Šport
2 ogledov

Zlati ponedeljek

Anja Klinar z zlatom okrog vratu
1/12
Žurnal24 main
Za slovenskimi tekmovalci na Sredozemskih igrah je imeniten dan. Heroja sta postala strelec v trapu Boštjan Maček in plavalka Anja Klinar, ki sta si priborila najžlahtnejši odličji.
Anja Klinar je kolajno napovedala že z najhitrejšim izidom kvalifikacij, v finalu pa le še potrdila svojo dobro pripravljenost in zmagala s časom novega rekorda Sredozemskih iger – 4:39,48. Za 21-letno Jeseničanko je bila to že druga kolajna na igrah, saj je v soboto že osvojila bron na 200 mešano, skupno pa že četrta s tovrstnih iger, saj je bila pred štirimi leti v španski Almerii zlata na 200 mešano in srebrna na 400-metrski razdalji.

Na tekmi je slovenska rekorderka zanesljivo ugnala Italijanko Francesco Segat , čeprav je bil sam razplet tekme tesen. Po 150 metrih, delfinu in prvi dolžini bazena v hrbtnem slogu je bila Klinarjeva šele na petem mestu. "Takrat me je malo stisnilo, a vedela sem, da sem močna tudi v prsnem slogu, čeprav mi v tem obdobju ne gre najbolje in po 300 metrih sem bila na prvem mestu," je ta del opisala nosilka dveh medalj iz Pescare.

Lastnik druge zlate kolajne je prekmurski strelec v trapu Boštjan Maček. © STA

 
Na zadnjih 100 metrih Klinarjeva ni dopustila dvoma o zmagovalki. Vse je rešila že v prvem delu v kravlu, saj si je pred zadnjimi 50 metri nabrala že debelo sekundo prednosti pred Italijanko Segatovo. "Ko sem naredila zadnji obrat, mi je bilo jasno, da bom zmagala. Videla sem, da je začela Italijanka zaostajati, prej seveda nisem vedela, kako je pripravljena, sama pa sem imela še veliko moči in vedela sem, da sem letos v kravlu res dobro pripravljena."

Že prej je Boštjan Maček postal lastnik prve slovenske kolajne najžlahtnejšega leska na SI 2009. Sedemintridesetletni strelec iz Prekmurja se je v finale šesterice najboljših strelcev iz prvega dela tekmovanja podal s četrtim dosežkom, v finalu pa je zasenčil vso konkurenco in slavil s 144 točkami.

"V Pescari nisem pričakoval kolajne. Na Sredozemske igre sem prišel neposredno iz San Marina, kjer sem opravil priprave in se udeležil nekaterih tekem. Očitno se je to obrestovalo, kajti v Pescari sem svojo formo le še stopnjeval," je uvodoma dejal Maček in dodal: "Po prvem dnevu, ki sem ga končal na šestem mestu, je bila moja edina želja, da se uvrstim v finale. V svoji taktiki nisem ničesar spremenil, tudi v finalnem nastopu ne, o močnih in slovitih tekmecih pa niti nisem preveč razmišljal. To je šport, kjer potrebuješ tudi kanček sreče, v Pescari pa je bila fortuna na moji strani."

 
 

Na Sredozemske igre sem prišel neposredno iz San Marina, kjer sem opravil priprave in se udeležil nekaterih tekem. Očitno se je to obrestovalo, kajti v Pescari sem svojo formo le še stopnjeval.

Boštjan Maček

 
Med drugimi slovenskimi športniki je bil uspešen teniški igralec Tomislav Ternar , ki je s 6:4 in 6:4 ugnal sedmopostavljenega Črnogorca Daniela Danilovića in se prebil v četrtfinale. Med plavalci pa je z dosežkom 8:37,59 na 800 prosto izstopala Radovljičanka Nina Cesar , ki jo finale čaka v torek. Dobro so v večernem sporedu nastopile tudi telovadke Adela Šajn, Saša Golob, Ivana Kamnikar, Tjaša Kysselef in Carmen Horvat , ki so v kvalifikacijah "nabrale" osem finalnih nastopov. V ekipnem tekmovanju so zmagale Francozinje (166,9 točke) pred domačinkami (166,8) in Grkinjami (159,6), Slovenke so bile četrte (153,4). Med slovenskimi ekipami sta bili uspešni Erika in Simona Fabjan , ki sta na turnirju v odbojki na mivki dosegli še drugo zmago, tokrat proti paru s Cipra, slovenski odbojkarji so z 2:3 izgubili proti Italijanom, rokometašice pa z 21:27 proti Francozinjam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.