Šport > Kolesarstvo
2428 ogledov

Primerjava Rogliča in Pogačarja: "Tadej je večji plejboj"

Luka Mezgec Profimedia Luka Mezgec (skrajno levo) med olimpijskimi igrami v Parizu.
Kolesarstvo je po zaslugi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča že nekaj let eden najbolj priljubljenih športov na sončni strani Alp.

Luka Mezgec, član slovenske osmerice, ki bo napadala zlato medaljo na cestni cestni dirki svetovnega prvesntva v Švici, je v intervjuju za Wielerrevue spregovoril o vplivu Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ter naraščajoči priljubljenosti kolesarstva v Sloveniji. 

Med drugim je razkril, kako se uspehi omenjenih kolesarskih asov, ki sta si v letu 2024 razdelila vse tri Grand Toure, odražajo v odnosu slovenskih voznikov do pripadnikov tega športa.

"Vedno pravim, da ko sem začel, so mi vozniki kazali sredinec, zdaj pa mi kažejo dvignjen palec," je povedal 36-letni slovenski veteran, ki je ravno pred dnevi doživel bližnje srečanje z avtomobilom, a jo je pri tem odnesel brez hujših posledic. 

Muriel Furrer Grozljiva nesreča Šport Kolesarka v kritičnem stanju, omenja se možnost prekinitve SP

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia
"To je največja razlika, če primerjamo stanje danes in pred desetimi leti. Zelo sem hvaležen, da sem bil lahko priča tej spremembi," je dodal Mezgec in postregel z zanimivo primerjavo med najboljšima slovenskima kolesarjema. 

"Oba s Primožem sta zelo sproščena, a Tadej je večji plejboj. On je edini človek v kolesarstvu, ki tega ne dojema kot šport, ampak kot igro. On se igra. Še ena razlika med njima je ta, da Primož ne razkriva zasebnega življenja, Tadej pa je tudi zasebno točno takšen kot na dirkah. Ko je dosegel prve uspehe, sem mu dejal, naj uživa, ker ni nujno, da bo trajalo. Toda on kar ni prenehal zmagovati in uživati (smeh)."

Pri Pogačarju ga poleg izjemnih dirkaških sposobnosti navdušuje tudi njegov način sprejemanja porazov, kar se je najbolje pokazalo ob dveh zaporednih zmagah Jonasa Vingegaarda na dirki po Franciji (2022, 2023).

"Povedal sem mu, da je s tem pridobil še več navijačev, ker se je tudi kot poraženec pokazal v tako dobri luči. Namesto da bi bil zagrenjen, je dokazal, da je velik človek. Je vljuden in se nikoli ne pretvarja, da je nekaj drugega kot v resnici. Ima karizmo in niti malo ni aroganten."

"To je idealna predstavitev slovenskega kolesarstva. Prepričan sem, da lahko tudi v prihodnosti ostanemo kolesarska velesila. Slovenija je splošno gledano zdrava država. Telesna aktivnost se spodbuja že v osnovni šoli. Vsi moji sošolci so se ukvarjali vsaj z enim športom. To je naš način življenja, v tem pogledu sta Pogačar in Roglič naša najimenitnejša primera," je zaključil Mezgec.

Evenepoel Močno sporočilo Šport Šefu Evenepoela prekipelo: "Danes je to Bora, jutri bo UAE"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:57 27.september 2024.

    Roglič je bil in bo očitno ostal za "stroko" avtsajder...Ni namreč vozil kolesa "preden je shodil" kot ostali vrhunski kolesarji...On je dokaj pozno prešel iz skokov kolesarstvo in jih vse pošolal...Trener državne reprezentance takrat ga je celo vprašal "če se ...prikaži veče zajebava", ko mu je Primož omenil, da bi rad resno treniral.. Vsekakor je fenomen, ki ga ne bo nihče razvrednotil...Če nastopata Tadej in Primož na isti dirki, vedno navijam za Primoža...