Šport > Zimski športi
2252 ogledov

Drama skakalnega asa: Imel sem možganske krvavitve na treh različnih mestih

Sondre Ringen Profimedia
Norveški smučarski skakalec je spregovoril o padcu, ki bi ga skoraj stal življenja.

Malo po lanskem božiču se je nesrečnemu norveškemu smučarskemu skakalcu Sondreju Ringenu življenje za vedno obrnilo na glavo. Na tekmi kontinentalnega pokala v Engelbergu je namreč grdo padel, po skoraj 40-minutni oskrbi na prizorišču pa so nezavestnega Norvežana prepeljali v bolnišnico v Luzernu.

"Moje celotno telo me je bolelo. Imel sem tri različne možganske krvavitve na treh različnih mestih, kar kaže na silino udarca, ki sem ga utrpel," je o svojem padcu za NRK prvič odprl srce skakalec, ki več kot šest mesecev sploh ni mogel hoditi brez hudih glavobolov.

Sondre Ringen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pol leta sem bil praktično prikovan na posteljo. Bil sem popolnoma neuporaben. Šlo je za grozen občutek. Rad se počutim koristnega. Toda zadnjih devet mesecev se nisem počutil koristnega. To je glavna zadeva glede poškodb glave, ničesar ne moreš narediti. Še zdaj, ko se počutim resnično utrujenega, se vrnejo vsi ti občutki. To je pač moja nova realnost, s katero se moram sprijazniti."

Po dolgotrajnem okrevanju so sčasoma izginile brazgotine s telesa in obraza, prav tako njegovo telo počasi ponovno normalno funkcionira, a lahko, da bodo minila še leta, preden se bo rešil mukotrpnih glavobolov. Toda norveški skakalni as je vztrajen in prepričan, da se bo še vrnil k smučarskim skokom.

"Po devetih mesecih ležanja na kavču lahko vidite, da moje telo ni isto, kot je bilo decembra. Tako da bo potrebno veliko treninga. Toda nisem pripravljen končati kariere. Rad bi se vrnil na skakalnice in nadaljeval s skoki," je optimistično napovedal Ringen.

Sondre Ringen | Avtor: Profimedia Profimedia

Norveški skakalec je bil sicer pred usodnim padcem eden najuspešnejših tekmovalcev kontinentalnega pokala zadnjih let, potem ko je poletni kontinentalni pokal leta 2022 ter sezono 2022/23 končal na tretjem mestu. V drugorazrednem skakalnem tekmovanju je sicer zbral že 19 stopničk, od tega sedem zmag.

28-letni Norvežan je sicer v svetovnem pokalu debitiral marca 2018, ob izjemni konkurenci v norveški reprezentanci pa je v svetovnem pokalu vpisal 16 nastopov. Zanj najuspešnejša sezona v svetovnem pokalu je bila sezona 2022/23, ko je zbral 24 točk in zasedel 53. mesto. Najboljši rezultat v svetovnem pokalu pa je dosegel marca 2023, ko je bil v domačem Oslu 18.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice