Svet
21 ogledov

V Franciji prvič več kot tri milijone brezposelnih

Zavod za zaposlovanje EPA
Najbolj skrb vzbujajoča je velika brezposelnost med mladimi, ki je skoraj 25-odstotna.

V Franciji je število brezposelnih v drugem letošnjem četrtletju prvič preseglo tri milijone, stopnja brezposelnosti pa se je na ravni trimesečja zvišala za 0,1 odstotne točke na 10,5 odstotka, je danes objavil francoski statistični urad Insee. To je slaba novica za francosko vlado, ki sicer opozarja, da se rasti brezposelnosti upočasnjuje.

Minister zadovoljen

Stopnja brezposelnosti med mladimi je v primerjavi s prvim četrtletjem nekoliko upadla, a ostaja pri visokega 24,6 odstotka. Francoski minister za delo Michel Sapin je kljub temu zadovoljen, da se rast upočasnjuje. V prvem četrtletju je namreč stopnja brezposelnosti narasla za 0,3 odstotne točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ brezposelnih mladih

Socialistično vlado, ki želi okrepiti konkurenčnost gospodarstva in zmanjšati število brezposelnih, še posebno skrbi visoka stopnja brezposelnosti med mladimi. Podatki o brezposelnosti vplivajo tudi na gospodarske obete, saj zaskrbljenost ljudi glede razmer na trgu dela vpliva na porabo gospodinjstev, enega izmed ključnih motorjev gospodarske dejavnosti v Franciji.

Hollande: Okrevanje tik pred vrati

Francoski predsednik François Hollande je julija obljubil, da bo rasti števila brezposelnih zaustavil do konca leta, saj naj bi bilo okrevanje "tik pred vrati".

Številni ekonomisti so se iz njegove napovedi takrat norčevali, čeprav se je Francija nato dejansko izvila iz recesije, nekateri znaki pa kažejo, da se gospodarska aktivnost krepi. Ekonomisti kljub temu opozarjajo, da je krepitev gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju poganjalo predvsem slabo vreme in posledično večja poraba energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.