Šport > Moto športi
1839 ogledov

Verstappen na bojni nogi s Fio: "Ali smo stari pet let?"

Max Verstappen Profimedia
Trikratni svetovni prvak formule 1 Max Verstappen se je odločno uprl novi direktivi Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia).

Dirkač Red Bulla Max Verstappen, ki kljub upadu forme še vedno vodi v skupnem seštevku sezone F1, se je znašel na nasprotnih bregovih s krovno avtomobilistično zvezo, ki na dirkače apelira s prošnjo, naj se med dirkaškimi vikendi vzdržijo preklinjanja po radijski zvezi. 

Temperamentni Nizozemec se kot eden čustveno najbolj labilnih dirkačev pogosto poslužuje kletvic za sproščanje svojih frustracij, s čimer si je nakopal jezo prvega moža Fie Bena Sulayema

Komunikacija med dirkači in garažo se med dirkami formule 1 običajno predvaja v živo, vendar so sporočila, ki vsebujejo psovke in druge neprimerne besede, praviloma cenzurirana. Kljub temu predsednik Fie meni, da bi se temu zlahka izognili, če bi se najpogostejši kršitelji raje ugriznili v jezik.

"Treba je razlikovati med motošportom in rap glasbo. Dirkači niso raperji. Kolikokrat na minuto raperji izrečejo besedo na F? Mi nismo to. Tisto so oni, mi smo pa mi," je v pogovoru za Autosport dejal Sulayem, ki je dirkaške izkušnje pridobival v reliju.

"Ker sem bil tudi sam dirkač, vem, kako je reagirati v afektu, ko si jezen na drugega dirkača ali ko te nekdo izrine s steze. Ko se mi je kaj takšnega zgodilo, sem bil tudi sam zelo jezen. A treba je paziti na svoje vedenje, treba je biti odgovoren. Zavedam se tudi, da se pri današnji tehnologiji vse zabeleži in da se to predvaja v živo. Toda predstavljaljte si, da gledate dirko z otroki in nekdo govori takšne grde besede? Kaj bodo rekli vaši otroci in vnuki? Česa jih s tem učimo?" je dodal predsednik Fie.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

Verstappna takšna razlaga ni prepričala, kot protiargument pa je izpostavil športne panoge, kjer tekmovalci niso pod nenehnim drobnogledom.

"Vsi preklinjajo, nekateri več, drugi manj. Verjetno je odvisno tudi od jezika, ki ga govoriš. Žaljivke so druga zgodba. Žal se pri nas večino stvari predvaja, medtem ko v drugih športih ne tekajo za njimi z mikrofoni. Marsikdo izreče kaj slabega, vendar se to nikjer ne sliši. Verjetno je to odraz sveta, v katerem živimo. Ljudje so postali občutljivi. Morda bi lahko začeli z ukinitvijo teh prenosov in tako ljudem ne bi dali možnosti, da to slišijo. Seveda obstajajo aplikacije, kjer imajo še vedno dostop do teh posnetkov. Lažje bi bilo, če bi imeli več zamika in bi lahko zadeve pač cenzurirali.  To bi bilo precej bolj učinkovito kot pa prepovedi," meni trikratni svetovni prvak.

"Niti besede na F ne smem izreči. Ali smo stari pet let? Šest let? Pa tudi če dirko gledajo petletniki, nekoč bodo tako ali tako preklinjali. Tudi če jim bodo starši to poskušali preprečiti, bodo v družbi prijateljev preklinjali, tako da nismo s tem ničesar naredili," je prepričan 26-letnik.

Malo pred tem je Verstappnu med opisom stanja Red Bullovega dirkalnika pretekli konec tedna v Bakuju spet ušla grda beseda. "Že na začetku kvalifikacij sem vedel, da je avto z*eban," je dejal, nakar ga je moderator tiskovne konference opomnil, da takšne besede ne sodijo v eter.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • dare326 22:24 19.september 2024.

    ferdamt...obnašajte se!

  • Boris 20:49 19.september 2024.

    Kaj pa če bi nehali prodajat razgovore med vozniki in garažami ? Še malo pa bodo prodajali prešvicane gate voznikov zbirateljem ...

  • rd2dmk2 19:31 19.september 2024.

    max ima prav. otroci ne smejo slišat besede na F, lahko pa gledajo film kako baba rukne v kontejner živega psa. ala pa gledajo Kill Bill. al pa.. tale video poglejte :https://www.youtube.com/shorts/HiDGfFOzfnk