Šport > Nogomet
682 ogledov

Portugalci zabili štiri zadetke, a izgubili s 4:2, Španija še naprej brez zmage

Nemčija : Portugalska Epa
Madžari presenetljivo do točke proti Francozom, Nemci s portugalsko pomočjo do suverene zmage, še drugi remi Špancev.

Španska nogometna reprezentanca se je morala na evropskem prvenstvu še drugič zapovrstjo zadovoljiti z remijem. Potem ko se je proti Švedski razšla brez golov, v Sevilli ni strla niti Poljske. Izid je bil 1:1, za Špance je v 25. minuti zadel Alvaro Morata, v 54. minuti je izenačil Robert Lewandowski.

Čeprav španski nogometaši, eni od favoritov evropskega prvenstva, tekme predtekmovanja igrajo na domačem stadionu, jim ne gre vse po načrtih. Čeprav so imeli že drugo tekmo veliko premoč v posesti žoge, jim tega ni uspelo spremeniti v zmago. Tudi tokrat jim je ponagajala učinkovitost, priložnosti, da bi prišli do treh točk, so imeli, predvsem v drugem delu, med drugim so zapravili tudi najstrožjo kazen.

Španija : Poljska | Avtor: Epa Epa

Prvih 25 minut je minilo v veliki terenski premoči Špancev, ki pa nikakor niso mogli do ugodnega položaja za strel. Poljska obramba je delovala zbrano, da pa vendarle ni brezhibna, je pokazala 25. minuta. Takrat je Gerard Moreno bolj na slepo podajal žogo v sredino, kjer pa je mimo številnih nog prišla do Alvara Morate, ki je posredoval hitreje od svojega čuvaja in jo poslal v mrežo. Sodnik je najprej gol razveljavil, a VAR je pokazal, da napadalec Juventusa vendarle ni bil v nedovoljenem položaju.

Španci so tudi po doseženem zadetku zadržali pobudo na igrišču, a so imeli še naprej težave pri pripravi priložnosti, so pa bili blizu povišanja vodstva po prekinitvi, Moreno je s prostega strela za las zgrešil cilj. Poljaki so se prebudili šele ob koncu polčasa, imeli so celo priložnosti, da izenačijo. Karol Swiderski se po podaji Roberta Lewandowskega pred vrati ni znašel, isti igralec je v 44. minuti s strelom z roba kazenskega prostora zadel vratnico, žoga se je odbila do Lewandowskega, njegov poskus pa je vratar Unai Simon ubranil.

Španija : Poljska | Avtor: Epa Epa

Zato pa je bil napadalec Bayerna uspešnejši v 54. minuti, ko je po predložku Kamila Jozwiaka najvišji v kazenskem prostoru in izenačil.

Že v nekaj trenutkov pozneje bi Španci spet lahko spet povedli. Jakub Moder je v kazenskem prostoru pohodil Morena, sodnik pa je po ogledu VAR-a pokazal na belo točko. Moreno je najstrožjo kazen sam izvedel, vendar je zadel le vratnico, odbite žoge pa v mrežo ni znal spraviti Morata.

Španija : Poljska | Avtor: Epa Epa

To pa ni bila edina priložnost Špancev, da bi si zagotovili tri točke. Do konca so oblegali poljska vrata, kar nekajkrat bi lahko bolj natančno zaključili akcije, najlepšo priložnost je v 82. minuti zapravil Morata.

Španci bodo še trepetali za napredovanje iz skupine E, tako kot tudi Poljaki. Ekipi sta ostali na tretjem in četrtem mestu v skupini. Švedi imajo štiri točke, Slovaki tri, Španci dve in Poljaki eno. V zadnjem krogu bodo Španci v Sevilli gostili še Slovake, Švedi in Poljaki bodo igrali v St. Peterburgu.

* Stadion La Cartuja, gledalcev 12.500, sodniki: Orsato, Giallatini, Preti (vsi Italija).
* Strelca: 1:0 Morata (25.), 1:1 Lewandowski (54.).
* Španija: Simon, Llorente, Laporte, P. Torres, Alba, Koke (od 68. Sarabia), Rodri, Pedri, Moreno (od 68. Fabian), Morata (od 87. Oyarzabal), Olmo (od 61. F. Torres).
* Poljska: Szczesny, Bereszynski, Glik, Bednarek (od 85. Dawidowicz), Jozwiak, Moder (od 85. Linetty), Klich (od 55. Kozlowski), Puchacz, Swiderski (od 68. Frankowski), Zielinski, Lewandowski.
* Rumeni kartoni: Torres, Rodri; Klich, Jozwiak, Moder, Lewandowski.
* Rdeč karton: /

 

Portugalci zabili kar dva avtogola

Nemška nogometna reprezentanca si je hitro opomogla po porazu na uvodu evropskega prvenstva proti Franciji. Na drugi tekmi, v obračunu skupine F z branilci naslova Portugalci, je pokazala odlično predstavo in zmagala s 4:2 (2:1).

