Šport > Košarka
15032 ogledov

Dallas zagrizel za NBA zvezdnika, aktualnega olimpijskega prvaka

Jerami Grant Profimedia
Po zadnjih govoricah iz lige NBA se Dallas Mavericks močno povezuje z odličnim krilnim centrom.

Za NBA ekipo Dallas Mavericks je najuspešnejša sezona po šampionskem letu 2011, saj so se Mavs na krilih svojega superzvezdnika Luke Dončića prebili vse do velikega finala, kjer so morali priznati premoč najboljši ekipi lige, Boston Celtics. Pri Dallasu zagotovo ne želijo spati na lovorikah, temveč se pred novo sezono še izboljšati, če želijo konkurirati dominantnim keltom in drugim ekipam iz vrha lige.

Generalni menedžer Nico Harrison je sicer na nedavni tiskovni konferenci izpostavil, da je njegova prioriteta ohraniti skupaj jedro ekipe ter podaljšati pogodbo Derricku Jonesu Jr., ki se je uveljavil v prvi postavi kot eden ključnih členov ekipe. A zagotovo bo Harrison hkrati tudi iskal morebitne okrepitve, da še izboljša igralski kader okoli svojih prvih dveh zvezdnikov, Luke in Kyrieja Irvinga.

In po poročilih SNY-jevega novinarja Iana Begleya naj bi bili Mavericks ena izmed ekip, ki se zanima za odličnega krilnega centra in nosilca zlate medalje z ameriško reprezentanco iz Tokia Jeramija Granta, saj naj bi se že pozanimali, kakšna je njegova situacija v Portlandu, kjer je drugo sezono branil barve Trail Blazers.

Granta za ekipo iz Oregona veže še štiriletna pogodba, potem ko je lani poleti podpisal novo petletno pogodbo vredno 160 milijonov dolarjev. Trail Blazers so takrat namreč še nameravali graditi ekipo okoli Granta in svojega prvega zvezdnika Damiana Lillarda, a je slednji kmalu zatem zahteval menjavo, Portlandu pa sta ostala nekonkurenčna ekipa in Grantova astronomska pogodba, katere bi se ob trenutnem stanju ekipe radi čim prej znebili.

Trail Blazers so namreč sezono končali s poraznim razmerjem 21-61, kljub zelo dobrim številkam Granta, ki je na tekmo dosegal 21 točk, 3,5 skokov in 2,8 asistenc, ob solidnem 45-odstotnem metu iz igre ter 40-odstotnem metu za tri točke. Toda Grant pri 30 letih ni več najmlajši in Portland čaka več kot očitna prenova ekipe, tako da se zdi, da je odlični krilni center že na izhodnih vratih kluba, saj bi si stezosledci želeli iz njega iztržiti čim več, dokler je njegova vrednost na trgu še dokaj visoka.

Dallasu bi igralec takšnega tipa prišel še kako prav, saj se zdi, da so v obdobju, ko jim manjka le še kakšen košček sestavljanke, da bi lahko posegli po šampionskem prstanu. V menjavo bi tako skorajda zagotovo vključili Tima Hardawaya Jr., ki je na izhodnih vratih kluba in bi z njegovo 16-milijonsko pogodbo vsaj približno izenačili Grantovo vrednost. V menjavo bi lahko bil vključen še Josh Green, ki bo v novi sezoni zaslužil 12 milijonov, tako da s Hardawayem skupaj praktično pokrijeta Grantovo pogodbo. Prav tako se kot mogoči delček menjave s svojimi 11 milijoni dolarjev na letu ponuja Maxi Kleber. Malo je namreč verjetno, da bi Mavs v menjavo vključili PJ Washingtona ali Daniela Gafforda, ki sta se po svojem prihodu izkazala kot dva ključna košarkarja ekipe.

Jerami Grant | Avtor: Epa Epa

Seveda bi moral Dallas v menjavo za Granta poleg dveh izmed omenjenih treh igralcev vključiti še kakšen izbor na naboru, da bi Portland pristal na menjavo. Ker so nekaj izborov na naborih že dolžni drugim ekipam iz nekaterih preteklih menjav, bi tako Dallas lahko v menjavo vključil svoj prvi izbor na naboru leta 2025 ali 2031, prav tako imajo v igri še štiri izbore v drugem krogu.

Čeprav se je Dallas močno okrepil že s prihodom Gafforda in Washingtona, pa ni nobenega dvoma, da bi bil Grant še dodatna nadgradnja trenutne Dallasove postave, saj bi dobili igralca, ki se znajde tako v obrambi kot napadu, obenem pa je odličen strelec za tri točke in bi tako še bolj odprl raketo svojima prvima zvezdnikoma ekipe. Grant bi se tako lahko hranil z asistencami Dončića in Irvinga, obenem pa si mu v Dallasu za razliko od prejšnjih let ne bi bilo treba samemu ustvarjati priložnosti za met in bi tako lahko prihranil še več energije za obrambne naloge.

Vsekakor bi bil Grant zelo zanimiva opcija za Dallas, ki si želi ujeti korak z Bostonom in ostalimi najboljšimi ekipami lige, ki so letos morda zaradi nekaterih težav s poškodbami nekoliko zatajile, a bodo v novi sezoni ponovno izjemno nevarne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice