Popotnik
3381 ogledov

To so najcenejši mestni bazeni pri nas

poletje, vročina, bazen Profimedia
Preverili smo, kdaj se odpirajo mestna kopališča po državi in koliko znaša družinsko kopanje.

Z začetkom vročih dni in poletnih počitnic so se po državi odprla tudi mestna kopališča, ki omogočajo aktivno preživljanje prostega časa za vso družino. V mestih po Sloveniji boste večinoma našli vsaj en mestni bazen, nekatera kopališča pa se lahko pohvalijo tudi z dodatno poletno ponudbo, ki predvsem otrokom pričarajo nepozabne počitniške dni. 

Kočevsko jezero popotnik Popotnik Priljubljeno poletno kopališče pri nas v novi podobi

Pripravili smo nekaj namigov, kje poiskati osvežujoče trenutke v mestih in koliko tam znaša cena vstopnice. Ker je mestnih kopališč veliko, smo izbor omejili le na nekaj najbolj znanih mestnih kopališč po Sloveniji.

Za primerjavo smo vzeli družino z dvema odraslima osebama in dvema otrokoma, ki sta stara osem in deset let. Pogosto imajo manjši otroci v bazene brezplačen vstop, ponekod je kriterij dve leti, ponekod je kriterij pet let ali celo višina otroka. Prav tako ponujajo številni bazeni možnost nakupa sezonskih vstopnic, nekateri pa možnosti družinske vstopnice nimajo, zato smo pri njih združili dve vstopnici za odrasli osebi in dve vstopnici za otroka. Naše ugotovitve sledijo spodaj.

Kranj

Priljubljeno Letno kopališče Kranj je letošnjo poletno sezono otvorilo 10. junija. Z začetkom šolskih počitnic kopališče obratuje vsak dan od 9.00 do 22.00 in tako bo vse do začetka septembra. Od aprila v bližini bazena deluje tudi otroško igrišče Gibi Gib. Vsako leto Zavod za šport Kranj na njem organizira likovne delavnice, lutkovne predstave in pester program športnih aktivnosti. 

Letno kopališče in pokriti olimpijski bazen veljata za največji bazenski kompleks za vodne športe v državi. Letno kopališče ima veliki plavalni bazen (50 x 25 m) in dva otroška bazena. Vsi bazeni lahko sprejmejo 1.180 kopalcev. Po podatkih na njihovi spletni strani bi družina s štirimi člani za dnevno kopanje plačala 20 evrov.

Jesenice

Letno kopališče Ukova obsega 5.000 m2 funkcionalne površine, namenjene različnim športnim in zabavnim aktivnostim kopalcev. Leži na prisojni strani mesta in je primerno za vse ohladitve željne kopalce. Obiskovalcem omogoča kopanje v odprtem olimpijskem bazenu, otrokom plavanje v malem okroglem bazenu premera 12 m in globine 0,5 m. Posebnost bazena je, da ima kot edini v Sloveniji stoječi 10 metrski stolp za skoke v vodo. Kopališče obratuje med 10.00 in 19.00. Za enodnevni obisk na njem pa bi družina odštela 18 evrov.

Na kopališču Ukova so poleg prostega kopanja organizirane tudi druge aktivnosti, ki potekajo redno po programu, kot so jutranje in večerno rekreacijsko plavanje, tečaj plavanja za neplavalce in slabše plavalce, tečaj skokov v vodo, tekmovanja v skokih v vodo, akvatlonu in plavanju ter rekreativno igranje vaterpola.

Celje

Kompleks Letnega kopališča v Celju že 50 let predstavlja tradicionalno poletno zbirališče Celjanov, saj se nahaja blizu središča mesta ob obrežju reke Savinje. Svoja vrata je kopališče odprlo 21. junija in razveselilo številne otroke. Tam bo mogoče v vodnih radostih uživati od 9. do 20. ure. Urnik se lahko prilagaja vremenskim razmeram, zato je najnovejše informacije bolje preveriti na njihovi spletni strani.

Za druženje in kopanje na priljubljenem kopališču v Celju bi štiričlanska družina med tednom plačala 17.5 evra, med vikendom pa 21.5 evra. Obiskovalci kopališča lahko koristijo tudi igrišče za odbojko na mivki, ter v letu 2022 prenovljeno večnamensko športno igrišče, ki je namenjeno košarki, badmintonu, nogometu ali rokometu. Prav tako sta na voljo dve mizi za namizni tenis.

Kamnik

Tudi v Kamniku so se marljivi sodelavci Zavoda in številni prostovoljci potrudili, da je Mestno kopališče Pod skalco že pripravljeno na sezono. To jim je uspelo kljub naravnima nesrečama, ki sta jih doleteli lani.

Termalni park Terme Ptuj primerjava cen Popotnik V teh termah se štiričlanska družina lahko kopa za manj kot 50 evrov

Še vedno je zaradi sofinanciranja delovanje bazena s strani Občine Kamnik kamniški bazen zagotovo najcenejša ohladitev v mestu v vročih poletnih dneh. Družina s štirimi člani bi za dnevno osvežitev med tednom tam odštela enajst evrov, med vikendom pa štiri evre več.

Mestno kopališče Pod skalco bo letos predvidoma odprto do 31. 8. 2024. Med tednom ga plavalci lahko obiščejo od 10.00 do 18.00, med vikendi pa od 10.00 do 20.00. V drugi polovici avgusta se, odvisno od vremena, lahko odpiralni čas za vikend zopet skrajša.
Na kopališču v letošnjem poletju obljubljajo kar nekaj dogodkov, ki jih bodo organizirali kamniški klubi, kot so dan vaterpolistov, plavalni miting in koncerti pri lokalu, in pa Kvadratlon, ki ga organizirata Športna zveza Kamnik in Zavod za turizem in šport Kamnik.

Murska Sobota

Letno kopališče Murska Sobota se nahaja v športnem parku Fazanerija v Murski Soboti in obsega štiri bazene: olimpijski bazen dimenzije 50mx22m (dva skakalna stolpa višine 2,5m in 3m), star bazen dimenzije 33mx12m, toboganski bazen dimenzije 15mx15m in otroški bazen dimenzije 10mx4m. Poleg bazenov so obiskovalcem letnega kopališča na razpolago tudi drugi športno rekreacijski objekti, kot so tobogan pri toboganskem bazenu in pet igrišč za odbojko na mivki.

Kopališče posluje od junija do septembra, in sicer vsak dan med 9.00 in 20.00. Obratovalni čas kopališča je prilagojen vremenskim razmeram. Družinska vstopnica s popustom na kopališču v Murski Soboti znaša 18 evrov.

Tržič

Na Gorenjskem med bolj priljubljena zbirališča kopalcev spada tudi Gorenjska plaža v Tržiču. Kopalni objekt se ponaša z dvema bazenoma, primernima za otroke in odrasle vseh starostnih skupin. Bazen je odprt vsak dan vsak dan od 9.00 do 19.00. V primeru slabega vremena ali drugih okoliščin, ki vplivajo na možnost obratovanja, pa je kopališče zaprto. Sezona bo trajala do okvirno 15. septembra. Družinska vstopnica za štiri osebe na Gorenjski plaži znaša 17,5 evra.

Ljubljana

Medtem ko Ljubljana še čaka na svoje prvo naravno kopališče, ki ga je župan Zoran Janković v svoje prve predvolilne obljube vključil že leta 2006, lahko njeni prebivalci osvežitev poiščejo v številnih mestnih kopališčih.

špica Ljubljana Popotnik To je Jankovič obljubil že leta 2006, pa obljuba še ni uresničena

Kot se za glavno mesto spodobi, jih v Ljubljani ne manjka. Kmalu se bodo njeni prebivalci razveselili tudi povsem prenovljenega kopališča Ilirija, kjer ta čas zaključujejo z obnovitvenimi deli. Nova Ilirija naj bi po nekaterih napovedih zaživela septembra. Velika pridobitev ne bo le sodobni plavalni center, temveč tudi pokrit trg pred kopališčem in nova povezava s Tivolijem. 

Zaradi vdora podtalnice se je gradnja zavlekla tudi pri kopališču Vevče, kjer se prvi plavalci letos še ne bodo mogli kopat. V preteklosti med Ljubljančani zelo priljubljeno kopaliče so zaprli že leta 2007, od takrat dalje pa je bilo prepuščeno propadanju. Vevče so dolga leta veljale za pravo ljubljansko sramoto, očitno se bo to kmalu spremenilo, vprašanje le kdaj.

Ljubljančani se ta čas lahko osvežijo v nekaterih drugih kopališčih, ki so v večini že odprla svoja vrata. Ena izmed možnosti je Vodno mesto Atlantis, ki je odprto skozi celo leto. Tam se otroci med vikendi lahko kopajo za 17, odrasli pa za 19 evrov. Nekoliko cenejše so vstopnice med tednom (15 in 17 evrov).

Prav posebno mesto ima med Ljubljančani najstarejše ljubljansko kopališče – Mestno kopališče Kolezija. Za sabo ima dolgo in zanimivo preteklost, marsikateri Ljubljančan se je prav tam namreč naučil plavati. Kopališče ponuja celodnevno družinsko vstopnico, ki ob koncih tedna znaša 50, med tednom pa 36 evrov. Vstopnica velja za največ pet oseb. Kopališče je med tednom odprto med 6. in 22. uro, med vikendom pa med 9.00 in 22.00.

Kopališče Kolezija | Avtor: Šport Ljubljana Šport Ljubljana
18. junija se je prav tako odprlo Kopališče Kodeljevo, ki od ponedeljka do petka obratuje od 9.00 do 19.00, med vikendi in za praznike pa od 9.00 do 20.00. V Mestnem kopališču Kodeljevo je cena vstopnic sodeč po objavljenem ceniku med tednom nižja kot ob koncih tedna; celodnevna družinska vstopnica (do pet oseb) med tednom namreč znaša 24 evrov, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa 28 evrov.

Tržiška Bistrica Vikend izlet Popotnik Prečudovito! To lahko najdete le streljaj iz Ljubljane

Največje ljubljansko kopališče – Laguna mestna plaža pa je letos prve kopalce sprejelo 17. junija in bo odprto vse do začetka septembra. Celodnevno kopanje štiričlansko družino v soboto ali nedeljo tam stane 49, med tednom pa 39 evrov. Cenejše je kopanje za imetnike kartice Klub Laguna, a je zanjo na osebo treba odšteti deset evrov. Otroci do višine enega metra imajo prost vstop. Vsak delovnik je med 13.00 in 14.30 na voljo tudi brezplačna animacija za otroke.

Če pa v bližini Ljubljane iščete osvežitev v naravi in še nimate ideje, smo za vas v tem prispevku zbrali nekaj predlogov.

Iški vintgar | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice