Šport
32 ogledov

Bolt: Lahko sem še hitrejši

Usain Bolt je tekel najhitreje v zgodovini teka na 100 metrov.
1/13
Žurnal24 main
Jamajčan Usain Bolt je v finalu teka na 100 metrov postavil nov svetovni rekord 9,58 sekunde in se okitil z zlato kolajno. Drugo mesto je pripadlo Tysonu Gayju, tretje pa Asafi Powllu.

Jamajčan Usain Bolt, trikratni svetovni rekorder in trikratni olimpijski zmagovalec lani v Pekingu, je v finalu drugega dne 12. atletskega svetovnega prvenstva v Berlinu po natanko letu dni še izboljšal lasten svetovni rekord na 100 m in mejo premaknil na komaj verjetnih 9,58 sekunde. "Pred SP sem dejal, da se lahko vse zgodi. In se tudi je. Rekord je bila velika tarča, toda z 9,58 sekunde sem presrečen in zadovoljen s svojo predstavo. Po polfinalnem teku sem se zelo dobro počutil in nato v finalu opravil svoje delo. Moj načrt je, da bi bil lahko v prihodnje še hitrejši," je po rekordnem dosežku, ko je za 11 stotink izboljšal dosežek iz kitajske prestolnice, dejal novi svetovni prvak. Bolt je 16. avgusta lani za zlato v Pekingu tekel 9,69 sekunde. Srebro je na letošnjem SP osvojil njegov ameriški tekmec Tyson Gay z rekordom ZDA (9,71); Gay je bil dvakratni svetovni prvak leta 2007 v Osaki in letos pred Berlinom najhitrejši na 100 in 200 m. Tretji je bil nekdanji svetovni rekorder Jamajčan Asafa Powell s prav tako izvrstnim časom 9,84.

Bolt, 1,93 m visoki in 86 kilogramov težki zvezdnik iz Trelawnyja, je ob 21.45 prikoval ogromno ljudi pred televizijke ekrane in prek 50.000 gledalcev na legendarnem Olimpijskem stadionu v nemški prestolnici, kjer je temnopolti Američan Jesse Owens s štirimi zlatimi odličji na OI leta 1936 preprečil nacistično slavje. Bolt je pet dni pred svojim triindvajsetim rojstnim dnevom kar za 11 stotink izboljšal najhitrejši čas doslej na 100 m. Gayju ni pomagal niti tretji najhitrejši čas v zgodovini, saj je Bolt po zanj dobrem startu le še pospeševal in krepko ugnal vse tekmece. Skupaj je peterica tekla pod 10 sekundami, poleg Powella še četrti Daniel Bailey iz Antigve in Barbude (9,93) in peti Richard Thompson iz Trinidada (9,93), točno na meji desetih sekund pa sta bila Britanec Dwain Chambers na šestem in Marc Burns iz Trinidada na sedmem mestu.

 
 

To je odličen čas. Vedel sem, da tekma ne bo lahka, naredil pa sem, kar sem moral storiti.

Usain Bolt

 
Preostale tri končne odločitve dneva so bile v senci spektakularnega teka na 100 m. Britanka Jessica Ennis je bila prva v sedmeroboju z najboljšim izidom sezone na svetu (6731), v suvanju krogle je naslov ubranila Novozelandka Valerie Vili (20,44), Rusinja Olga Kaniskina pa v hitri hoji na 20 kilometrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.