Popotnik
2178 ogledov

To je dobro vedeti pred odhodom v tujino

Hrvaška, Kvarner, morje, poletje Turistična skupnost Kvarner
Bližajo se poletne počitnice, ki jih marsikdo izkoristi za skok v tujino. Da pa bo vaše potovanje potekalo brez zapletov, se je smiselno pozanimati tudi o zavarovanju za tujino.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so pred začetkom poletja spomnili, naj si popotniki, ki jo bodo mahnili v tujino, pravočasno uredijo zdravstveno zavarovanje. Predlagajo tudi, da si potniki naročijo evropsko zdravstveno kartico, s katero se bodo lahko v primeru nesreče izognili plačilu praviloma visokih stroškov za zdravstvene storitve, ki bi jih na tujem potrebovali.

Evropska zdravstvena kartica | Avtor: Profimedia Profimedia
Pomembno je poudariti, da se evropska kartica ne sme uporabiti za načrtovano zdravljenje v tujini, torej kadar je namen bivanja v tujini zdravljenje. Pred odhodom v tujino je pametno tudi preveriti datum izteka veljavnosti evropske kartice. Na ZZZS svetujejo, da se stare pretečene kartice naj ne zavržejo takoj, saj je novo mogoče naročiti šele 30 dni pred iztekom stare. Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti na spletni strani ZZZS ali prek mobilnega telefona.

Maribor Slovenija Popotnik To so velike novosti v letu 2024!

 

Če morate nujno odpotovati in zato nemudoma potrebujete evropsko kartico, lahko na območni enoti ali izpostavi ZZZS zaprosite za certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico.

Postopek uveljavljanja in obseg pravic je odvisen od tega, v kateri državi zavarovanec uveljavlja zdravstvene storitve. V državah EU in na Islandiji, Norveškem, v Lihtenštajnu, Švici in Združenem kraljestvu imajo zavarovanci med začasnim bivanjem pravico do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravnikih in ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Zavarovanci storitve uveljavljajo z evropsko kartico.

V teh državah lahko z evropsko kartico oziroma certifikatom uveljavljate nujne in potrebne zdravstvene storitve, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

Gre za storitve, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, upoštevajoč naravo storitev in pričakovano dolžino bivanja v teh državah. Obseg in vrsto zdravstvenih storitev opredeli zdravnik, ki vas sprejme na zdravljenje, pri čemer je ključnega pomena opredelitev pričakovane dolžine bivanja v tujini, saj je oseba, ki dalj časa biva v drugi državi članici (npr. študentje na študiju v tujini, delavci na delu v tujini, iskalci zaposlitve) upravičena do večjega obsega pravic, kot oseba, ki biva v drugi državi članici krajši čas (npr. osebe na službenem ali zasebnem potovanj).

Evropska zdravstvena kartica | Avtor: Profimedia Profimedia
To pomeni, da vam mora zdravnik na podlagi evropske kartice nuditi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se vam zgolj zaradi zdravljenja ni potrebno vrniti v pristojno državo pred potekom nameravanega bivanja v drugi državi. Navedene storitve se uveljavljajo v skladu s predpisi države, v kateri poiščete zdravniško pomoč, kar pomeni, da je potrebno v nekaterih državah določene storitve tudi doplačati, enako kot to velja tudi za zavarovane osebe teh držav.

Ljubljana Kritika Popotnik Hrvatom je uspelo v treh letih, mi pa smo pogrnili

V državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene sporazume o socialnem zavarovanju (Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Srbija in Severna Makedonija), imajo zavarovanci med začasnim bivanjem pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pri zdravnikih, ki so del javne, državne mreže. Pri tem morajo poleg evropske kartice priložiti tudi spremni dopis, v Avstraliji pa je treba evropski kartici priložiti tudi potni list. V nekaterih državah se mora zavarovanec pred koriščenjem storitev zglasiti pri uradu zdravstvene zavarovalnice v kraju začasnega bivanja.

Na ZZZS opozorijo, da če ste morali sami kriti stroške opravljenih zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini, lahko na ZZZS vložite vlogo za njihovo povračilo. Vlogi, ki jo lahko vložite preko spleta, po pošti ali osebno  območnih enotah ali izpostavah ZZZS, je treba priložiti račun in dokazilo o plačilu računa, zdravstveno dokumentacijo in denimo recepte za zdravila ali nalog za reševalni prevoz.

Večini zavarovanih oseb evropska kartica velja eno leto. Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter za otroke do 18. leta, če sami niso zavarovanci, pa je veljavna pet let oziroma do dopolnjenega 18. leta.

V upravičenih primerih ZZZS nato povrne stroške, bodisi v višini ,kot bi jih priznala tuja zavarovalnica za zdravstvene storitve opravljene v državah članicah EU, Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem, v Združenem kraljestvu, Švici ali v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjen meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju (Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija), bodisi v višini poprečne cene storitev v Sloveniji za nujne zdravstvene storitve, opravljene v ostalih državah sveta.

Plaža, poškodba, zavarovanje, dopust Zdravje Do vračila denarja tudi preko aplikacije

Ob tem so na ZZZS še opozorili, da evropska kartica ne krije stroškov prevoza iz tujine v Slovenijo, stroškov zdravstvenih storitev v turističnih ali drugih zasebnih ambulantah, ki niso del javne mreže, stroškov participacije oziroma obveznih doplačil, v večini držav pa tudi stroškov prevoza s helikopterjem zaradi poškodbe na smučišču.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice