Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

"Ta festival ni več, kar je bil"

Nataša Tič Ralijan. Odlična igralka, ki pa je tokrat kot voditeljica in humorist Žurnal24 main
Zbledeli blišč festivala Slovenska polka in valček. Preveč goveja Ana Liza, zapostavljeni avtorji, bojkot glasovalcev.

Letošnji festival Slovenska polka in valček (SPV) ni postregel s presežki, prej je mnoge, tudi nekatere sodelujoče, močno razočaral. "Voditeljica Ana Liza, za katero smo menili, da bo najboljši del festivala, je razočarala s šalami iz naftalina, predvsem pa je bilo neprimerno, da je toliko govorila o govedini. RTV hiša bi lahko, če bi kaj dala nase in na festival, ki je doslej veljal za prestižnega, to preprečila, a ni, zato si zasluži veliko črno piko. Če smatrajo narodnozabavno glasbo za govejo, potem ne vem, čemu se sploh trudijo in organizirajo tak festival," je razočaran eden od avtorjev tekmovalnih skladb (ime hranimo v uredništvu).

Veliko je ansamblov, ki si skušajo s pomočjo avtoritete utrditi svojo pot. Včasih je lahko to za ansambel tudi avtogol, a v primeru Kvinteta Dori, ki se je predstavil z Otom Pestnerjem se je izkazalo za dobro potezo.
Ivan Sivec, eden od članov letošnje strokovne žirije.

Nič več naj

Podobnega mnenja so bili tudi številni poslušalci in gledalci, ki so se o tem razpisali po forumih. Sicer pa so ti oddali tudi skromno število glasov, skupaj le dobrih enajst tisoč. Največ 1762 jih je za valček Nocoj prižgi mi luč prejel ansambel Golte. Strokovna komisija je nagrado za najboljši kvintet podelila Kvintetu Dori, ki se je predstavil skupaj z Otom Pestnerjem, za najboljši trio Iskricam, za najboljše besedilo z naslovom Zaprla bom vrata za teboj pa je nagrado prejela Majda Rebernik.

 

"Čudno je, da nekaj pomenijo le avtorji besedila. Prav bi bilo, da bi nagradili tudi avtorje glasbe in aranžmajev. Sicer pa ta festival ni več, kar je bil. Že samo ime in izvedba se ne skladata, saj festival ne postreže z najboljšo polko in valčkom, kot včasih, temveč gre za tekmovanje med kvinteti in trio zasedbami, ki to niso in razlike med njimi ne pozna niti stroka," meni Rok Smrke, član skupine Zaka' pa ne, ki se je festivala udeležila tretjič in verjetno tudi zadnjič in bi si po mnenju mnogih za polko z naslovom Hišni red zaslužila zmago.

 

Slovenska polka in val%C4%8Dek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ljudje so odločili

Mnogi so sicer stavili na zmago Prifarskih muzikantov. Med njimi tudi glasbenik in voditelj Boris Kopitar, ki mu je bila všeč tudi polka ansambla Gadi, ki je glede na število glasov občinstva zasedla drugo mesto. "Od nekdaj je tako, da vse, ki se nadejajo nagrad in jih ne dobijo, marsikaj moti, a ljudje so se odločili, kot so se in je to treba spoštovati," pravi Kopitar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.