Šport
5 ogledov

Contador kralj Vuelte

Alberto Contador v trenutku, o katerem sanjajo vsi kolesarji. In tudi nekolesarj Žurnal24 main
Španec Alberto Contador je zmagovalec letošnje izvedbe Vuelte. Zgodovina ga bo pomnila kot zmagovalca vseh treh najprestižnejših dirk. Zadnjo etapo je sicer dobil Danec Matti Breschel.
 

Vuelta, 21. etapa

1. M. Breschel (DAN) 2:44:39 ure
2. A. Usov (BLR)
3. D. Vigano (ITA)
30. G. Štangelj (SLO) isti čas

Španec Alberto Contador (Astana) je zmagovalec 63. kolesarske dirke po Španiji, sicer pa je zadnjo, 21. etapo Vuelte dobil Danec Matti Breschel (CSC). Contador, letošnji zmagovalec dirke po Italiji in dirke po Franciji leta 2007, je peti kolesar v zgodovini, ki mu je uspelo osvojiti vse tri najprestižnejše dirke na svetu (Tour, Giro, Vuelta). Gorazd Štangelj je v zadnji etapi osvojil 30. mesto. Španec se je tako v zgodovino zapisal ob bok Francozoma Jacquesu Anquetilu in Bernardu Hinaultu , Italijanu Feliceju Gimondiju in Belgijcu Eddyju Merckxu .

Mati Breschel je slavil na zadnji etapi. © Reuters

 
"To je nekaj povsem neverjetnega!" je dejal Contador po predzadnji, 20. etapi, po kateri je že bilo znano, da bo osvojil Vuelto. "Želim uživati v zmagi in si končno vzeti nekaj oddiha," je še povedal 25-letni kolesar, ki je rumeno majico vodilnega oblekel po kraljevski 13. etapi v soboto, 13. septembra, v severni Asturiji. Danski kolesar Matti Breschel je sicer dobil zadnjo etapo Vuelte v španski prestolnici, vendar pa si je Contador po tritedenski preizkušnji prislužil največ navdušenja gledalcev. "Po pravici povedano, sploh ne morem verjeti, kaj vse sem dosegel. Morda bom s časom lahko doumel, kaj mi je uspelo," je po zmagi dejal Contador, ki je Vuelto končal po 80 urah, 40 minutah in 23 sekundah vrtenja pedal. Drugouvrščenega Američana Levija Leipheimerja je premagal za 1:01 minute. Tretji je bil z zaostankom 4:31 kolesar CSC-ja, Španec Carlos Sastre.

 
 

Verjamem, da bom takoj, ko napolnim 'akumulatorje', prišel v formo.

Gorazd Štangelj

 
V zadnji 21. etapi je bil Contador 50., 15 sekund za zmagovalcem Breschelom, ki se je najbolje znašel v sprintu 48 kolesarjev, med katerimi je bil tudi edini slovenski kolesar na letošnji Vuelti, Gorazd Štangelj. Štangelj je bil tako eden od 131 tekmovalcev, ki so končali letošnjo dirko. V zadnji etapi je bil 30., skupno pa je končal na 99. mestu. "Zadovoljen sem, da sem odšel na Vuelto. Sicer sem kar izčrpan, a občutek ni slab. Verjamem, da bom takoj, ko napolnim 'akumulatorje', prišel v formo. Upam le, da bo en teden dovolj za regeneracijo," je za Sportalovo spletno stran dejal Štangelj, ki ga prihodnjo nedeljo čaka 12. nastop v karieri na svetovnem prvenstvu v elitni kategoriji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.