Vizita za živali > Festival
1794 ogledov

Veste, kaj bi se zgodilo, če bi izumrle čebele?

Čebele se niso pustile zlahka pregnati z avtoceste. Žurnal24 main
Posledice bi lahko bile katastrofalne.

Vemo, da so čebele ene najbolj pomembnejših žuželk, zato moramo nanje še posebej paziti in jim pomagati z nasadi novih medenih dreves. Pa veste, kaj bi se zgodilo, če bi čebele izumrle?

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Kot je za Žurnal24 povedal Vlado Auguštin, svetovalec specialist za tehnologijo čebelarjenja, bi lahko bile posledice katastrofalne: "Če bi čebele izginile po vsem svetu, bi prišlo do pomanjkanja hrane, saj čebele ne bi več opraševale rastlin, od katerih pridobivamo sadje, zelenjavo, oreščke itd . Med bi izginil s tržišča in raznovrstni uporabniki voska bi morali začeti uporabljati dražje nadomestke. Pretresi v svetovni ekonomiji bi bili globoki in dolgotrajni.“

A ne samo to, če bi izumrle prav vse vrste če bel na svetu, bi to preraslo v še večjo težavo: „V nekaterih ekosistemih čebele predstavljajo ključne vrste – podobno kot najvišji kamen v oboku, brez katerega bi se obe strani oboka podrli. Ko bi izumrle rastline, ki so odvisne od čebel, bi bile prizadete vrste, ki so odvisne od teh rastlin, kar bi spet vodilo v smrt vrst, ki so odvisne od njih in tako naprej."

Čebelarska zveza Slovenije nam bo pridne čebelice in njihovo delo predstavila tudi na našem Festivalu za ljubitelje živali, tako v Novi Gorici kot tudi v Domžalah. Za otroke pa bodo pripravili zanimive delavnice izdelave sveč.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Vplivajo na kvaliteto človekovega življenja

Narava je ustvarila sožitje čebel z preko 20.000 rastlinami, zato je najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu opraševanje različnih rastlin. Opraševanje omogoča razvoj in obstoj rastlinskih vrst, čebele pa za svoje delo dobijo plačilo v obliki medičine in cvetnega prahu, ki sta nepogrešljiva hrana za razvoj in življenje čebeljih družin.

"Čebela ima izredno pomembno in kompleksno mesto v naravi, še posebno tedaj, ko govorimo o raznih kmetijskih kulturah. Danes vse bolj jasno postaja , da je kvaliteta življenjske sredine usodno odvisna za obstanek in napredek sodobnega človeka. Čebela s svojo aktivnostjo v naravi, ki ji pravimo opraševanje, pomembno vpliva na proizvodnjo človeške in živalske hrane, raznih industrijskih surovin, kakor tudi na človekovo zdravje in druge dejavnike življenja. Problem proizvodnje hrane, zaradi povečanja človeške populacije postaja vse bolj alarmanten. Izginotje čebel bi imelo zato posledice za celotno verigo oskrbe s hrano," je za naš medij razložil specialist Auguštin.

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tako lahko pomagamo mi, navadni državljani

Vlado Auguštin pa pravi tudi, da moramo ljudje pomagati čebelam. Kako to naredimo? Pomagamo lahko s sajenjem medovitih rastlin, predvsem avtohtonih: "K temu lahko pripomore vsak od nas in tako čebelam pomaga preživeti. Na svoj cvetlični in zelenjavni vrt, na balkone in v cvetlične lončke posadimo medovite rastline, lokalne oblasti pa jih lahko sadijo na javnih površinah. Te rastline dajejo čebelam medičino in cvetni prah, nas pa bodo razveseljevale s cvetjem in svojo lepoto. Treba je le izbrati prave sorte, tako da bomo prijetno združili s koristnim, da bo torej lepo za naše oko in koristno za čebele."

Pomembnejše rastline za čebele so: leska, zvončki, trobentice, žafrani, vrbe, telohi, rese, divja češnja, vse začimbnice in dišavnice, vse sadno drevje, oljna ogrščica, akacija, lipa, javor, kostanj, sončnica, ajda, facelija in druge. Precej je tudi rastlin, ki jih gojimo kot okrasne in so prav tako koristne za čebele. S sajenjem avtohtonih in okrasnih cvetočih rastlin lahko precej pripomoremo k ohranitvi čebel.

Slovenske občine novorojenčkom podarjajo medovita drevesa

V nekaterih lokalnih skupnostih pa so se že pridružili pobudi Čebelarske zveze Slovenije, da vsakemu novorojenčku podari avtohtono medovito sadiko drevesa, ki bo rastlo skupaj z otrokom in poleg tega tudi čebelicam in ostalih živalim nudilo hrano in zatočišče.

Komentarjev 2
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 13:55 09.maj 2020.

    Enako velja za nekatere vrste od in samce komarjev,ki se prehranjujejo ali sladkajo z nektarjem.

  • Avatar Leon
    Leon 15:48 25.maj 2018.

    Veste, kaj bi se zgodilo, če bi izumrle čebele?.?.?..........Počakajte pa boste videli !