Šport
850 ogledov

Situacija postaja nevzdržna: "Ubili nas bodo s tem"

Alcaraz Profimedia
Španski šampion Carlos Alcaraz je zelo kritično spregovoril o trenutnih razmerah v profesionalnem tenisu.

Nekdanji prvi igralec sveta Carlos Alcaraz (21) je po zmagi nad Američanom Benon Sheltonom na ekshibicijskem turnirju za Laverjev pokal izrazil skrb za zdravje in dobrobit tenisačev v luči vse bolj natrpanega teniškega koledarja.

Laverjev pokal je že 14. turnir, na katerem je Alcaraz tekmoval sezoni 2024. Mladi španski tenisač, ki je samo še zmago na OP Avstralije oddaljen od dopolnitve kariernega grand slama, je letos slavil na OP Francije in Wimbledonu, osvojil pa je tudi srebrno olimpijsko odličje v Parizu, kjer ga je v finalu premagal Novak Đoković.

Po olimpijskih igrah ga je v drugem krogu OP ZDA senzacionalno izločil Botic van de Zandschulp, Alcaraz pa je po porazu obžaloval, da si po olimpijskih igrah ni privoščil daljšega odmora.

"Verjetno nas bo to na nek način ubilo," je po zmagi nad Sheltonom dejal Španec, ki je pred začetkom sedme izvedbe Laverjega pokala v Berlinu odigral 50 dvobojev v letošnji sezoni (41-9).

"Kar nekaj dobrih igralcev bo moralo zaradi poškodb ali izgorelosti izpustiti več turnirjev. Včasih nam sploh ni do tega, da bi šli igrat. Ne bom vam lagal, tudi sam se večkrat tako počutil. Primanjkuje mi motivacije, a najboljši tenis igram takrat, ko sem nasmejan in uživam na igrišču. To je najboljša motivacija."

Alcarazu se je v kritiki na račun teniških instituciji, ki jim v želji po rekordnih zaslužkih zmanjkuje posluha za igralce, pridružil Nemec Alexander Zverev. "ATP se požvižga na naše mnenje. To je posel. Naša sezona je najdaljša sezona v športu. Je nepotrebno dolga. Turnirjev ne moremo bojkotirati, ker smo sicer kaznovani. Karavana gre dalje. Treba bo nekaj ukreniti. Rešitev ni enostavna, a je nujno porebna," je poudaril Nemec.

Alexander Zverev | Avtor: Profimedia Profimedia

Teniška sezona 2024 se je začela 1. januarja s turnirji v Hong Kongu, Brisbanu in Perthu/Sydneyjuu, končala pa se bo 22. decembra s finalom na turnijih NextGen v Savdski Arabiji. Večina tenisačev bo s tekmovalnimi obveznostimi zaključila že prej, zadnja redna ATP turnirja bosta od 4. novembra dalje potekala v Beogradu in Metzu. Najboljših osem igralcev čaka še zaključni turnir ATP Finals v Torinu (11. - 17. november), osem reprezentanc pa se bo od 18. do 22. novembra pomerilo še v izločilnih bojih Davisovega pokala.

Laverjev pokal, pretižna teniška ekshibicija, kjer udeležba ni obvezna, je pa finančno donosna, je plod sodelovanja med menedžersko ekipo Rogerja Federerja Team8, brazilskim milijarderjem Jorgejem Paulom Lemannom in Avstralsko teniško zvezo (TA). Tekmovanje, ki je bilo ustanovljeno leta 2017, sprva ni imelo pravega tekmovanega naboja, po sklenitvi partnerstva z Združenjem teniških profesionalcecv (ATP) pa so ekshibicijski obračuni postali del uradne statistike medsebojnih dvobojev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 19:54 22.september 2024.

    zamenjaj lopar za lopato, pa ajd mešat malter. to te sigurno ne bo ubilo.