Nemški navijači so bili v zadnjem času nekoliko razočarani s predstavami svoje reprezentance, a po obračunu s Portugalsko so lahko boljše volje. Njihovi ljubljenci so prvih 60 minut kazali zelo dobro predstavo, ki so jo na koncu kronali z zmago, ki jih je povsem približala napredovanju v osmino finala. Zdaj imajo isto število točk kot Portugalci, za točko zaostajajo za Francozi, Madžarom, s katerimi se bodo pomerili v zadnjem krogu predtekmovanja, pa bežijo za dve.

Tekma se je začela z veliko ofenzivo Nemcev. Portugalski vratar Rui Patricio je moral kar nekajkrat posredovati, čeprav stoodstotne priložnosti ni bilo. So pa Nemci prek Robina Gosensa dosegli gol, ki pa ga je sodnik razveljavil, saj je bil Serge Gnabry pred tem v nedovoljenem položaju.

Nemčija : Portugalska | Avtor: Epa Epa

V času največje nemške premoči pa so dotlej nebogljeni branilci naslova v 15. minuti nepričakovano povedli. Bernardo Silva je začel protinapad, z dolgo podajo zaposlil Dioga Joto, ki je nesebično podal žogo do Cristiana Ronalda, ta pa jo je le potisnil v prazno mrežo.

Prejeti zadetek je prekinil napade gostiteljev, gosti so za nekaj časa vzpostavili ravnotežje, a to je bilo le zatišje pred novim nemškim viharjem. Ta je prišel po pol ure igre, namen pa dosegel v 35. minuti. Gosens je z volejem z leve strani sprožil udarec (le sam ve, ali je podajal ali streljal), žoga ni letela v okvir vrat, a je zadela Robena Diasa in končala v mreži.

Že štiri minute pozneje so Portugalci doživeli nov šok, dosegli so še en avtogol, žogo je po podaji Joshue Kimmicha v gol preusmeril še Raphael Guerreiro.

Gnabry bi ob koncu lahko še povišal vodstvo, toda Patricio je poskrbel, da so nogometaši na odmor odšli z minimalno prednostjo elfa.

Nemčija : Portugalska | Avtor: Epa Epa

Kar ob koncu prvega ni uspelo Gnabryju, je na začetku drugega Kaiju Havertzu. Po fantastični akciji celotnega napada, ki si je izmenjal številne hitre podaje, je nogometaš Chelseaja izkoristil podajo Gosensa, ki se je nato v 60. minuti še sam vpisal med strelce, potem ko mu je žogo na glavo natančno serviral Kimmich.

Po visokem vodstvu so domači malo popustili, kar so tekmeci izkoristili. V 67. minuti sta Ronaldo in Jota izmenjali vlogi, ki sta ju imela pri prvem golu, Liverpoolov napadalec je izid znižal.

Portugalci bi z malo sreče lahko prišli še bližje, Renato Sanches je 15 minut pred koncem zadel vratnico, do konca pa je imela še eno priložnost tudi Nemčija, Leon Goretzka je streljal čez gol.

* Allianz Arena, gledalcev 14.000, sodniki: Taylor, Beswick, Nunn (vsi Anglija).
* Strelca: 1:0 Ronaldo (15.), 1:1 Dias (35., avtogol), 1:2 Guerreiro (39., avtogol), 1:3 Havertz (59.), 1:4 Gosens (60.), 2:4 Jota (67.).
* Portugalska: Rui Patricio, Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro, Carvalho (od 58. R. Silva), Danilo, B. Silva (od 46. Sanches), Fernandes (od 64. Moutinho), Jota (od 83. A. Silva).
* Nemčija: Neuer, Ginter, Hummels (od 62. Can), Rüdiger, Gündogan (od 73. Süle), Kroos, Kimmich, Gosens (od 62. Halstenberg), Havertz (od 73. Goretzka), Müller, Gnabry (od 88. Sane).
* Rumena kartona: Havertz, Ginter.
* Rdeč karton: /

 

Senzacija v Budimpešti

Na prvi sobotni tekmi evropskega nogometnega prvenstva je v skupini F prišlo do velikega presenečenja. Na polni Puskas Areni v Budimpešti svetovni prvaki Francozi niso strli odpora Madžarov, izid tekme je bil 1:1. Madžari so v sodniškem podaljšku prvega dela z golom Attile Fiole povedli, v 66. minuti je izenačil Antoine Griezmann.

Francozi so si s četrto točko bržkone že zagotovili nastop v izločilnih bojih, a najbrž po tekmi niso bili najbolj zadovoljni. Najbrž tudi sami niso pričakovali, da bi jim Madžari odščipnili točko, ne glede na tradicijo medsebojnih tekem, ki je po zaslugi nekdanje moči na madžarski strani.

Gosti so sicer imeli večji del tekme premoč, priigrali so si kar nekaj priložnosti, a so bili neučinkoviti. Na drugi strani so bili Madžari nagrajeni za veliko borbenost, dodatno moč pri tem jim je zagotovo dajalo občinstvo na polni Puskas Areni. Navijači so pripravili fantastično vzdušje, v katerem je bilo zagotovo užitek igrati.

Madžarski navijači | Avtor: Profimedia Profimedia

Madžari so sicer pogumno krenili v tekmo, a po izenačenih uvodnih minutah so Francozi iz minute stopnjevali svoj pritisk in oblegali domača vrata. V 17. minuti so si priigrali prvo veliko priložnost, ko je Lucas Digne z leve strani poslal žogo v sredino, kjer je bil Kylian Mbappe neoviran, vendar je žoga po njegovem strelu z glavo zletela mimo leve vratnice madžarskega vratarja.

V 31. minuti se je Mbappe izkazal s podajo s peto, toda odlične poteze zvezdnika PSG ni znal izkoristiti Karim Benzema, žogo je slabo zadel in jo poslal mimo gola. Samo nekaj trenutkov pozneje je bil podobno nenatančen Mbappe, za zgrešene priložnosti pa so bili trikolori kaznovani.

V drugi minuti sodniškega podaljška prvega dela so izgubili žogo na svoji polovici, Attila Fiola je ušel Benjaminu Pavardu, z leve strani prodrl v kazenski prostor in z natančnim strelom premagal Huga Llorisa.

Popolnoma jasno je bilo, da bodo Francozi v drugem polčasu še bolj silovito napadli, toda domači, ki so se osredotočali na obrambo in hitre protinapade, so jim prvo priložnost dopustili šele v 59. minuti, ko je Ousmane Dembele praktično takoj, ko je vstopil v igro, z močnim strelom z roba kazenskega prostora zadel vratnico.

Antoine Griezmann | Avtor: Epa Epa

V 66. minuti pa so Francozi vendarle izenačili. Pred tem so celo Madžari izvedli eno od redkih napadalnih akcij, niso bili nevarni, Lloris je poslal dolgo žogo do nasprotnega kazenskega prostora, kjer se je odlično znašel Mbappe. Po preigravanju je žogo podal v sredino, kjer je madžarskim branilcem ni uspelo izbiti iz kazenskega prostora, prišla je do Antoina Greizmanna, ki mu ni bilo težko zatresti mreže.

Do konca tekme je še dve priložnosti imel Mbappe, posebno lepo je zapravil v 82. minuti, ko se je izkazal domači vratar Peter Gulacsi. Francozi so še nekajkrat poskusili s streli od daleč, toda izid se ni spremenil.

* Stadion Puskas Arena, gledalcev 67.000, sodniki: Oliver, Burt, Bennett (vsi Anglija).
* Strelca: 1:0 Fiola (45.), 1:1 Griezmann (66.).
* Madžarska: Gulacsi, Botka, Orban, At. Szalai, Nego, Kleinheisler (od 84. Lovrencsics), Nagy, Schäfer (od 75. Cseri), Fiola, Ad. Szalai (od 26. Nikolić), Sallai.
* Francija: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Digne, Pogba (od 75. Tolisso), Kante, Rabiot (od 57. Dembele, od 87. Lemar), Griezmann, Benzema (od 75. Giroud), Mbappe.
* Rumena kartona: Botka; Pavard.
* Rdeč karton: /

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice