Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

Pravljica za Norveško

Alexander je Norvežanom prinesel zmago.
1/28
Žurnal24 main
Za nami je 54. izbor Pesmi za Evrovizijo. Veliki zmagovalec je Alexander Rybak s pesmijo Fairytale.

Alexander je vodil že od samega začetka glasovanja, zmagal je s 387 glasovi. Pesem Fairytale je tako postala Pesem Evrovizije.

V finalnem večeru je nastopilo 25 držav, 20 med njimi si je mesto izborilo v polfinalnih večerih, Španija, Nemčija, Francija, Rusija in Velika Britanija pa so imele mesto za sobotni večer že zagotovljeno. "Velike štiri" (Španija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) finančno najbolj podpirajo glasbeni izbor in so zato neposredno uvrščene v finale.

 

Drugo mesto je zasedla Islandija s pesmijo Is it true?, tretje pa Azerbajdžan in pesem Always.

V olimpijskem stadionu je bilo več kot 20.000 navijačev, ki so najglasneje podpirali Grčijo in seveda domače Ruse. Dvorana se je ob zaključku nastopov, torej še pred razglasitvijo, precej spraznila, kar je bila praksa že v polfinalnih večerih. Očitno Ruse zanima zgolj glasba, točke pa ne.

Veliki spektakel je otvoril svetovno znan sončni cirkus, Cirque du Solei. Takoj za njimi je na oder prišel lanski zmagovalec Dima Bilan, ki zapel pesem Belive, s katero je lani Rusijo popeljal do zmage.

Letos je poleg glasov občinstva o zmagovalcu odločala tudi strokovna žirija. V vsaki državi so poznavalci glasbe dali točke svojim favoritom. V Sloveniji so žirijo sestavljali pevec Anžej Dežan, ki je hkrati predsednik komisije, pevka Nuša Derenda, skladatelj Matjaž Vlašič, glasbena urednica na Radiu Slovenija Aida Kurtovič in glasbenik Dušan Hren.

In kako smo glasovali Slovenci?

6 točk smo namenili Hrvatom, 7 Franciji, 8 Danski, 10 Bosni in Hercegovini, za zmagovalca pa smo tudi mi izbrali Alexandra iz Norveške. Podelili smo jim 12 točk.

Poraženci večera

Največji poraženci izbora so Grki in Ukrajinci, saj so na stavnicah kotirali visoko. Sakis Rouvas je pristal na sedmem mestu, Svetlana Loboda iz Ukrajine, ki je imela precej spektakularen nastop, pa šele na 12.

Na dnu lestvice je kot predzadnja pristala Soraya iz Španije, zadnji pa so bili Finci in zasedba Waldo's People. Za Špance kar presenetljivo, za finske ritme iz 90. let pa verjetno ne.

OGLEJTE SI VIDEO ZMAGOVALNE PESMI


23-letnemu Alexandru se je torej uresničila pravljica. Fant, ki velja za čudežnega dečka, se je rodil v Belorusiji, odraščal pa na Norveškem. Ko mu je bilo komaj pet let je že obvladal violino in klavir. Pred tremi je leti je s pesmijo Foolin, ki jo je napisal sam, zmagal na norveškem talent šovu. Tuje mu ni niti igranje, v gledališču Nye je igral v predstavi Goslač na strehi, poleti pa v kinematografe prihaja film Yohan - Child Wanderer, kjer je odigral vlogo. Glede na to, da je Alexander čez noč postal znan celi Evropi, bo film sigurno velika uspešnica.

Za zmagovalno pesem Fairytale je Alexander sam napisal besedilo in glasbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.