Slovenija
6566 ogledov

Toliko vas lahko stane uriniranje na javnem mestu

Ljubljanica uriniranje
1/2
bralka
Ste se kdaj vprašali, kako vas lahko nepremišljeno dejanje uriniranja v javnosti udari po denarnici?

Slovenci se radi pohvalimo s tem, kako čista in zelena so naša mesta. Običajno le redko govorimo o večjih nečistočah, ki se znajdejo na naših ulicah. Pa še takrat pridne roke občinskih javnih delavcev hitro poskrbijo, da to ostane skrito tamkajšnjim prebivalcem. Kot vsako mesto imajo tudi slovenska občasno težave z nedostojnim vedenjem določenih posameznikov, ki se ne držijo Zakona o varstvu javnega reda in miru in s tem kazijo podobo mesta.

agresiven pes Slovenija Slovenija Nekateri se na zakone še vedno požvižgajo, zaradi tega so posledice grozljive

Zakon v sedmem členu jasno navaja, da je pljuvanje, uriniranje, opravljanje velike potrebe ali bruhanje na ulicah, pločnikih, parkiriščih, rekreacijskih poteh in drugih javnih površinah, namenjenih sprostitvi in rekreaciji občanov ali igri otrok, strogo prepovedano.

uriniranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Za tovrstne prekrške je predpisana globa od 104,32 do 417,29 evra. Pri tem je treba dodati, da se posamezniku, ki ne spoštuje teh določil, ukrep izreče le, če s svojim dejanjem povzroči vznemirjenje, razburjenje ali zgražanje posameznika ali skupine. Za takšno dejanje je predpisana globa od 208,65 do 417,29 evra. Za nadzor nad prekrškarji sta sicer pristojna tako policija kot Mestno redarstvo.

Glede na velikost in tudi priljubljenost mesta s strani turistov ne preseneča, da ima največ težav s tovrstnimi posamezniki Ljubljana. Po besedah Mestne občine Ljubljana (MOL) so v letošnjem letu njihove pooblaščene uradne osebe izvedle sedem ukrepov. Poleg mladih turistov, ki se po pestri noči olajšajo na ljubljanskih ulicah ali v Ljubljanici, imajo v slovenski prestolnici zadnje čase kar nekaj težav z brezdomci

Minipleks v podhodu Ajdovščina Ljubljana Slovenija Podhoda Ajdovščina kmalu ne boste več prepoznali

"Na Mestnem redarstvu smo nedavno prejeli kar nekaj pobud v zvezi z brezdomci, ki puščajo smeti ter urinirajo na javnih prostorih. Gre predvsem za lokacije Kongresni trg, Miklošičev park, Tomanov park, podhod Ajdovščina in v zadnjem času tudi podhod Aleja," svoje izkušnje delijo na MOL-u. Omenijo, da na podlagi pobud vsakodnevno izvajajo nadzore teh območij in v primeru zaznave kršitev v skladu s pristojnostmi in pooblastili tudi ukrepajo. "Večkrat smo že opravili razgovore in kršitelje opozorili na nepravilnosti oziroma na nedostojno vedenje," sklenejo.

uriniranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Redkeje se zgodi, da pristojne oblasti na tovrstne posameznike naletijo v Celju. Teh naj bi bilo na letni ravni med tri in pet, pri čemer so po njihovih izkušnjah to pretežno domačini, ki si za potrebo najpogosteje izberejo pločnike ali zelene javne površine.

siva vrana Ljubljana Trajnostno "Zjutraj se zbujamo ob njihovem vreščanju"

"Na letni ravni smo na Mestni občini Celje prejeli le nekaj primerov prijav s strani prebivalcev, kar je vsekakor manj kot v preteklih letih," povedo na celjski občini. Še bolj kultivirani so očitno obiskovalci in prebivalci občin Bled, Bohinj in Železniki, saj tamkajšnji občinski redarji do zdaj niso obravnavali tovrstnih kršitev.

Takšne so tudi izkušnje občinskih redarjev v Kopru, ki dodajajo, da dejstvo, da teh kršitev ne zaznavajo in prijav ne prejemajo, še ne pomeni, da do takšnih kršitev ne prihaja. "Najverjetneje gre za območja v bližini večjih dogodkov, kot so koncerti na prostem. Mestna občina Koper sicer v teh primerih od organizatorjev vedno zahteva, da zagotovijo zadostno število prenosnih wc-jev, a dejstvo je, da ravnanja vsakega posameznika ne moremo nadzorovati," razložijo pri MOK.

Za razliko od Ljubljane pa v drugem največjem slovenskem mestu – Mariboru problematike uriniranja na javnih površinah ne zaznavajo. Posledično tamkajšnji mestni redarji kazni za tovrstno početje še niso izrekli.

Več mest ostreje nad nekulturne goste

Bolj strogi so očitno policisti v Požegi, ki so lani 33-letnemu moškemu, ki je uriniral na javnem mestu in s tem žalil moralna čustva občanov, izstavili račun za 1000 evrov oz. največ 30 dni zapora. Ker je preizkus alkoholiziranosti takrat pokazal prisotnost alkohola v njegovem organizmu, in ker je obstajala nevarnost, da bo s prekrški nadaljeval, so ga policisti pridržali.

Split Svet Hrvati predvidevajo nove kazni za turiste. Nove globe že to poletje.

Še huje jo je odnesel posameznik, ki je uriniral na avtobusni postaji v ulici Cosulich v Tržiču. Kazen je znašala 3300 evrov, če pa je ne bi plačal v roku 60 dni, bi narasla celo na 10.000 evrov. To je bila prva zasoljena kazen, ki so jo izrekli tržiški policisti v boju proti neprimernemu vedenju na javnih krajih. 58-letni moški romunske narodnosti je na vprašanje policistov, zakaj je to storil na javnem kraju, mirno odgovoril, da je pač "moral", je takrat poročal medij Il Piccolo.

Z vsemi topovi so se nad malomarneže spravili tudi v med Slovenci izjemno priljubljenem hrvaškem mestu Split. Ker so se domačini zgražali nad početjem turistov, so splitske oblasti lani uvedle nove kazni za neprimerno vedenje na javnem mestu.

Split | Avtor: Profimedia Profimedia
Nova pravila obljubljajo položnico, na kateri bo izpisan znesek 300 evrov, če boste na določenih javnih površinah uživali alkohol (manj kot 100 metrov od šol in vrtcev, znotraj cone A, ki obsega mesto znotraj baročnih zidov, zgrajenih v 17. stoletju), urinirali na javnih površinah, spali v parkih na travnikih, trgih in drugih javnih površinah, uživali hrano ali pijačo na javnih površinah in se zadrževali v gostinskih objektih po koncu delovnega časa. Policiji za lažji nadzor med 90 dnevno turistično sezono vsak večer med 22. in 4. uro pomaga tudi več deset varnostnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 13:37 06.julij 2024.

    Saj onaniranje trolov po forumih tudi stane..Janezovo druščino se ve..

  • Avatar Leon
    Leon 11:36 06.julij 2024.

    Za nadzor nad prekrškarji sta sicer pristojna tako policija kot Mestno redarstvo. Hhahahahahahahahaha...a so dobili nove kartonaste policaje ?

  • 4krogci 11:14 06.julij 2024.

    Urin je za 1x sterilen...zakaj je potem v temu problem???

Sorodne novice