako prav," pa je po nastopu povedala Majdičeva, ki po uspehih v klasiki v zadnjem času dosega vidnejše uvrstitve tudi v prosti tehniki.

 Tour de Ski, sprint (prosto), ženske:

1. N. Korosteleva (RUS)
2. C. Brun-Lie (NOR)
3. A. Prochazkova (SLK)
4. A. Follis (IITA)
5. A. K. Saarinen (FIN)
6. V. Fabjan (SLO)
7. P. Majdič (SLO)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.