Šport
18 ogledov

Čas potekel zaradi čakanja z Američanom

Jure Rovan se poslavlja od Berlina. Žurnal24 main
Brežičan Jure Rovan je v kvalifikacijah skoka s palico na 12. atletskem svetovnem prvenstvu v Berlinu izpadel in s 5,40 metra zasedel skupno 28. mesto.
"Finale je bil dosegljiv, vendar bi moral 5,55 metra preskočiti v prvem poskusu, tretji bi bil premalo za izpolnitev mojega cilja. Tako bi moral preseči svoj državni rekord in preskočiti 5,65 metra, kar pa ni mačji kašelj," je dejal Jure Rovan . Bil je edini slovenski predstavnik na olimpijskem stadionu šestega dne prvenstva, ko je sicer na programu pet končnih odločitev; ob 19.10 se bo začel skok v višino za ženske, ob 20.15 tek na 400 m ovire za ženske, ob 20.35 tek na 200 m za moške, ob 20.55 tek na 110 m ovire za moške, tekmovanje pa bodo ob 21.15 sklenili deseterobojci v teku na 1500 m.

Za Rovana je bila usodna višina 555 centimetrov. © Reuters

 
Štiriintridesetletni Rovan je bil v prvem poskusu daleč od uspeha na začetni višini 5,25 m, letvico pa je nato preskočil v drugem poskusu. Sledila je višina 5,40 m, ko je Rovan letvico znova podrl v prvem poskusu, kot za njim v svojem prvem skoku tudi po čeladi prepoznavni Američan Toby Stevenson , srebrn z olimpijskih iger leta 2004 v Atenah; slednji je na tej višini tudi izpadel. Brežičan je bil nato izjemno vesel po drugem skoku, saj se je letvica po dotiku že pošteno tresla, vendar ni padla. Nadaljeval je na 5,55 m, na višini njegovega najboljšega letošnjega izida. V prvem poskusu je skočil podobno kot na svoji prvi višini tega tekmovanja. V drugem skoku je letvico podrl z nogami že na poti navzgor, v tretjem pa je dvakrat neuspešno poskušal z zaletom, zato se mu je iztekel čas za poskus in je sodnica dvignila rdečo zastavico, kar je pomenilo konec tekmovanja za Brežičana.

"Stadion je bil poln, zato je bila motivacija za nastop še boljša. Z Američanom Jeremyjem Scottom, ki z menoj občasno trenira in tedaj tudi biva pri meni v Brežicah, sva si pomagala pri zaletu. Hkrati pa sva tekmovala v vseh skupinah prav ob mojem zadnjem poskusu in se čakala, kar me je motilo, in potekel je čas za poskus,"
je zaplet ob koncu pojasnil Rovan, ki je slovenski rekord (6,61 m) postavil 8. julija 2004 v Zagrebu. Samodejna kvalifikacijska norma je bila kar na višini 5,75 m, kar je le 26 centimetrov manj od najboljšega letošnjega izida na svetu Francoza Renauda Lavillenieja (6,01 m). Enajst tekmovalcev je preskočilo 5,65 m, zato je bilo treba za finale skočiti 5,55 m v prvem skoku, kar je uspelo štirim atletom.

Svoji najboljši znamki se je Rovan, ki je letos nanizal kar nekaj tekem z uspešnimi skoki na 5,55 m, zelo približal, vendar mu slovenskega mejnika ni uspelo prestaviti. To načrtuje prav na SP, kar pa bi mu že lahko prineslo uvrstitev v finale, drugič na velikem članskem tekmovanju; pred enajstimi leti, leta 1998, je bil deveti na EP v Budimpešti.

Berlin, SP, skok ob palici, moški:

1. Steve Hooker (Avs) 5,65
... Renaud Lavillenie (Fra) 5,65
... Alexander Straub (Nem) 5,65

...
28. Jure Rovan (Slo) 5,40
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.