Magazin > VIP
97 ogledov

Zrela ljubezen: 5 stvari, ki se po štiridesetem letu v zakonu spremenijo

starejši par Shutterstock
Štirideseta leta v zakon prinesejo spremembe.

Raziskave kažejo, da sta peto in sedmo leto zakona najbolj kritična. Po drugi strani pa velja, da so najbolj srečni pari, ki so skupaj 20 let ali več, saj so se v tem času lahko povezali na več ravneh. Če imajo otroke, so ti zdaj že veliki in imajo tako več časa za nove dejavnosti in hobije.

Ker življenje ni mleko in med, se lahko pari znajdejo v različnih situacijah. Nekateri v zakonu zelo uživajo, spet drugi pa razmišljajo o ločitvi. Dejstvo je, da gre zakon po štiridesetem letu lahko čez različne faze. Izpostavljamo pet stvari, ki se vam lahko zgodijo. 

Morda razmišljate o ločitvi

Ločitev je razmeroma pogost pojav, ki se lahko zgodi ne glede na starost. V zadnjem času pa se povečujejo tako imenovane 'sive ločitve', torej ločitve okoli petdesetega leta. Tudi statistika raziskovalnega centra Pew kaže, da se ljudje v petdesetih letih ločujejo pogosteje, vzrokov za ta pojav pa je več. “Zato verjamem, da je povečanje števila ločitev med starejšimi od 50 let mogoče pripisati družbenim spremembam,'' za She Knows pravi Holly J. Moore, odvetnica in strokovnjakinja za družinsko pravo, ki se vse pogosteje srečuje s primeri poznih ločitev. ‘Siva ločitev’ se najpogosteje ne zgodi zaradi določene težave, ampak je posledica medsebojnega oddaljevanja partnerjev. In medtem ko nekateri uživajo v skupnem času in dejstvu, da so njihovi otroci zrasli, se drugi – nesrečni pari – zavedajo, da so se z leti razšli. Pogosto se zgodi, da pare na žalost združijo skupni otroci, potem pa, ko odrastejo, ugotovijo, da niso zadovoljni drug z drugim. Poleg tega se je, kot razlaga J. Moore, veliko lažje ločiti, ko so otroci polnoletni. 

Seks je redkejši, a ljubezen je prisotna

Ne mislite, da so vsi obsojeni na ločitev. V dolgih zvezah je seks običajno nekoliko redkejši. Pogosto se zgodi, da se pari zavedajo, da je kakovost pomembnejša od kvantitete. Morda nimate časa ali kondicije, da bi to počeli vsak dan, a seks pri štiridesetih je res lahko odličen. Lahko preizkušate nove poze, uporabljate seksi igrače in lubrikant, bodite svobodni in neobremenjeni. Pomembno je, da vzdržujete toliko fizičnega stika, kolikor vam ustreza, to pa vključuje poljube, objeme in božanje. Opaziti pa je, da se pari po štiridesetem bolj zanašajo na čustveno bližino in izražanje ljubezni na druge načine.

Povezujete se na novi ravni

Čas in skupne izkušnje bi vaju lahko še bolj zbližale. Če se ozrete nazaj na vse, kar ste naredili, zgradili in ustvarili kot par, boste morda začutili neverjeten občutek ponosa in zadovoljstva. Seveda obstaja velika verjetnost, da so bili vzponi in padci in celo krize, a le redko kdo jih nima. Vse to je del življenja in odlično je, če ste zdaj srečnejši kot kdajkoli prej. Še posebej, če so vaši otroci zrasli v dobre in uspešne ljudi.

Finančno si bolj zaupate

Po vrsti let skupnega varčevanja, varčevanja in načrtovanja so pari na splošno bolj udobni in finančno varni. Verjetno ste pridobili dovolj zaupanja, da se vam ni treba spraševati, koliko in za kaj je vaš partner zapravil. Zaupanje krepi zakon - pravzaprav je njegov temelj.

Močnejši ste kot kadarkoli prej

Vajina ljubezen je zrela, vajin odnos pa poln spoštovanja in podpore. Morda so težki trenutki, ki ste jih prebrodili, za vami, tako da zdaj kot ekipa postopoma dosegate svoje cilje. Seveda se da še veliko doseči – z veliko ljubezni. In za konec še dve vprašanji: kaj menite – ali je res, da so pari najsrečnejši po 20 letih zakona? Poseben občutek je z nekom graditi življenje, kajne?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.