Popotnik
7362 ogledov

Na izlet v najbolj varno slovensko mesto

Nova Gorica
Prepustite se čarovniji tega mesta, obiščite njegove največje znamenitosti in razvajajte svoje brbončice z odlično hrano.

Novo Gorico so izbrali za najbolj varno mesto. Neodvisna komisija Inštituta za korporativne varnostne študije je v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti med mesti v Sloveniji marca podelila laskavo nagrado.

In zakaj bi se ta vikend, ko je tam napovednih toplih 27 stopinj Celzija, odpravili na izlet prav tja? Ker se bo v nedeljo odvijal brezplačen dogodek za vso družino in za štirinožne prijatelje ...

Na izlet v Mesto vrtnic

Novo Gorico si sicer lahko izberete tudi za izlet ta konec tedna, saj so temperature res že pomladanske. Novo Gorico s severovzhoda namreč pred mrzlimi vetrovi branita tudi Trnovska in Banjška planota. Nova Gorica je mlado mestece ob meji z Italijo, nastala pa je po drugi svetovni vojni kot nadomestek Gorici, ki je ostala za mejo.

Čeprav je znana tudi po kazinojih in igralnicah, ponuja obiskovalcem še veliko več. Kot mesto vrtnic je najbolj privlačna v času cvetenja teh čudovitih rož, ponaša pa se tudi z rožnim vrtom znamenitih burbonk, ki je ob samostanu na Kostanjevici.

 

A post shared by Vita Gradič (@vitagradic) on

Trg Evrope: trg dveh držav, trg prijateljstva

Ko je Slovenija leta 2004 vstopila v Evropsko Unijo sta italijanska Gorica in slovenska Nova Gorica sklenili, da bodo ta dan obeležili na prav poseben način. Vstop Slovenije v EU so obeležili s skupnim trgom, Trgom Evropa, ki je točno po sredini razdeljen med Slovenijo in Italijo. Je skupni trg dveh držav, je trg sožitja in prijateljstva. Prav tu pa se boste z nami srečali jutri ...

Na Trgu Evrope pripravljamo Festival za ljubitelje živali, ki bo letos prvič na dveh lokacijah – V Domžalah in v Novi Gorici. V Novi Gorici bo Festival 27. maja in bo potekal med 9:30 in 18:30 uro. Na našem brezplačnem, dobrodelnem in predvsem izobraževalnem Festivalu bodo na svoj račun prišli tako otroci, odrasli in tudi kužki obiskovalcev.

 

A post shared by Stefano (@stefyt86) on

Prav za obiskovalce našega Festivala za ljubitelje živali bo v nedeljo 27. maja ob 14.00 voden ogled Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, kjer je tudi grobnica Burbonov. Cena za odrasle je 4 evre, za otroke bo ogled brezplačen.

Samostan Kostanjevica pri Novi Gorici je najbolj znan po Bourbonski grobnici, v kateri so pokopani člani francoske kraljevske rodbine Bourbon, med njimi Karel X., zadnji francoski kralj te dinastije in predzadnji francoski kralj na sploh.

 

A post shared by @alexmartinr on

Grad Kromberk: sedež Goriškega muzeja

Grad je bil zgrajen leta 1609 in je bila v lasti plemiške družine Coronini von Cronberg. V gradu ima danes sedež Goriški muzej, ki je bil ustanovljen leta 1952. je osrednji prostor za druženja, srečevanja in nova spoznavanja. Muzej deluje na območju Goriškega in zajema enajst primorskih občin. Je odlična ideja za vse družine, ki si želijo zaužiti malce kulture, se sprehoditi po čudoviti okolici in otrokom predstaviti umetnost.

 

A post shared by Slovenian Press Agency (@staerials) on