Šport > Kolesarstvo
4035 ogledov

Nevaren beg, med ubežniki tudi Slovenec

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar v lovu na trojno krono kolesarstva.

Na svetovnem prvenstvu v Zürichu je bila na sporedu moška cestna dirka, ki je na papirju Tadeju Pogačarju ponujala priložnost za trojno krono kolesarstvo, po zmagah na Giru in Touru je namreč lovil še naslov svetovnega prvaka. To je doslej uspelo le legendarnemu Belgijcu Eddyju Merckxu in Ircu Stephenu Rochu. Pogačar je pred 273,9 kilometra dolgo traso z okoli 4500 višinskih metrov sodil med največje favorite.

V slovenskem taboru so lahko računali tudi na dobro predstavo Primoža Rogliča, obema slovenskima šampionoma pa so ob odsotnosti Mateja Mohoriča, ki se je poškodoval tik pred prvenstvom, pomagali tudi vsi preostali najboljši slovenski kolesarji - Jan Tratnik, Domen Novak, Matevž Govekar, Jaka Primožič, Matic Žumer in Luka Mezgec. Slednji je bil pred preizkušnjo kot najizkušenejši mož v selekciji selektorja Uroša Murna prepričan, da bo edini kapetan Pogačar.

"Vemo, da je v prvi fazi kapetan Tadej. Glede same Primoževe vloge še nismo debatirali. Bolje je imeti dva v ognju za finale kot le enega. Glede na to, da je Tadej treniral za SP in da je res motiviran ter je dokazal, da lahko dobi največje enodnevne dirke, je Pogačar številka ena v ekipi," je menil 36-letni Kranjčan.

slovenska kolesarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

V živo:

  • 250 km do cilja: V uvodnih kilometrih je z begom poizkusilo nekaj kolesarjev, a niso prišli daleč, nato pa se je od glavnine odcepila večja skupina, ki je vsebovala tudi nekatere ameriške, belgijske, francoske, nizozemske in avstralske kolesarje, se pravi največje tekmece slovenske reprezentance. Ta se je tako morala podati na čelo glavnine in loviti ubežnike.
     
  • 245 km do cilja: Prva nevarnost za slovenske cilje je bila nevtralizirana, v ubežni skupini ni bilo pravega sodelovanja.
     
  • 232 km do cilja: V uspešen beg so se podali Silvan Dillier (Švica), Tobias Foss (Norveška), Rui Oliveira (Portugalska), Piotr Pekala (Polska) in Luc Wirtgen (Luxembourg), ki so se jim bližali še Simon Geshke (Nemčija), Markus Pajur (Estonija) in Roberto Gonzales (Panama). Glavnina je za kolesarji, ki na papirju ne bi smeli predstavljati pretirane nevarnosti, zaostajala že dve minuti.
     
  • 220 km do cilja: Na čelu glavnine so vozili Slovenci, kar je potrjevalo, da jim tudi ostale reprezentance namenjajo vlogo glavnih favoritov. Zaostanek se je povečal na tri minute.
     
  • 218 km do cilja: V glavnini je prišlo do padca. Na tleh se je znašel Španec Pello Bilbao, ki je sodil v širši krog favoritov. Dobro formo je pokazal na VN Montreala, ko je zaostal le za Pogačarjem. V padec sta bila vpletena tudi Portugalec Joao Almeida in dvakratni svetovni prvak Julian Alaphilippe. Slednji je odstopil zaradi izpahnjene rame.
  • 208 km do cilja: V begu je bilo le še šest kolesarjev, odpadla sta Pajur in Gonzales. Ubežniki so si prikolesarili že 4:15 naskoka. Mezgec je zahteval pomoč pri nizozemskem taboru, kjer pa niso kazali pretiranega zanimanja za sodelovanje.
     
  • 188 km do cilja: Šesterica je prvič prečkala ciljno črto v Zürichu, pred njo je bilo še sedem krokov po mestu in okolici. Njihova prednost se je povzpela na 5:35. Na čelu so se pojavili tudi Belgijci z Victorjem Campenaertsom, Čehi in Nizozemci.
     
  • 177 km do cilja: Razlika se je zmanjšala za okoli 10 sekund. Med boljšimi kolesarji sta odstopila Danec Mattias Skjelmose, ki je imel zdravstvene težave že pred startom in Španec Mikel Landa.
     
  • 161 km do cilja: V glavnini so precej navili tempo, naskok ubežnikov se je pred novim züriškim krogom zmanjšal na 3:21.

    Matevž Govekar | Avtor: Profimedia Profimedia
  • 156 km do cilja: Delo na čelu glavnine je po Žumru, ki je po opravljenem poslu odstopil, prevzel Primožič. V težavah se je znašel domačin Marc Hirschi, ki je prav tako sodil med favorite, saj je dobil zadnjih pet enodnevnih preizkušenj na katerih je nastopil. Nekoliko presenetljivo je zaostal, morda, ker je imel manjšo okvaro. Odstopil je Almeida.
     
  • 137 km do cilja: Na polovici dirke so imeli ubežniki skoraj štiri minute naskoka. Njihova prednost se je sicer vmes že spustila pod tri minute, vendar so nato v glavnini zmanjšali ritem pritiskanja na pedala.
     
  • 130 km do cilja: Na vzponu na zelo strmi Bergstrasse je napadel Španec Pablo Castrillo, slovenski kolesarji so odgovorili na napad, a sta v lovu omagala Mezgec in Govekar. Glavnina se je za nekaj časa prepolovila. Drugo skupino so  vodili Latvijci in ob manjšem tempu v prvi uspeli ujeti priključek. Prednost ubežnikov se je zelo hitro stopila na dve minuti in pol.
     
  • 127 km do cilja: Skočil je Avstralec Jay Vine, ki se mu je pridružilo še nekaj kolesarjev, med njimi je tudi Jan Tratnik. V tej skupini ni bilo Nizozemcev.
     
  • 123 km do cilja: V ozadju ni  bilo prave reakcije. Skupina s Tratnikom je za prvotnimi ubežniki zaostajala minuto in pol, skupina s Pogačarjem in Rogličem 2:15. Vsi so najverjetneje čakali na Nizozemce, ki pa se za to niso zmenili.

    Več sledi ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice