Šport > Kolesarstvo
3829 ogledov

Pogi se je otresel Vingegaarda, tega na koncu ugnal tudi Roglič

Tadej Pogačar Profimedia
Na sporedu je bila četrta etapa dirke po Franciji. Z napadom pred koncem zadnjega vzpona in drznim spustom jo je dobil Tadej Pogačar.

Na 111. kolesarski dirki po Franciji je bila na sporedu četrta etapa od Pinerola v Italiji do Valloira v Franciji (139,6 km). Šlo je za kratko, a izrazito gorsko traso s tremi kategoriziranimi vzponi, najtežji test pa je prihajal v zadnjem delu s slovitim prelazom Galibier. Toda po Galibieru na 2642 metrih nadmorske višine sledi še dolg in hiter spust do okoli 1200 metrov nižjeležečega Valloira.

V kratki etapi s kar 3600 višinskimi metri je kolesarje čakal vzpon do Sestrieresa (39,9 km/3,7 %) v prvih 50 km etape, nato pa prihod v Francijo prek prelaza Montgenevre (8,3 km/5,9 %). Po spustu je sledil prelaz Galibier (23 km/5,1 %), ki je težji v zadnjih osmih kilometrih, najtežji pa prav v zadnjem kilometru.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je etapo začel kot drugi v skupnem seštevku, a z enakim časom kot Ekvadorec Richard Carapaz. Olimpijski prvak in član ekipe EF Education-EasyPost je v ponedeljek zavoljo boljše uvrstitve v etapi prevzel tako rumeno majico vodilnega kot tudi nekaj več medijskih obveznosti od 25-letnika s Klanca pri Komendi. Z enakim časom sta se v četrto etapo podala še Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard, šest sekund je zaostajal Romain Bardet, 21 pa Primož Roglič.

V živo:

  • 125 km do cilja: V uvodnih kilometrih se je več kolesarjev skušalo podati v beg, nazadnje je to uspelo naslednji šesterici - Mads Pedersen (Lidl-Trek), Wout Poels (Bahrain Victorious), Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL), Harold Tejada (Astana) in Magnus Cort (Uno-X). Ker se jim je skušalo priključiti še nekaj kolesarjev, ti so za sabo vlekli glavnino, je razlika le počasi naraščala, po 15 km od starta je znašala samo 12 sekund.
     
  • 122 km do cilja: Prvi ubežniki so bili ujeti. Ob visokem tempu so zadaj že začeli 'odpadati' prvi kolesarji.
     
  • 115 km do cilja: Po kaotičnem začetku se je dogajanje nekoliko umirilo, glavnina se je sicer pred tem že razcepila, med zaostalimi kolesarji je bil tudi Wout van Aert (Vismaa - Lease a bike). Prve težave je imel tudi Roglič, ki pa se je uspel priključiti najboljšim. Verjetno je šlo le za slabo pozicijo, ko je nastala razpoka.

    Tour | Avtor: Epa Epa

     
  • 110 km do cilja: V beg se je preselila kopica kolesarjev, začetni tempo je narekoval svetovni prvak Mathieu van der Poel, pridružilo se mu je še 16 tekmecev.
     
  • 100 km do cilja: Sedemnajsterica si je nabrala 1:17 naskoka.
     
  • 89 km do cilja: Na vrhu prvega kategoriziranega klanca v Sestriersu, šlo je za vzpon druge kategorije, so imeli ubežniki dve minuti prednosti. Največ točk je na gorskem cilju prejel Stephen Williams (Israel–Premier Tech).
     
  • 68 km do cilja: V zadnjih nekaj več kot 20 kilometrih se ni veliko spremenilo. Kolesarji so preko prelaza Montgenevre prvič letos zapeljali na francoske ceste. Na drugem kategoriziranem vzponu je bil znova najmočnejši Williams. Glavnina je bila še naprej približno dve minuti zadaj.
     
  • 50 km do cilja: Bližal se je legendarni Galabier. Na čelo glavnine so se postavili kolesarji moštva UAE, to je nakazovalo, da Pogačar ne bo popuščal tekmecem. Z dvominutno razliko je kazalo na neuspeh ubežnikov, naskok je bil premajhen.
     
  • 41 km do cilja: Začel se je vzpon do 2642 metrov nadmorske višine.
     
  • 34 km do cilja: Nils Politt (UAE) je bil dolgo na čelu, nato je njegovo vlogo prevzel Tim Wellens in razlika se je hitro zmanjšala na 1:12.

    Nils Politt | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 29 km do cilja: Ubežna skupina je razpadla, v ospredju so ostali Oier Lazkano, David Gaudu, Chris Juul-Jensen in Tobias Johannessen. Najboljši, med njimi tudi oba slovenska asa, so zaostajali 44 sekund.
     
  • 26,5 km do cilja: Lazkano je ostal sam v ospredju. Do vrha vzpona je bilo še nekaj več kot sedem kilometrov, ostanek glavnine je za Špancem zaostajal le še nekaj sekund. Odpadla sta Simon Yates (Jayco–AlUla) in Tom Pidcock (Ineos Grenadiers).
     
  • 25 km do cilja: Lazkano je že bil ujet, zaostal je nosilec rumene majice Carapaz. Na čelu je ritem narekoval Joao Almeida, nato mu je pomagal tudi Adam Yates.
     
  • 23 km do cilja: Skupaj je ostalo le še okoli 10 kolesarjev, odpadla sta tudi Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) in Matteo Jorgenson (Visma - Lease a bike. Vingegaard je ostal brez moštvenih kolegov.
     
  • 21 km do cilja: Zadnjo osmerico so sestavljali trije kolesarji ekipe UAE, ob Pogačarju še Juan Ayuso in Almeida, Roglič, Vingegaard, Evenepoel, Mikel Landa (oba Soudal–Quick-Step) in Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers).
     
  • 20 km do cilja: 800 metrov pred vrhom je napadel Pogačar, sledil mu je znova le Vingegaard, ki pa se ga je Slovenec nekoliko otresel 400 metrov kasneje.
    Pogi je tako na vrhu vzpona prišel do 8 sekund bonusa, Danec do pet. Vingegaard je zaostal za 7 sekund, Evenepoel za 15, ostala peterica je Galibier prečkala skupaj.
     
  • 12 km do cilja: Spust je bil zaradi snega, ki se je topil, na začetku zelo nevaren na mokrih ovinkih. Pogačar je imel za zadnjih ducat kilometrov 11 sekund naskoka, Evenepoel je zaostajal več kot pol minute. Kasneje so ga prehiteli Rodriguez, Roglič in Ayuso
     
  • 5 km do cilja: Na delu spusta, kjer je bolj do izraza prišlo 'pedaliranje' in moč, je Vingegaard vseskozi izgubljal. Njegov zaostanek se je povečal na 30 sekund. Bližali so se mu Rodriguez, Roglič in Ayuso.
     
  • 3 km do cilja: Prednost je narastla na 35 sekund, za njim so se zasledovalci, tudi z Evenepoelom, združili. Hitrosti so narastle do 90 km/h.
     
  • Cilj: Pogačar je prečkal ciljno črto z naskokom 35 sekund za svojo 12. etapno zmago na Touru. Ob tem je dobil še 10 sekund bonusa, ki jim je bilo potrebno prišteti še osem na vrhu Galibierja.
      Drugo mesto je osvojil Evenepoel, tretje Ayuso, četrto pa Roglič. Še dve dodatni sekundi sta si 'pridelala' Vingegaard in Rodriguez.
      Carapaz je na primer zaostal več kot pet minut.

Vrstni red v skupni razvrstitvi po četrti etapi:

  1. Tadej Pogačar
  2. Remco Evenepoel +45
  3. Jonas Vingegaard +50
  4. Juan Ayuso +1:10
  5. Primož Roglič +1:14
  6. Carlos Rodriguez +1:16
  7. Mikel Landa +1:32
  8. Joao Almeida +1:32
  9. Giulio Ciccone +3:20
  10. Egan Bernal +3:21
Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:26 03.julij 2024.

    POGI TI SI CAR,NE VEŠ KAKŠNO VESELJE IN PONOS NAM DAJEŠ,ČESTITKE

Sorodne novice