Šport > Košarka
1304 ogledov

"Čas bo pokazal, ali sem z Dončićem naredil napako"

Dončić Profimedia
Legendarni srbski košarkar Vlade Divac dopušča možnost, da je v primeru Luke Dončića storil velikansko napako.

Nekdanji srbski košarkarski as Vlade Divac (56) še vedno ne obžaluje svoje odločitve, da je pred šestimi leti na naboru lige NBA izpustil Luko Dončića in v svojo takratno ekipo Sacramento Kings, kjer je opravljal delo generalnega menedžerja, pripeljal Marvina Bagleyja III.

Medtem ko je slednji hitro nazadoval v vlogo rezervista, je Slovenec že nekaj let prizan kot eden najboljših košarkarjev na svetu.

Odločitev, da Dončića prepusti Atlanti, ki ga je nato po predhodnem dogovoru poslala v Dallas za Traeja Younga, se še vedno smatra za največjo napako v Divčevi karieri.

vlade Divac | Avtor: Profimedia Profimedia
Srbski košarkarski orjak, ki je v ligi NBA pustil velik pečat kot igralec, je slabo menedžersko odločitev plačal s službo. Samo dve leti kasneje je po še enem neuspehu moštva v rednem delu sezone odstopil s položaja, kar so mnogi razumeli kot neposredno posledico katastrofalne kadrovske poteze.

Divac je v kasnejših intervjujih vseskozi poskušal upravičiti svojo odločitev in se upiral prevladujočemu mnenju, da bi se moral odločiti za Slovenca, k čemur ga je nenazadnje nagovarjal tudi lastnik kluba Vivek Ranadivé.

Tudi šest let kasneje in kopici individualnih priznanj za Dončića, med drugim tudi novinca leta in prvega strelca pretekle NBA sezone, Divac še vedno vztraja pri tem, da bo (ne)pravilnost njegove odločitve pokazal čas.

"Na tem položaju sem takrat imel De'Arona Foxa, ki sem ga izbral leto prej. Takrat sem menil, da bi lahko Fox nekoč v prihodnosti postal franšizni igralec. Čas bo pokazal, če sem naredil napako. Kakor stvari stojijo, sem očitno jo, vendar še vedno verjamem v malega Foxa, da bo imel boljšo kariero," je v intervjuju za Index povedal Divac.

Spregovoril je tudi o tem, zakaj Dončića ni poskušal kombinirati s Foxom, kot to v Dallasu zelo uspešno počnejo s Kyriejem Irvingom. "Irving je klasični 'košgeter', tako kot Luka. Fox ni takšen, je organizator igre, ki potrebuje žogo, enako velja tudi za Luko. Lahko bi izbral Luko, a bi moral menjati Foxa. Zanimivo, da je Luko preskočil tudi Phoenix, kjer je bil trener Igor Kokoškov, ki je Dončića treniral v slovenski reprezentanci. Izbrala ga je Atlanta, a so se mu tudi oni odpovedali. Nato ga je vzel Dallas. Rad gledam Luko in obožujem njegovo košarko, a imel sem svoje razloge, da sem se tako odločil. Morda sem naredil napako, to bo pokazal čas," je povedal 56-letnik, ki je v NBA igral za Los Angeles Lakers, Charlotte Hornets in Sacramento Kings.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 12:20 21.september 2024.

    Seveda je naredil napako, naj prizna že enkrat namesto, da se mu smeji cel svet! Sicer je pa Dallas ze boljsi kot neki Sacramento!

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:42 21.september 2024.

    bmk

  • Ender3 11:39 21.september 2024.

    Obsedenost avtorja z Dončićem je nemerljiva..