Šport
12 ogledov

Stare: Vzrokov je lahko pet

Takole so z igrišča odnesli nesrečnega Sebastiana Faissta.
1/6
Žurnal24 main
Po nenadni smrti mladega nemškega rokometaša Sebastiana Faissta smo poklicali dr. Andreja Stareta, ki je omejil vzroke smrti ter poudaril, da so Slovenci premili z dopingiranci.
 

Preberite še ...

Smrt Čerepanova pretresla NHL
Španski nogomet žaluje za Puerto

Na športnem, natančneje rokometnem igrišču se je znova zgodila tragična smrt. Med tekmo mladih reprezentanc Švice in Nemčije se je v 34. minuti zgrudil eden od najboljših nemških rokometašev Sebastian Faisst . Čeprav so mu nudili takojšnjo zdravniško pomoč, je umrl uro kasneje. Zdravnik nemške reprezentance Kurt Steuer sumi, da je šlo za izliv krvi v možgane. "Težko se je sprijazniti z nečim takšnim. Objokujemo igralca, ki nam je bil prijatelj, ter želimo izraziti najgloblje sočutje njegovi družini," je dejal menedžer njegovega kluba Dormagena Uli Derad . Dodajmo še, da je Sebastian igral na položaju desnega zunanjega in bi v soboto dopolnil 21 let.

Andrej Stare meni, da imamo Slovenci do dopingirancev premil odnos.  © Mediasnetpress

 
Po tej tragični novici je zurnal24.si poklical Andreja Stareta , zdravnika in dolgoletnega komentatorja ter odličnega poznavalca športa. Ta je izpostavil več možnosti za smrt na igrišču: "Ena je akutno vnetje, druga poškodba, tretja tumor, četrta pa prirojena bolezen. V teh štirih sektorjih lahko iščeš vzrok nekega dogodka." Še posebej pa je poudaril peti možni vzrok. "Prvo dejstvo je, da so športniki preobremenjeni. Drugo dejstvo je, da so športniki pripravljeni narediti vse, da bi uspeli. Čeprav v primerih Feher, Puerta, Foe niso raziskovali, kaj se je z njimi dogajalo, je jasno, da se za pridobitev tistega odstotka več moči uporabljajo določene substance, ki so zdravju zelo škodljive in se jim reče doping. Če z določenimi substancami rušiš ravnovesje v telesu, prihaja do določenih reakcij, ki niso pri vseh ljudeh enake. Porušenje notranjega ravnovesja, hormonskega ali imunskega, lahko povzroči takšne stvari, kot je na primer odpoved srca. Takšni primeri so Foe, Puerta ali v Sloveniji Nedžad Botonjič. Slednji se je zrušil pod obremenitvijo, ki bi morala biti rutinska. To je tako, kot da šofer avtobusa pelje na progi Ježica-Vič vsak dan. On je treniral vsak dan in se enkrat zrušil," je dejal Stare.

 
 

Če z določenimi substancami rušiš ravnovesje v telesu, prihaja do določenih reakcij, ki niso pri vseh ljudeh enake.

Andrej Stare

 
"Slovenija je po dopingu ena od vodečih držav na svetu glede na število prebivalcev v tem, koliko športnikov je že bilo ujetih. Sprva vsi pravijo, da niso nič jedli. Vsi, ki se ukvarjajo s temi packarijami, morajo drugače živeti, trenirati in dozirati treninge. Lahko imaš tudi prirojeno tanjše žile in ti jih pri nekem naporu raznese in umreš. Ampak to je tako malo verjetno, kot da bi pred pošto našel milijon dolarjev v vrečki. Je pa mogoče. Seveda pa so smrti teh mladih ljudi alarmantne. Športniki, ki dobijo kazen, ščitijo hrbet tistim, ki so jim sporne substance dali. V to pa ni vpleten le en človek," je še dodal nekdanji dolgoletni zdravnik NK Olimpija : "Na žalost z dopingom v Sloveniji delamo preveč v rokavicah. Mnogi, tudi predsedniki določenih zvez, trenerji, ta doping podpirajo. Tudi mediji so do naših dopingirancev zelo nežni. Dandanes so laboratorijske raziskave tako dodelane, da praktično ne more biti napake."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.