Avto
5343 ogledov

V kateri evropski državi imajo najmlajše avte?

Avtomobilski ključ Andrej Leban
Kje v Evropi vozijo najmlajše avtomobile in kje najstarejše? Slovenija je v ospredju le pri eni izmed kategorij.

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalecev ACEA je pred dnevi objavilo letno poročilo o stanju evropskega voznega parka, ki glede na 4,5-odstotno rast v obdobju petih let odraža pozitivne čase za avtoindustrijo.

Poročilo obsega starost voznega parka po državah članicah EU, segmentacijo glede na vrste vozil (osebna, lahka gospodarska, gospodarska in avtobuse), tip goriva in število vozil glede na število prebivalstva. Vključeni so bili podatki do vključno leta 2015.

Povprečna starost avtomobila v EU se je v zadnjem obdobju še povečala, ta danes znaša 10,7 let. V Sloveniji povprečna starost avta znaša 11,2 leti, kar je nekako v zlati sredini lestvice. Najmlajšo floto imajo v Luksemburgu, saj je tam povprečni avto star vsega 6,2 leti, v Belgiji pa 7,7 let. Mlajše od deset let imajo v povprečju avte še v Avstriji, na Danskem, Franciji, Nemčiji, na Irskem, Nizozemskem, Švedskem in v Veliki Britaniji. 

Najstarejšo floto imajo na Poljskem, tam je povprečen avto star kar 17,2 leti

Slovenci še vedno v vrhu po gostoti

V Sloveniji 55 odstotkov avtov poganja bencin, 44 odstotkov pa dizelsko gorivo. V Grčiji denimo dizel poganja vsega 4,9 odstotka avtov, nizke deleže imajo tudi na Slovaškem, na Nizozemskem, Madžarskem, Švedskem ... Največ dizelskih avtov pa imajo v Franciji (64,2 odstotka). Nizozemska je z 2,3 odstotka hibridov daleč spredaj pri tovrstni moderni alternativi, Poljska pa s 14,4 odstotka daleč vodi pri LPG plinu. 

V povprečju na 1.000 Evropejcev pride 406 avtov, kar je največ doslej. V Sloveniji je ta delež kar 527 avtov na 1.000 prebivalcev, pred nami so le Poljska, Švica (zunaj EU), Nemčija, Italija, Avstrija in Luksemburg, slednji z rekordnimi 616 avti. Najmanj avtov na 1.000 prebivlacev imajo v Romuniji, "le" 235.

V Franciji ima največ gospodinjstev v EU doma vsaj dva avta, na Madžarskem pa skoraj polovica gospodinjstev shaja brez avta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ljubodoma 00:18 11.november 2017.

    v komunistićni in rdeći zloveniji !

  • partizanka 08:55 10.november 2017.

    in kje jih je največ na puf