Šport > Kolesarstvo
3766 ogledov

Ne boste verjeli, kaj je veliki Cavendish prosil Pogačarja

Tadej Pogačar in Mark Cavendish Profimedia
Cavendish zdaj na Touru pred vsemi, Pogačar visoko na seznamu, ga lahko nekoč celo prehiti?

Britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish je v sredo postal rekorder po številu etapnih zmag na dirki po Franciji. V peti etapi 111. izdaje največje kolesarske preizkušnje na svetu je slavil 35. zmago in tako prehitel legendarnega Belgijca Eddyja Merckxa (34).

Cavendish je prvo od 35 zmag na francoski pentlji slavil 9. julija 2008 in je po novem tudi rekorder po intervalu med prvo in zadnjo zmago na Touru s 15 leti in 359 dnevi. Ko je zdaj 39-letnik z otoka Man prvič slavil na francoski pentlji, je bil naš Tadej Pogačar, trenutno vodilni na letošnji izdaji, star vsega devet let.

Mark Cavendish | Avtor: Epa Epa

Šestnajst let kasneje je tudi Pogačar zgodovinsko gledano že zelo visoko na večni lestvici po številu etapnih zmag na Touru. Od leta 2020, ko je tam debitiral, je zbral 12 zmag, zadnjo od teh je slavil v torek v četrti etapi.

Skupno je v 121-letni zgodovini dirke Pogačar na 16. mestu, ki si ga deli z nekdanjimi zvezdniki kolesarstva, Italijanoma Ginom Bartalijem in Mariom Cipollinijem, Avstralcem Robbiejem McEwenom, Nemcem Erikom Zablom, Špancem Miguelom Indurainom in Slovakom Petrom Saganom.

Pogačar je na prvih treh Tourih v letih 2020, 2021 in 2022 slavil po tri etapne zmage, lani je dobil dve. V skupnem seštevku ni nikoli končal nižje od drugega mesta. Slavil je leta 2020 in 2021, v zadnjih dveh izdajah pa je bil drugi za Dancem Jonasom Vingegaardom.

Čeprav je z dvanajstimi etapnimi zmagami še daleč od dosežka legendarnega sprinterja, pa se Cavendish dobro zaveda, da če lahko komu izmed sedanje generacije kolesarjev uspe preseči njegov rekord, je to zagotovo Pogačar. "Ne premagaj ga!" je tako dobri Tadejev prijatelj v šali prosil Pogačarja, ko sta se skupaj pripravljala na ceremonijo razglasitve zmagovalca in nosilcev majic.

"Ne bom, brez skrbi," ga je pomiril Pogačar, ki je kasneje razložil, kako močno občuduje svojega 14 let starejšega kolesarskega kolega. "Ko sem bil otrok, sem skupaj s prijatelji in bratom gledal Marka kolesariti. Toliko ljudem je bil pravi junak. Zmagoval je v takem stilu. Zdaj že šest let tekmujem z njim in postala sva zelo dobra prijatelja. Dobiti 35 etap je zgodovinsko," je pojasnil Pogačar.

Primož Roglič, etapna zmaga na dirki po Franciji | Avtor: Profimedia Profimedia

Od slovenskih kolesarjev sta sicer do etapnih zmag po Franciji prišla še Primož Roglič in Matej Mohorič. Oba sta zabeležila po tri.

Skupaj ima slovensko kolesarstvo na vseh treh tritedenskih pentljah že 50 etapnih zmag, v skupnem seštevku pa sedem. Štiri je dobil Roglič, tri pa Pogačar, ki je letos slavil še na dirki po Italiji. Roglič ima poleg lanskega Gira še tri zmage na španski pentlji (2019, 2020, 2021).

Kar se tiče etapnih uspehov na vseh treh največjih dirkah, je na vrhu Merckx s 63 zmagami. Sledi mu Cipollini s 57, Cavendish pa je na tej lestvici zdaj tretji s 55. Od Slovencev je najvišje Pogačar, ki ima 21 zmag in je na 31. mestu. Dve zmagi manj ima Roglič na 39. mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • dare326 14:18 04.julij 2024.

    Pogi, brez milosti. Cavendish bo lahko užival še par let potem bo Pogi prvi na večni lestvici.

Sorodne novice