Slovenija
9795 ogledov

Oškodovani številni Slovenci, skupno za več kot 250 milijonov evrov

Televizija, sport Profimedia
Pomemben premik v postopku proti nepoštenim operaterjem.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je zoper slovenske telekomunikacijske operaterje (Telekom Slovenije, A1 Slovenija, Telemach in T-2) že sprožilo kolektivne odškodninske postopke

Že pred tem je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pogosto opozarjala na neupravičene dvige naročnin na storitve telekomunikacijskih operaterjev. Slednji so pozive večinoma ignorirali, zato so se v ZPS odločili, da se pridružijo kolektivnim odškodninskim postopkom.

Po ocenah VZMD je oškodovanih blizu 1,5 milijona naročnikov, v skupni vrednosti več kot 250 milijonov evrov. "1 € mesečne podražitve na posameznika morda res ni veliko, a 1 € več let na 1,5 mio slovenskih naročnikov je enormna številka," opozarjajo.

mobilni telefon Slovenija Bitka proti operaterjem: "Naj se nepoštene prakse končajo"

Enostransko spreminjanje vseh pogodbenih pogojev

Operaterjem očitajo, da si jemljejo pravico, da enostransko spreminjajo vse pogodbene pogoje, vključno s ceno, brez jasnih in vnaprej določenih razlogov ter metodologije za spreminjanje cene. "Gre za neustrezen (nezakonit) način spreminjanja pogodbenih pogojev, saj močnejša stranka kadarkoli po svoji presoji zvišuje ceno naročniških paketov. Operaterji so v razmerjih s potrošniki močnejša stranka, ne samo zaradi svoje ekonomske moči, ampak tudi zato, ker sami določajo vsebino (tipske) pogodbe, ki jo z njimi sklenejo potrošniki. Pogodbeni pogoji so oblikovani vnaprej, potrošniki se s pogodbo lahko zgolj strinjajo ali ostanejo brez telefona, saj ima večina operaterjev skoraj identične pogoje," pojasnjujejo v VZMD.

Prepričani so, da pogodbeni odnos nesorazmerno favorizira telekomunikacijske operaterje. "To dokazuje tudi dejstvo, da potrošnik nima možnosti enostranske spremembe pogodbenih pogojev, pri čemer bi imel operater po stari ureditvi 30-dnevni rok, po novi pa 60-dnevnega, da odstopi."

Telekom Slovenije Slovenija Naročniki zaradi podražitev vložili tožbo zoper Telekom

Neskladje s pravom EU

VZMD je zdaj pridobil še neodvisno pravno mnenje prof. dr. Verice Trstenjak, ki je ugotovila, da pogodbeni pogoji, ki operaterjem dopuščajo enostransko spremembo cen, niso skladni s pravom EU.

"Verica Trstenjak je podrobno preučila vse navedbe iz kolektivnih odškodninskih tožb proti telekomunikacijskim operaterjem in potrdila trditve VZMD, da pogodbeni pogoji, ki operaterjem dopuščajo enostransko spremembo cen, niso skladni s pravom EU, zaradi česar se spremembe cen ne smejo upoštevati," so pojasnili v VZMD.

"Za veljavno enostransko spremembo cen morata biti podani dve predpostavki: prvič, potrošnik mora biti vnaprej seznanjen z razlogi in metodo spreminjanja pogodbenih pogojev in drugič, potrošnikom mora biti dana možnost, da od pogodbe odstopijo, če se s spremembami ne strinjajo. Po preučitvi pogojev vseh štirih operaterjev prof. dr. Verica Trstenjak ugotavlja, da pogodbeni pogoji nimajo ključne vsebine, ki bi jim omogočala enostransko spremembo cene, saj svojih naročnikov niso na pregleden način seznanili z razlogi in metodo spreminjanja cene naročnine. Kot taki ne izpolnjujejo zahteve po preglednosti skladno z določbami Direktive 93/13 in razlago Sodišča EU, zaradi česar ne prestanejo testa nepoštenosti in so kot taki nezavezujoči za potrošnika," je razložil Kristjan Verbič, predsednik VZMD.

Možnost, da naročniki od pogodbe odstopijo, če se s spremembami ne strinjajo, tako ne zadostuje. S tem je, verjamejo v VZMD, razblinjen vsak morebiten dvom o pravni utemeljenosti tožbenih zahtevkov iz vseh štirih kolektivnih tožb, ki jih je vložil VZMD zoper telekomunikacijske operaterje.

dezurni@styria-media.si

Tinkara Kovač Eurosong Magazin Tinkara morala poiskati pomoč zunaj RTV
Komentarjev 14
  • Eddie 12:21 22.oktober 2024.

    Verjetno bi bilo potrebno tudi malo preveriti, ali ne gre za kartelno dogovarjanje. Poleg tega me pa čudi, da še ni tožbe zoper operaterje in Pro plus, ki nam je indirektno preko operaterjev (in z njihovo pomočjo) uvedel obvezno plačevanje ...prikaži več naročnine (prispevka) za njihove programe, brez možnosti, da se lahko uporabnik sam odloči, ali bo te programe proti plačilu vključil v svojo shemo. Torej plačujemo obvezni prispevek tako za RTV, kot tudi Pro plus.

  • Kmodri_ 12:13 22.oktober 2024.

    Vodimo različne postopke pa je Sizifovo delo! Sem ter tja nam kaj uspe....ampak premalokrat! Pač neoliberalističen sistem deluje kot suženjski...

  • Avatar Uršula_aLiar
    Uršula_aLiar 10:08 22.oktober 2024.

    Telekomunikacijska mafija je samo ena lovka mafijske države, saj se iz teh telekomunikacijskih operaterjev napajajo politične stranke z našimi €€€€€, sploh pred volitvami!! Gnoj dela gnoj in vladi se jebe za zaščito državljanov pred krajajmi teh monopolistov v telekomunkacijah!