Šport > Zimski športi
4 ogledov

Veter Slovencem odnesel stopničke

Robert Kranjec je na drugem treningu z drugo daljavo dokazal, da je odlično prip
1/18
Žurnal24 main
Zmagovalci ekipne tekme v poletih v Planici so Norvežani. Na stopničke so prišli še Poljaki in Rusi. Slovenija je bila na koncu peta, v razveljavljeni drugi pa se je borila za stopničke.
 

Planica, poleti, ekipno

1. Norveška 793,4 točk
2. Poljska 761,9
3. Rusija 734,6
5. Slovenija 714,7

Po petkovi posamični preizkušnji so se na planiški letalnici smučarji skakalci pomerili še na ekipni tekmi. Nekoliko spremenljive vetrovne razmere v prvi seriji je najbolje izkoristila norveška četverica v postavi Tom Hilde , Johan Remen Evensen , Anders Jacobsen in Anders Bardal , ki je bila po prvih štirih skokih najdaljša, prednost pa je uspešno branila tudi po treh skakalcih finalne serije. Takrat je stvari v svoje roke spet vzel veter v dolini pod Poncami, zaradi katerega je zadnja skupina skakalcev več minut čakala na dovoljenje za spust po zaletišču letalnice, na koncu pa se je žirija tekmovanja odločila za razveljavitev finalne serije. Drugo mesto so tako osvojili Poljaki , tretji pa so bili Rusi .

Jernej Damjan je imel pred razveljavitvijo druge serije nalogo Sloveniji priboriti tretje mesto. © Saša Despot

 
Slovenska četverica je osvojila končno peto mesto, pred razveljavitvijo druge serije pa se je po treh skakalcih finala predvsem po zaslugi dveh dobrih skokov Roberta Kranjca (206 v prvi in 209 v drugi seriji) z Rusijo, Avstrijo in Finsko borila za najnižjo stopničko. "Z nastopom sem zadovoljen. Naša skupina je imela slabe pogoje, a sem prehitel vse skakalce v njej. Užival sem v podpori gledalcev," je pred odločitvijo žirije o razveljavitvi druge serije povedal Kranjec. Ob njem sta priložnost za drugi skok dobila še Robert Hrgota, ki je pristal pri skromnih 172,5 metrih, in Primož Pikl , ki je bil 11 metrov in pol daljši. "Malo sem bil zgoden na vrhu in sem izgubil nekaj hitrosti, sicer pa sem s tehniko zadovoljen. Je blizu tistega, kar znam," je ocenil svoj nastop Pikl, Jernej Damjan , ki bi skakal kot četrti Slovenec, pa je ostal brez druge priložnosti.

Končni vrstni red je tako določila prva serija, po kateri so bili Avstrijci četrti, Slovenci peti, Finci pa so ob slabi daljavah končali na osmem mestu. Nemčija je bila peta, Japonska pa šesta. "Biti moramo zadovoljni. Tako Pikl kot Hrgota sta skakala v težkih razmerah. Mogoče smo tam izgubili nekaj metrov. Razmere so se hitro menjale, ob nadaljevanju bi lahko tako napredovali kot padli. Veter se je redko umiril, zato je bila razveljavitev pametna," je razplet ekipne tekme ocenil glavni trener Matjaž Zupan , ki je spregovoril tudi o nedeljski tekmi. "Jutri ostaja ekipa enaka. Robi Kranjec kaže izjemne polete in res mu želium uspeh. Ob koncu sezone nas pokonci držijo gledalci, ki jim želimo vrniti zaupanje v nas," je še dodal prvi mož slovenske skakalne ekipe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.