Popotnik
6420 ogledov

Se odpravljate na Obalo? Preverite, v kakšnem stanju je trenutno morje

slovensko morje
1/3
LifeClass
Ob koncu junija so obiskovalci slovenskih obmorskih mest na gladini morja lahko opazili pojav, poznan kot sluzenje. Ta je marsikoga odvrnil od kopanja. Pa je sluz še vedno prisotna?

Sluz je bila prvič opažena zgolj v globljih vodnih slojih, kasneje pa so se želatinaste prevleke pojavile tudi na površini morja. Do tega stanja je prišlo, ker je v morju veliko organske snovi, bogate s polisaharidi. To so kompleksni sladkorji, ki jih večinoma izloča rastlinski plankton. Čeprav bi lahko bila sluz posledica cvetenja morja, v tokratnem primeru tega pojava strokovnjaki ne opažajo.

lifeclass portorož, morje, dopust STE JO VIDELI? Popotnik Priljubljena slovenska destinacija z novo pridobitvijo

Z Morske biološke postaje Piran so takrat sporočili, da bi takšno stanje lahko vztrajalo tudi več tednov, kar pa bi lahko imelo velike posledice za slovenski turizem in ribiče, ki imajo zaradi nje manjši ulov. Naravni pojav, ki sicer za ljudi ni nevaren, je zagotovo zbegal marsikaterega turista, ki te dni počitnikuje v slovenski Istri. 

sluzenje morja | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Instagram je na svojem profilu objavil posnetek ene najlepših slovenskih plaž – Mesečev zaliv v Strunjanu, ki je bila prejšnji teden povsem neprepoznavna. Ni je obdajalo zanjo značilno turkizno morje, temveč jo je obkrožala velikanska rjava sluz.

Na veselje mnogih turističnih ponudnikov pa ta ni vztrajala tako dolgo, kot je bilo sprva napovedano. Med drugimi kraji sluzenja že dolgo ne zaznavajo več v Portorožu. Čeprav so kopališča čista, težavo delajo predvsem objave umazanih pristanišč, zajetij in privezov, ki pri gostih in potencialnih gostih povzročajo skrbi in tudi odpovedi.

slovensko morje | Avtor: LifeClass LifeClass
"Kopališča so v Portorožu že nekaj dni čista in sluz tukaj ne povzroča težav. Obiskovalci naših urejenih kopališč jo v Portorožu le še redko opažajo. Naše izkušnje kažejo, da je največ zaskrbljenosti in odpovedi med gosti zaradi informacij, ki pa pogosto ne odražajo dejanskega stanja na naših kopališčih," trdijo pri podjetju LifeClass Hotels & Spa Portorož.

Visit Ravno polje Poletje Popotnik Turistična destinacija v Sloveniji prvič s to ponudbo

Kot pravijo, je bila sluz v začetku pojava na morju res vidna, a je sedaj ta v glavnem pošla in je zaznavna zgolj še v mandračih, pomolih ob privezih bark in na drugih podobnih lokacijah, kjer se voda zadržuje. "Tam kopanje tudi sicer ni dovoljeno ali mogoče, zato za vse, željne morske osvežitve, niti ni bistvenega pomena," dodajo pri podjetju.

Z željo, da bi zagotovili natančne in aktualne informacije o stanju na urejeni hotelski plaži Meduza, bodo v prihodnjih tednih na svojih družbenih omrežjih redno objavljali sveže fotografije morja. "Verjamemo, da bodo te objave pomagale odpraviti morebitne dvome in skrbi  ter nudile obiskovalcem jasno sliko o stanju morja na naših plažah," sklenejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:03 05.julij 2024.

    Na korčuli je morje čisto,mi je povedal prjatu