Slovenija
12 ogledov

Za upravičen ugovor stroški povrjeni

"Letos ni v zraku nobenega indica, da bi člani maturitetnih komisij stavkali," p Žurnal24 main
Z ugovorom, ki so ga vložili dijaki na Državni izpitni center, je maturo izdelalo še 26 dijakov.
"Kandidati, ki se jim po ugovoru spremeni ocena, dobijo povrnjeno akontacijo plačila," je včeraj zatrdil Darko Zupanc, direktor Državnega izpitnega centra (Ric).
Teh kandidatov je za zdaj 143, saj državna komisija za splošno maturo še ni pregledala vseh vlog. Oceno jim je izboljšala pri 166 izpitih, med kandidati pa je 26 takih, ki so po pozitivnem ugovoru splošno maturo tudi opravili.

Obvestila že jutri
Komisija je včeraj obravnavala ugovore 616 kandidatov pri 868 izpitih, danes pa jim bo poslala obvestila o rešitvi. Preostalih 123 bo moralo na odgovor počakati malce dlje. "Za reševanje ugovorov je sicer predpisan 60-dnevni rok, vendar se bomo potrudili, da bi tudi ostale kandidate, ki so vložili ugovore na oceno, čim prej seznanili z rešitvami," je sporočil direktor Rica. Jesenski rok mature se namreč začne že 25. avgusta.

Sporna materinščina
Skupno število do zdaj vloženih ugovorov po izpitih je 1.116, kar predstavlja 2,4 odstotka vseh izpitov spomladanskega roka. "Največ ugovorov je bilo pri slovenščini, ki je obvezna za vse kandidate," je še povedal Zupanc.
Večina maturantov je imela pomisleke pri oceni, 28 kandidatov pa se ni strinjalo z izračunom izpitne ocene. Prvi so morali za stroške ugovora na oceno enega predmeta odšteti 25 evrov, drugi pa le 4,5 evra. Pri ugovoru na oceno je treba izdelek vnovič oceniti, za kar je potrebno mnenje izvedenca, pri ugovoru na izračun pa gre le za tehnične napake v seštevkih točk, so pojasnili na Ricu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.