Šport > Nogomet
205 ogledov

Cesar prvič kot trener Maribora: Odločitev je bila prava

Boštjan Cesar Profimedia
Boštjan Cesar: Ne ponudi se vsak dan takšna priložnost.

Nekdanji dolgoletni kapetan slovenske nogometne reprezentance Boštjan Cesar je danes uradno postal trener Maribora. Dvainštiridesetletni Ljubljančan je po uvodnem treningu stopil pred medije in dejal, da je bila odločitev o prevzemu trenerske taktirke vijoličastih prava in da ni dolgo razmišljal glede sprejetja nove vloge.

"Projekt glavnih ljudi v klubu je bil zelo zanimiv in mamljiv. Slovenija mi je dala veliko, dolgo časa sem nosil tudi dres slovenske reprezentance, zato sem želel ostati v slovenskem nogometu. Težko je zavrniti takšen klub, kot je Maribor," je uvodoma zbranim novinarjem dejal Cesar, ki je podpisal pogodbo do konca sezone 2026/27.

O konkretnih ciljih, o katerih so se pogovarjali s turškimi vodilnimi možmi vijoličastih med pogajanji, sicer ni želel razpredati, je pa dodal: "V Mariboru se vedno potegujejo za najvišja mesta in Evropo." Evropske jeseni letos klub ni dosegel, potem ko je izpadel v zadnjem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. V njej igrata glavna mariborska tekmeca za naslov prvaka Celje in Olimpija.

Ko pokliče tak klub, kot je Maribor, ni bilo dileme, je dejal nekdanji osrednji branilec. "Maribor ima fenomenalne navijače, mesto živi za nogomet in mislim, da je to prava odločitev. Ni vsak dan, da se ti ponudi takšna priložnost," je pristavil.

Boštjan Cesar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudskega vrta se spominja kot igralec, saj je na osrednjem mariborskem stadionu reprezentanca spisala številne lepe zgodbe. "Tukaj smo ustvarili pravo atmosfero. Navijači so bili naš 12. igralec in vsako tekmo smo to izpostavili. Tukaj je naša generacija preživela najlepše čase. Ko je Ljudski vrt poln, je to pravo vzdušje na ravni Evrope," je dodal Ljubljančan.

Tudi ob tem prehodu iz prestolnice v Maribor se je pojavilo nekaj kritik in vselej prisotna geografska polemika, o čemer pa Cesar ni želel preveč govoriti. "Starša sta iz Ljubljane in tam sem se rodil. Čas bo pokazal, ali se jim bom vtisnil v spomin," je mariborskim navijačem sporočil 42-letni trener.

Prvi izziv ga z varovanci čaka v nedeljo, ko bo prav v Ljubljani tekmec Bravo. Za zdaj še spoznava igralce, ki so mu na voljo, a je prepričan, da bodo sprejeli zahteve širokega trenerskega štaba. V njem so novinci Aleksandar Radosavljević, Bojan Jokić in Jasmin Handanović, ostajajo pa Aleš Mertelj, Željko Filipović, Mitja Pirih in Milan Vulović.

"Maksimalno smo osredotočeni na vsak trening. Res je, da je bilo na treningih v zadnjih dneh še manj igralcev, danes jih je bilo že nekaj več. Dobro delajo, so motivirani in predstavili jim bomo, kakšne zahteve imamo. Verjamem, da jih bodo dobro sprejeli," pravi Cesar.

Boštjan Cesar | Avtor: Profimedia Profimedia

Podedoval je ekipo, ki jo je vodil Ante Šimundža in ki je trenutno na drugem mestu prvenstvene razpredelnice z 21 točkami. Na vrhu je Olimpija z 22, sledijo pa Koper in Celje s po 20 in Bravo z 19 točkami. "Ante je delal dobro. Pustil mi je dobre temelje, je pa res, da so nekateri rezultati botrovali temu, da sem zdaj tukaj," je o predhodniku dejal novi trener Maribora.

Veliko govora je bilo tudi o nenadni prekinitvi dela v reprezentanci, v kateri je bil pomočnik selektorja Matjaža Keka. Ta je Cesarju po izjavah med reprezentančnim ciklom sodeč kar malce zameril, da je zapustil štab in odšel na pogovore v Turčijo.

"V torek sem dobil klic in isti dan sem se moral že odločiti. Presenečen sem, ker so takšne stvari prišle ven, saj smo se razšli v dobrih odnosih. Prvi, ki je izvedel, je bil selektor Matjaž Kek. Pogovor je potekal fenomenalno. Seveda sem nato poklical še predsednika NZS Radenka Mijatovića in vse je bilo pozitivno," je o tem razpredal Cesar.

Za konec je dodal, da bo v vsakem trenutku dal 100 odstotkov, podobno kot v času igranja za reprezentanco, za katero je zbral rekordno število nastopov.

Boštjan Cesar | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice