Šport > Kolesarstvo
4722 ogledov

Pogi ni bil zadovoljen z Jonasom, Roglič izgubil nekaj sekund

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačarju rumena majica, Roglič izgubil nekaj sekund.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je novi vodilni na dirki po Franciji. Čeprav je etapa pripadla ubežnikom, dobil jo je Francoz Kevin Vauquelin, je 25-letnik s Klanca pri Komendi po napadu na zadnjem klancu v cilju prevzel rumeno majico. Nekaj sekund je izgubil drugi slovenski as Primož Roglič.

 

Etapa je sicer pripadla Vauquelinu (Arkea-B&B Hotels), ki je bil med ubežniki najboljši ob drugem vzponu na San Luco in se odpeljal peti zmagi naproti, največji doslej v karieri in prvi za ekipo na Touru.

"To je največja zmaga moje kariere. V zadnjih mesecih sem doživel ogromno razočaranj, še najbolj na državnem prvenstvu. Sinoči nisem bil ravno dobro razpoložen, ampak kolo se hitro obrača," je po etapi organizatorjem dejal Vauquelin.

Čeprav je bila etapa večinoma mirna je ob zadnjem prečkanju slovitega klanca San Luca (1,9 km/10,6 %) nad Bologno, prišlo do nekaj razlik med najboljšimi v ozadju. Veliko napadov ni bilo, a ko je na pedala stopil Pogačar, je bilo hitro jasno, da mu je sposoben slediti le dvakratni zaporedni zmagovalec Toura Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike).

Ob koncu etape sta se obema po spustu od favoritov priključila še Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) in Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Ta skupina je na koncu zaostala 2:21 minute.

Pogačar je prevzel rumeno majico vodilnega, prislužil si jo je sicer s četrtim mestom v prvi etapi. Z istim časom mu namreč sledijo Evenepoel, Vingegaard in Carapaz, ki pa so v prvih dveh etapah zabeležili nekoliko slabše uvrstitve

"Razmišljal sem, ali bi bilo dobro prevzeti majico ali ne. Ampak rumeni majici se ne moreš odreči. Vesel sem, da sem jo prevzel," je za RTV Slovenija dejal Pogačar. Tokrat je Vingegaard le nekoliko sodeloval v lovu na sekunde, je poudaril slovenski as: "Je sodeloval, a ne toliko, kot bi si želel. Vseeno je nek napredek od Jonasa, da je vsaj sodeloval in sva šla skupaj do cilja."

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Glede naslednjih dni in branjena rumene majice je bil kratek: "Bomo videli, jutri je ravninska etapa, potem pa gremo v klance."

Skupina z Rogličem (Red Bull-BORA-hansgrohe) je za zmagovalcem zaostala 2:42 minute, posledično 34-letni Kisovčan v seštevku za svojim rojakom zaostaja 21 sekund in je 19.

Roglič je med drugim za RTV Slovenija dodal, da ni imel najboljšega dne. "Nisem imel ravno najboljših nog in nisem bil tam, kjer je bilo treba biti. Toda dan je mimo, še 19 etap prihaja. Vsi gremo, kolikor imamo moči. Nekateri hitreje, drugi malce počasneje. Je, kar je. To bomo vzeli in gledali naprej."

Ostali slovenski kolesarji so varčevali moči. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil 89. (+16:23), Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je etapo končal na 96. mestu (+18:11), Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa je zasedel 118. mesto (+19:14). V skupnem seštevku je Tratnik 84., Mohorič 86., Mezgec pa 123.

V ponedeljek bo na sporedu najdaljša etapa letošnjega Toura od Piacenze do Torina (230,8 km), a bo zaradi ravninske trase in treh klancev četrte kategorije bržčas namenjena sprinterjem.

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:07 30.junij 2024.

    A res mislite, da vam bodo večjo branost prinesli naslovi z izkrivljenimi dejstvi? Če se ne bi odločil tole napisat, prav zaradi naslova članka niti odprl ne bi, tako kot ne kliknem več noben članek s tendenco manipulacije bralca za ...prikaži več klik! V nobeni Pogačarjevi izjavi ni bilo govora o nezadovoljstvu z Jonasom! Še več, rekel je, da je bil s sodelovanjem zadovoljen, glede na njegovo zainteresiranost v podobnih akcijah iz preteklosti, bi pa si želel, če bi Danec sodeloval še malce več...

Sorodne novice