Slovenija
12679 ogledov

Ne le v avtu, tudi na tem prevoznem sredstvu lahko prejmete kazen!

policija Slovenija
1/4
Profimedia
Slovenski policisti so naleteli na zanimiv prizor, ki je neodgovornega posameznika udaril po žepu.

Več stoletij so bili konji eno izmed pogostejših prevoznih sredstev, s katerimi so si ljudje pomagali pri premagovanju dolgih razdalj. Bili so cenjena delovna sila, ki jim je olajšala težko delo na njivah ali poljih. 

Kobilarna Lipica reportaža Popotnik Tega med obiskom Lipice resnično nismo pričakovali

S prihodom avtomobilov in drugih oblik javnega prevoza pa se je njihova vloga korenito spremenila. Danes jih pretežno uporabljamo le še za rekreativne ali turistične namene, medtem ko na cestah le redko naletimo nanje. 

To pa še ne pomeni, da se to ne zgodi. Z njimi oziroma z njihovimi lastniki občasno pridejo v stik slovenski policisti, ki jih obravnavajo po 92. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP). Le v lanskem letu so ugotovili 663 kršitev navedenega člena, ki se po prometni zakonodaji dotika jahačev in ostalih pogojev za udeležbo goničev, vodičev ter živali v cestnem prometu.

jahač | Avtor: Profimedia Profimedia
In kakšne so regulacije, ki zadevajo jahača v prometu?

Med drugim omenjen člen določa, da se konji lahko gibljejo le po poteh za jahače, na nekategoriziranih cestah in občinskih cestah, če le-to ni prepovedano in tudi jasno označeno. Konjenikom se je prepovedano gibati po državnih cestah. Če tega ne upoštevajo, lahko po 13. odstavku 92. člena ZPrCP prejmejo kazen v višini 40 evrov.

Ljubljanica uriniranje Slovenija Slovenija Toliko vas lahko stane uriniranje na javnem mestu

jahač | Avtor: Profimedia Profimedia
Za ježo po terenu oziroma izven jahalnih površin in v prometu je prav tako nujen izpit Jahač 2 in predhodni izpit Jahač 1.

Jahač mora biti star vsaj 14 let ali biti v spremstvu polnoletne osebe. Za ježo mora biti telesno sposoben in žival znati obvladati. Na konju mora nositi zaščitno čelado, v nasprotnem primeru mu grozi kazen v višini 120 evrov.

Poleg zakonske regulacije pa konja na urbani površini lahko omejuje tudi površina sama, saj po njej hodi z gladkimi podkvami.

Jahal pod vplivom, a ni prejel kazni

To pa niso edine nepravilnosti, na katere v okviru rednih dolžnosti naletijo slovenski policisti. Leta 2020 so v bližini Dolenjskih Toplic naleteli na sila zanimiv prizor. Opazili so mlajšega konjenika, ki je zaspal na konju in ustvarjal videz, da bo vsak čas pristal na tleh. Policisti so ugotovili, da je 23-letni jezdec omagal zaradi alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je v njegovem izdihanem zraku pokazal 1,0 mg/l alkohola (ali 2,08 promila).

jahač | Avtor: Profimedia Profimedia
Vinjenemu jezdecu, ki je jezdil na relaciji Občice – Gaberje, so spisali dva plačilna naloga. Ker med ježo ni uporabljal zaščitne čelade, je moral plačati 120 evrov. Poleg tega je jezdil po državni cesti, za kar so mu predpisali še globo v višini 40 evrov. Bolje jo je odnesel njegov štirinožni prijatelj, za katerega so za čas lastnikove neprištevnosti poskrbeli konjenikovi znanci.

Še bolj pa je zanimivo dejstvo, da lastnik ni prejel kazni na račun alkoholiziranosti v cestnem prometu. To velja še posebej z vidika stroge zakonodaje v odnosu do posameznikov, ki vozijo pod substancami.

Konji v kraju Prestranek Slovenija Slovenija Grozljivo, kako so ravnali s konji. Fotografije pretresejo.

Jezdenje pod vplivom alkohola primarno ne predstavlja prekrška, čeprav Zakon o pravilih cestnega prometa med drugim določa, da mora biti jahač telesno sposoben za ježo in mora obvladovati žival, na kateri jezdi.

V slovenski policiji nam povedo, da podatkov, kako pogosto pri tovrstnem početju zalotijo posameznike, ne vodijo. Prav tako ne vodijo statistike o tem, kako pogosto ujamejo jahače na državnih cestah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • bobubob 15:28 19.september 2024.

    Plebs lahko jezdiš do onemoglosti - brez kvalifikacije za jezdenje, so pa tudi modeli, ki ga nekaznovano sadistično jezdijo brez kakršnekoli omembe vredne kvalifikacije.

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:29 19.september 2024.

    Pijan ne smeš niti hodit nikjer ,če še ne veste nekateri,kolega je dobil kazen ker je bil pijan ko je šel po pločniku domov,smo se smejali ampak je pa res.

  • darefoks 10:50 19.september 2024.

    prokleti bedaki sam kazni bi pisali

Sorodne novice