Šport
38 ogledov

Veszprem še ne more verjeti

Za romunskim rokometašem žalujejo številni navijači.
1/10
Žurnal24 main
Tragedija, v kateri je bil do smrti zaboden romunski rokometaš Marian Cozma, še vedno glasno odmeva. V lokalu, kjer se je vse zgodilo, je bil tudi David Koražija. Jasnih nekaj več podrobnosti.
 
 

Ko se je tragedija zgodila, me ni bilo več na zabavi. Domov sem odšel pet minut prej.

David Koražija

 
Napad na rokometaše Veszprema, ki se je zgodil v noči na nedeljo, še vedno glasno odmeva. Igralci tega madžarskega prvoligaša so se odpravili v nočni klub, kjer so proslavili rojstvo otroka soigralca Gerga Ivancsika . Nočna mora se je začela ob odhodu, ko jih je z noži napadla skupina 30 moških. V napadu so neznanci ubili 26-letnega reprezentanta Romunije Mariana Cozmo . Neznanci so ob tem huje ranili še dva soigralca Cozme, ki sta mu domnevno želela priskočiti na pomoč. Tretjega hrvaškega reprezentančnega vratarja Ivana Pešića so zabodli v predel ledvic. V takojšnji operaciji so mu zdravniki eno ledvico odstranili, njegova kariera pa naj ne bi bila pod vprašajem. Huje je bil ranjen tudi 22-letni Srb Žarko Šešum , ki so mu neznanci močno poškodovali glavo, počila mu je namreč kost pod levim očesom. Direktor kluba Csaba Hajmal je ob tem zanikal govorice, da naj bi srbski reprezentant ostal slep.

Marian Cozma © EPA

 
 
 

Poklical me je Marianov najboljši prijatelj in mi povedal, da so ga zabodli.

Petre Cozma, oče

 
Kaj natančno se je zgodilo, je kmalu po dogodku pojasnil predsednik madžarskega rokometnega prvaka Akos Hunyadfalvi : "Naši igralci so se normalno vedli, ko je kakšnih trideset mladeničev napadlo Cozmo, ko je ta plesal z dekletom. Policija je uvedla obsežno preiskavo, ki je pokazala, da napadalci niso bili iz Veszprema." O primeru je že spregovoril tudi madžarski notranji minister Tibor Draskovics : "Imamo moč, voljo in odločnost, da storilce tega resnega zločina čim prej pripeljemo na sodišče." Po zadnjih podatkih naj bi policija s pomočjo nadzornih kamer v lokalu že identificirala dva osumljenca umora Romuna.

 
 

Ne morem verjeti, da je res! Ne verjamem!

Leonard Bibirig, nekdanji soigralec

 
Po nekaterih neuradnih podatkih je tolpa napadalcev Romuna prišla ubit zaradi nekaterih nerazčiščenih računov. Filip Serdarušić , menedžer nekaterih igralcev, ki so utrpeli poškodbe, je to odločno zanikal: "Cozma ni imel nič s tolpo napadalcev. On je bil velik otrok, še na igrišču ni nikoli storil grobega prekrška. Pijana tolpa je po prihodu začela nadlegovati natakarico in jo celo tepsti. Cosma ji je stopil v bran, oni pa so ga sedemkrat zabodli. Ostali igralci so mu priskočili na pomoč in tako je dobil vbod v hrbet Pešić. Najprej sploh ni opazil, da je zaboden. Hodil je še kakih tristo metrov, nato pa je začutil kri."

David Koražija (desno) je ob našem klicu iz sebe spravil le nekaj besed. © www.alesfevzer.com

 
Ob šokantni vesti iz Madžarske smo poklicali slovenskega reprezentanta Davida Koražijo , sicer nekdanjega igralca Celja, Ormoža in Gold Cluba, ki si zdaj kruh služi v Veszpremu. Vidno šokiran nam je povedal: "Ne morem vam povedati nič točnega, saj me, ko se je tragedija zgodila, ni bilo več na zabavi. Domov sem odšel pet minut prej. Seveda je to grozno. Prav zdaj čakam, da pridejo k meni starši soigralca, ki leži v bolnišnici." Sicer pa se je pred športno dvorano v Veszpremu zbralo okoli 1000 rokometnih navdušencev in domačinov, ki so se s svečami prišli poklonit romunskemu reprezentantu. "Celo mesto je v šoku. Ljudje preprosto ne morejo dojeti, da se je to lahko zgodilo," je povedal župan Janos Debreczenyi .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.