Šport > Kolesarstvo
3368 ogledov

Grd padec ob koncu, Pogačar ni več v rumeni majici

Biniam Girmay Epa
Prvič v zgodovini dirke je slavil temnopolti Afričan.

Tretjo etapo kolesarske dirke po Franciji od Piacenze do Torina (230,8 km) je po napovedih odločil skupinski sprint, ne sicer polne glavnine, to je namreč razredčil padec dva kilometra pred ciljem. Sprint je dobil Eritrejec Biniam Girmay (Intermache-Wanty), ki je svoji državi privozil prvo etapno zmago na Touru.

"Tu imam vlogo pomočnika Miku Teunissenu in v sprintu nisem bil predviden, da se borim za zmago. A sem z njim v zaključku izgubil stik, nato pa sam poskusil. Uspelo mi je in kar ne morem verjeti. Že na svojem drugem Touru, o katerem sem sanjal kot otrok, sem prišel do zmage, vesel sem bil že, da so me izbrali v ekipo. Rad bi se zahvalil družini, vsem Eritrejcem in Afričanom. Moramo biti ponosni, zdaj smo dokončno del velikih dirk. Uživajmo v tem trenutku," je bil ponosen Girmay, ki je prvo zmago na Touru priboril tudi svoji ekipi Intermache-Wanty.

Drugo mesto je zasedel Kolumbijec Fernando Gaviria, tretje pa Belgijec Arnaud De Lie. Od Slovencev je bil na 19. mestu najhitrejši Matej Mohorič (Bahrain-Victorious).

Tekmovalci so zaradi skupinskega padca v cilj kapljali po skupinah, a ker se je padec zgodil v zadnjih petih kilometrih, tokrat so mejo zaradi varnosti premaknili še dva kilometra nazaj, se je vsem pisal čas zmagovalca.

Tadej Pogačar se v sprintu ni trudil, da bi obdržal rumeno majico vodilnega, kar pa ne velja za olimpijskega zmagovalca Ekvadorca Richarda Carapaza, ki je sprintal na vso moč in je zaradi seštevka uvrstitev v prvih treh etapah prevzel vodstvo na dirki.

"Da, želel sem si tega. Nisem pa pričakoval, saj je bil Evenepoel tisti, ki naj bi mu Pogačar predal rumeno majico. Padec, ki je zaustavil Evenepoela, nam je nekoliko olajšal delo, vredno je bilo tvegati. Vesel sem in v rumenem bom poskušal čim dlje uživati. Že jutri me čaka garanje, težko bo zadržati majico, a bom naredil vse, da jo bom," je dejal prvi Ekvadorec z rumeno majico vodilnega na Touru. Carapaz, nekdanji zmagovalec Gira, je tako že na vseh treh večtedenskih dirkah nosil majico vodilnega.

Enak skupen čas imajo tudi drugi Pogačar, tretji Remco Evenepoel in četrti Jonas Vingegaard. Peti Romain Bardet še naprej zaostaja šest sekund, dve mesti pa je pridobil Primož Roglič, ki je zdaj 17. (+0:21).

V torek bo na sporedu prva gorska etapa, ki pa se ne bo končala na vrhu zadnjega vzpona na sloviti Galibier, ampak po spustu z njega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice