Šport
6 ogledov

Konec težkih bitk

Slavje trojice najboljših v Montegiju, obrizgano s šampanjcem. Žurnal24 main
S slavjem v japonskem Motegiju si je Valentino Rossi priboril še osmi naslov svetovnega prvaka. Za njim je težka sezona, polna napetih bojev predvsem s Stonerjem in Pedroso.
 

VN Japonske, MotoGP

1. V. Rossi (ITA) 43:09,599
2. C. Stoner (AVS) 43:11,542
3. D. Pedrosa (ŠPA) 43:14,465

Italijan Valentino Rossi ( Fiat Yamaha ) je še osmič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka v motociklističnem svetovnem prvenstveu. V nedeljo je voznik Yamahe na VN Japonske v Motegiju v razredu MotoGP osvojil še deveto letošnjo zmago, jubilejno 70. skupno, in osvojil šesti naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. Na drugo mesto se je uvrstil branilec naslova Avstralec Casey Stoner ( Ducati ), na tretje pa Španec Daniel Pedrosa ( Repsol Honda ). Do konca prvenstva so še tri dirke.

 
 

Osvojiti prvenstvo z zmago je fantastično.

Valentino Rossi

 
Začetek dirke na Japonskem je pripadel Stonerju, ki je bil v vodstvu kar 14 krogov, na drugem mestu je bil Dani Pedrosa, tretji pa Valentino Rossi, ki je startal s četrtega mesta.  Vendar je Doktor  vse bolj povečeval svojo hitrost in tako posledično najprej prehitel Pedroso, 11 krogov pred zaključkom dirke pa se je prebil še mimo Stonerja ter zanesljivo slavil. To pa še ni bilo vse, kar se je zanimivega dogajalo na Japonskem. Pedrosa in Lorenzo sta obračunavala za tretje mesto. Dani Pedrosa pa je na koncu zbral dovolj moči in zbranosti, da četrtemu Jorgeju Lorenzu, ki je startal s prvega mesta, ni dovolil, da bi ga prehitel.

Casey Stoner si je privozil drugo mesto. © Reuters

 
Presrečni novopečeni svetovni prvak je po dirki dejal: "Težko je primerjati naslove, vendar se ob osvojitvi zadnjega vsekakor počutim čudovito. Predvsem zato, ker je bila bitka zanj zares trda, predvsem s Stonerjem in Pedroso. Za nami je dolga sezona z veliko težkimi dirkami. V karieri sem imel srečo in zmagal v nekaj težkih prvenstvih, kot na primer leta 2004 z Yamaho. V ta naslov pa sem vložil veliko truda tudi zunaj dirkališč. Rad bi se zahvalil vsem pri Yamahi za njihov trud. M1 je bil zelo hiter, vsak konec tedna smo delali zelo trdo. Danes je za nami sijajna dirka, sijajna bitka. Osvojiti prvenstvo z zmago je fantastično." Obenem je Rossijeva ekipa osvojila naslov prvaka med moštvi, Yamaha med naslov med konstruktorji.

 

MotoGP, skupni seštevek

1. V. Rossi (ITA) 312
2. C. Stoner (AVS) 220
3. D. Pedrosa (ŠPA) 209

Vse bližje naslovu svetovnega prvaka je tudi drugi Italijan Marco Simoncelli (Gilera) v razredu do 250 kubičnih centimetrov. Italijan, ki sta se mu tokrat najbolj približala Španca Alavaro Bautista in Alex Debon (oba Aprilia), ima tri tekme pred koncem sezone 32 točk prednosti pred Bautisto. V najmanjšem, 125-kubičnem razredu, pa je drugo zmago v karieri osvojil Nemec Stefan Brandl (Aprilia). Za njim sta končala oba favorita, vodilni v letošnjem skupnem seštevku Francoz Mike di Meglio (Derbi) in lanski svetovni prvak Madžar Gabor Talmacsi (Aprilia).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.