Šport > Kolesarstvo
1964 ogledov

Pogačar o svoji šibki točki: "To je zame velik bonus"

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar četrti, Roglič varno v glavnini prve etape dirke po Franciji, ki jo je zaznamovala huda vročina.

Francoz Romain Bardet (dsm-fireminch) je zmagovalec prve etape 111. kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Firenc do Riminija (206 km) je za las ohranil prednost pred razredčeno glavnino. Slovenska kandidata za skupno slavje Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Red Bull-Bora-hansgrohe) sta etapo, ki jo je zaznamovala huda vročina, končala pet sekund za francoskim veteranom Bardetom, za katerega je to zadnji nastop na domači pentlji. Pogačar je ciljno črto prečkal kot četrti, Roglič pa 34.

V najtežji prvi etapi na Touru v tem stoletju je sicer izkušeni Francoz napadel 45 km pred ciljem in se odlepil glavnini, ki mu sprva ni sledila ter se v ospredju pridružil moštvenemu kolegu Franku van der Broeku. Ekipe nekaterih sprinterjev, ki so preživeli zahtevno traso, so do cilja sicer lovile oba kolesarja v ospredju, a sta člana ekipe dsm-firmenich na koncu presenetila kolesarski svet, ki zagotovo ni pričakoval takšnega razpleta.

Romain Bardet in Frank van den Broek | Avtor: Profimedia Profimedia

Glavnina je v zadnjih 25 km skoraj nadoknadila minuto in pol, a na koncu zaostala vsega pet sekund. V njej je prišlo do sprinta, ki ga je za končno tretje mesto dobil Belgijec Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike) pred Pogačarjem. V skupnem seštevku ima tako po prvem dnevu Bardet štiri sekunde naskoka pred van den Broekom in 11 pred Van Aertom. Pogačar na četrtem in Roglič na 34. mestu zaostajata 15 sekund.

"Dober dan, ki je minil v znamenju testiranja nog na klancih. Dobro sem se počutil kljub vročini, kar je zame velik bonus. Prvi dan je mimo, ta je vedno najbolj stresen na dirki. Na koncu sem poskusil v sprintu in nimam česa drugega dodati. Zelo dobro sem se počutil. Vsa čast ubežnikoma Bardetu in Van den Broeku, res sta letela in si zaslužila zmago," je v odzivu za svojo ekipo dejal 25-letni Pogačar, ki je v preteklosti znal najbolj trpeti ravno v podobno peklensko vročih pogojih.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vročino je opozoril tudi drugi slovenski kolesarski šampion. "Vroče je bilo in hitro. Na koncu vse dobro. Prvi dan vselej za vse mine v pričakovanju, kako se bo telo odzvalo. A če si tam med najboljšimi, je očitno okej," pa je za RTV Slovenija dejal Roglič in dodal: "Neugoden tempo, vse manj je bilo kolesarjev. Tudi vročina je pripomogla k večji zahtevnosti etape, vendar ne dovolj, da bi spredaj ostali samo najboljši. Nekaj je bilo še tipanja med vsemi."

Veliko dela je v etapi od Slovencev opravil na koncu 59. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), a nato popustil, v begu pa je bil večji del dneva Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), toda ni mogel držati ritma na zadnjih vzponih. Zasedel je 80. mesto. Luke Mezgeca (Jayco-AlUla) zaradi nalog pomočnika svojima sprinterskima kapetanoma v zahtevni etapi ni bilo v ospredju, končal je kot 140.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice