Šport
14 ogledov

Prvi v etapi in skupno

Alberto Contador v trenutku, o katerem sanjajo vsi kolesarji. In tudi nekolesarj Žurnal24 main
13. etapa dirke po Španiji, ki je imela kar pet kategoriziranih vzponov in se je končala z vzponom na Alto de L'Angliro, je sklep doživela s trojno špansko zmago. Contador dvakrat prvi.
 

Dirka po Španiji, 13. etapa

1. A. Contador (ŠPA) 5:52:35
2. A. Valverde (ŠPA) + 42
3. J. Rodriguez (ŠPA) 58
87. G. Štangelj (SLO) + 17:11

Španec Alberto Contador je zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Španiji. Kolesar Astane je na težki, 209,5 kilometra dolgi preizkušnji, ki se je končala z vzponom na zloglasni Alto de L'Angliru , za dobrih 40 sekund ugnal Španca Alejandra Valverdeja in prevzel tudi zlato majico vodilnega v skupni razvrstitvi. Tretji je bil prav tako Španec Joaquin Rodriguez Oliver , ki je zaostal 58 sekund.

Levi Leipheimer je drugi v skupnem seštevku Vuelte. © Reuters

 
Slovenca Gorazda Štanglja (Liquigas) ni bilo v ospredju. To je bilo tudi pričakovati, saj Štangelj ne velja za "hribolazca", tokratna etapa pa je imela kar pet kategoriziranih vzponov, zadnji med njimi pa je bil prav sloviti 1560 metrov visoki Angliru, na katerega se pne cesta tudi z naklonom 23 odstotkov. Da gre za resnično "živalske" napore pri vzpenjanju po tej strmi trasi, je ne nazadnje leta 2002 slikovito opozoril Britanec David Millar . Ta se je namreč protestno ustavil pol metra pred ciljno črto, češ da je ta vzpon vseeno prehud zalogaj za tovrstne kolesarske dirke.

Danes takšnih "scen" med tekmovalci ni bilo. Zgodaj so srečo s pobegom izzvali Christophe Kern, Matej Jurco in Maarten Tjallingii , najdlje pa je zdržal Kern, ki so ga najboljši ujeli pet kilometrov pred ciljem. Takrat se je tudi že izkristalizirala trojica, ki je na koncu zasedla prva tri mesta. Najmočnejši je bil lanski zmagovalec dirke po Franciji in letošnji zmagovalec dirke po Italiji Contador. Slednji lovi dosežek legendarnega Francoza Bernarda Hinaulta , ki je doslej kot edini slavil na vseh treh največjih dirkah: Giru, Touru in Vuelti. Štangelj pa je na koncu ciljno črto prečkal 17:11 minute za Contadorjem in zasedel 87. mesto. Skupno je 122. z že uro in 41 minutami zaostanka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.