Šport > Kolesarstvo
616 ogledov

Prvi mož Ucija pod pritiskom: "To bomo razrešili s policijo"

David Lappartient Profimedia
Mednarodna kolesarska zveza (Uci) se je znašla pod velikim pritiskom po tragični smrti 18-letne švicarske kolesarke na mladinski cestni dirki SP v Zürichu.

Kolesarski svet je še vedno pod močnim vtisom tragedije na svetovnem prvenstvu v Zürichu, kjer je za posledicami hude nesreče na dirki mladink ugasnilo življenje komaj 18-letne Švicarke Muriel Furrer.

Izguba nadobudne kolesarke je že drugi velikanski pretres za švicarsko kolesarstvo v zadnjih dveh sezonah, potem ko se je lani na domači dirki v Švici smrtno ponesrečil 26-letni Gino Mäder.

Mathieu van der Poel Velika tekmeca Šport Veliki Pogačarjev rival nejevoljen: "Če vsi tako mislimo, lahko Tadeju kar ..."

V luči tragedije v Zürichu, kjer bodo danes okronali svetovnega prvaka v moški konkurenci, je moral na zahtevna vprašanja z zvezi z varnostjo odgovarjati prvi mož Mednarodne kolesarske zveze (Uci) David Lappartient.

"Občutek je grozen. Svetovno prvenstvo je vrhunec kolesarske sezone. To velja tudi za mladince, ki se prvič pobliže spoznavajo s tem tekmovanjem. Nekateri sploh prvič dirkajo za reprezentanco in tekmujejo v drugi državi, toda ne Muriel. Ona je bila ambasadorka tega svetovnega prvenstva, zato je vse skupaj še bolj žalostno. Na kolesu nisi zato, da bi umrl," je v pogovoru za In De Leiderstrui dejal Lappartient.

Tadej Pogačar Ga lahko ulovi? Šport To si o Pogačarju misli velikan, čigar zgodovinski dosežek zasleduje

Zaradi nesreče mlade Švicarke je bila kratek čas pod vprašajem zelo nadaljnja izvedba tekmovanja, a so se po posvetu z njenimi starši odločili, da prvensto izpeljejo do konca, toda s precej manj obrobnega dogajanja, kot so druženja, koncerti in gala prireditve.

"Pri organizaciji svetovnega prvenstva se trudimo združiti ljudi. Takšna nesreča močno vpliva na vse vpletene, tudi na Uci. Preiskava nesreče poteka, zato ni pravi čas za praznovanja, kot je naš gala dogodek in podobno. Odločili smo se, da ga ne bomo organizirali."

Podrobnosti nesreče Lappartient ni želel komentirati, saj je preiskava okoliščin še vedno v teku. Prav tako ni želel polemizirati prepovedi uporabe radijskih zvez na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.

Urška Žigart Svetovno prvenstvo Šport Belgijka ubranila naslov, odlična Žigartova popestrila dirko

"Ne vemo, kaj točno se je zgodilo. To je naloga policije, ki opravlja preiskavo. O tem ne morem vleči zaključkov. Ne želim, da se ta nesreča izrablja za diskusijo o radijskih zvezah. Prezgodaj je, da bi debatirali o tem, ali bi tekmovalko z radijsko zvezo našli prej. To bomo razrešili s policijo," je dejal prvi mož Ucija.

Čeprav je kolesarstvo šport, kjer se je nevarnosti nemogoče povsem izogniti, je bilo v tem pogledu narejenih kar nekaj premikov v pravo smer, je poudaril predsednik krovne zveze. V ta namen je bila že pred časom ustanovljena tudi posebna delovna skupina SafeR, ki stremi k zagotavljanju čim varnejših pogojev za dirkanje.

Primož Roglič in Tadej Pogačar Znova šokiral Šport Rogličev glavni kritik ne verjame v Slovence: On nima nobenih možnosti!

 "Vprašanje varnosti ni tako enostavno, zato skupaj z vsemi deležniki sodelujemo pri tem vprašanju in si ne zgolj mečemo vročega krompirja z ene na drugo stran. Naš skupni cilj je varno kolesarjenje, saj bo sicer starše strah vpisati v kolesarske programe," je povedal in dodal: "Vemo, da se 50 odstotkov nesreč zgodi zaradi nespametnega ravnanja kolesarjev. Vse nesreče se ne zgodijo zaradi krivde Ucija ali organizatorjev. To ni lahka tematika, ampak skušamo najti pravo pot in izboljšati sistem, kar pa je ob vse večjem številu cestnih ovir vse težje tudi za organizatorje dirk."

Staršema tragično preminule najstnice se je v teh težkih trenutkih oglasila tudi mama pokojnega Mäderja. "Iz lastnih bolečih izkušenj vem, skozi kaj mora v teh trenutkih družina. Rada bi jim pomagala. Že misel na umrlo hčerko, umrlega sina boli. Brutalno je na tak način izgubiti otroka," je za dpa dejala Sandra Mäder.

Eddy Merckx in Tadej Pogačar Tega ima vrh glave Šport Pogačar: To je počasi že nadležno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.