Slovenija
62 ogledov

Občina plača, da dobi mesto v vrtcu

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Staršem, katerih otroci prvega septembra ne bodo dobili prostora v prvi starostni skupini, bomo dodelili mesečno subvencijo v višini 150 evrov," je povedala podžupanja občine Brezovica.

Subvencijo bodo po novem prav tako dobili starši, ki so sicer prejeli pozitivno odločbo za vpis, pa so si premislili in bodo vlogo pisno umaknili. "Tako bo več prostih mest za tiste otroke, ki varstvo v vrtcu zares potrebujejo," je dodala podžupanja Nataša Smrekar.  Po njenih besedah se je povpraševanje po prostih mestih v prvi starostni skupini umirilo že lani, ko je občina staršem zavrnjenih otrok prisodila subvencijo v višini sto evrov.

Prihranijo vsi
Občine ne zanima, ali starši denar porabijo za doplačilo varušk na črno ali registriranih varuhov otrok. Matere lahko tudi same čuvajo otroke, če so denimo brezposelne, pa bodo denar vseeno dobile, pojasnjuje Smrekarjeva. Subvencija za varstvo otroka pa se izplača tudi občini. Preden so na občini spremenili pravilnik, so raziskali, koliko starši plačujejo za oskrbo otroka v vrtcu. "Ugotovili smo, da za 50 odstotkov otrok starši na mesec prispevajo le od 20 do 40 evrov, razliko do ekonomske cene, ki znaša 498 evrov, pa plačuje občina," pravi Smrekarjeva.

Investicije odpadejo
Dodaja, da občina prihrani tudi pri investicijah v nove prostore, saj te zaradi manjšega povpraševanja niso več potrebne. Prepričana je, da bodo njihovemu vzoru sledile tudi druge občine, ki jih pesti pomanjkanje prostih mest v vrtcu. Pravnih ovir za dodelitev občinske subvencije za sofinanciranje varstva otrok sicer ni, se strinjajo na ministrstvu za šolstvo in šport. "Tak način poznajo tudi nekatere evropske države," še dodajajo na ministrstvu.

Otrokom raje zagotovijo vrtec

Od občin, ki so nam odgovorile na vprašanje, ali imajo v proračunu zagotovljene subvencije za delno plačilo stroškov varstva otroka, če ta ni dobil mesta v njihovem vrtcu, so nam pozitivno odgovorili le iz Borovnice in Komende. "Za letos smo zagotovili 6000 evrov za subvencioniranje varstva, vendar subvencije nismo še nikomur dali," je sporočila tajnica borovniške občinske  uprave Slavka Gerdina. Vsi otroci, ki so se vpisali in izpolnjujejo pogoj, da bodo septembra 2010 stari najmanj 11 mesecev, so bili namreč v vrtec sprejeti. V Komendi pa višina subvencije za upravičence znaša 125 evrov.

Subvencij za sofinanciranje varstva otrok v drugih občinah ne predvidevajo. Kot pravi Mateja Jerič, vodja oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Novo mesto, se pri njih zavzemajo, da bi za otroke zagotovili institucionalno varstvo s podelitvijo koncesije, formiranjem vzgojno-varstvene družine ali z najemom prostorov za izvajanje predšolske vzgoje. "Tako smo lansko jesen za vse otroke zagotovili ustrezno varstvo, podobno pa pričakujemo tudi letos," je pristavila.

Tudi na Vrhniki razpoložljiva sredstva namenjajo povečanju kapacitet vrtcev. "V začetku letošnjega leta smo na Vrhniki odprli nov vrtec, jeseni pa bo dva dodatna oddelka odprl še koncesijski vrtec," je pojasnil podžupan Leon Marjan Možina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.