Popotnik
16114 ogledov

Cene trajektov na Hrvaškem vas bodo presenetile

trajekt Profimedia
V preteklih letih so Hrvati cene vozovnic za trajekte vztrajno višali. Kako bo letos?

S prvomajskimi počitnicami se je odprla kamping sezona, ki je sedaj v polnem razmahu. Naša južna soseda se lahko pohvali z več kot sto kampi, ki se med seboj zelo razlikujejo. Skupno pa jim je to, da so po preteklih podražitvah tudi letos višali cene, o čemer smo na Žurnalu24.si že pisali.

Hrvaška podražitve Popotnik Preverili smo: Toliko več boste letos odšteli za dopust na Hrvaškem

Najbolj priljubljeno je kampiranje na otokih Cres, Lošinj, Rab in Pag, veliko manjših kampov pa najdete tudi na otokih Pašman, Ugljan, Brač, Hvar, Korčula ... Večino Slovencev pred odhodom na dopust zanima tudi, kakšne so cene trajektov, ki vozijo na hrvaške otoke. Na spletnem portalu Avtokampi.si so zato preverili, če so se cene trajektov v letošnji sezoni v primerjavi z lansko kaj spremenile. Na Hrvaškem na skoraj vse otoke vozijo trajekti Jadrolinija, le na trajektni liniji Stinica – Mišnjak na otok Rab vozi lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Trajekt | Avtor: Profimedia Profimedia
Če smo bili vajeni, da so se v preteklih sezonah cene trajektov povišale, po poročanju spletnega portala letos večjega povišanja ni za pričakovati. V določenih primerih je prišlo le do sprememb pri dolžini glavne sezone. 

Na večini trajektnih linij je cenik še vedno razdeljen na nizko sezono z nižjo ceno trajektov, ki letos velja v terminih od 1. januarja do 30. maja in med 30. septembrom ter 31. decembrom. V glavni sezoni, ki traja med 31.5. in 29. 9., pa bo v veljavo stopil cenik z 20 % višjimi cenami. Te se glede na lani ni spremenile.

Pri Jadroliniji so že pred leti uvedli mobilno aplikacijo, ki omogoča hiter nakup trajektnih kart. Aplikacijo Jadrolinija si lahko naložite na teh povezavah Google Play – Android in na App Store.

Velja pa omeniti, da na obeh trajektnih linijah za otok Cres, Valbiska – Merag in Brestova – Porozina, kjer že od januarja trajekt vozi pogosteje, po novem čez celo leto velja cenik glavne sezone. Podobno je tudi na trajektni liniji za otok Brač, Split – Supetar, kjer glavna sezona traja od 23. 3. do  27.10. ter na trajektu za Rab, Stinica – Mišnjak, kjer pa bo cenik glavne sezone veljal od 1.5. do 20.9, poroča portal Avtokampi.si.

Za daljše trajektne linije je karto sicer priporočljivo kupiti vnaprej, saj velja kot rezervacija prostora na trajektu. Potniki morajo biti minimalno 45 minut pred odhodom trajekta v pristanišču oz. v sezoni priporočajo prihod vsaj 60 minut prej.

Hrvaška plaža Rekord Svet Hrvati si manejo roke

Glavne novosti v voznem redu

Če do večjih sprememb ni prišlo pri cenah, pa kar nekaj novosti lahko pričakujete v voznem redu hrvaških trajektov. A nič skrbeti, te so večinoma pozitivne. Pohvalno je, da bo na nekatere otoke tudi izven glavne sezone vozilo večje število trajektov oz. so urnik prilagodili prihodu turistov in potrebam prebivalcev na otokih.

trajekt | Avtor: Profimedia Profimedia
Že od novega leta tako denimo vozi več trajektov na obeh trajektnih linijah na otok Cres (Valbiska in Brestova), kar hkrati pomeni tudi boljši dostop do Lošinja. Več trajektov bo vozilo tudi na otoka Dugi otok in Pašman na območju Zadra ter na otoke Brač, Vis, Mljet in Korčula (s Pelješca linija Orebić – Dominče).

kampiranje cene Popotnik Potrjeno! Na Hrvaškem imajo dražje kampe kot pri nas

Medtem pa so na trajektni liniji, ki iz Ploč pelje na Pelješac, letos število trajektov zmanjšali. Polotok je sedaj odlično povezan z novim Pelješkim mostom, zato ni več potrebe bo pogostejši vožnji trajekta.

Takšne so cene za dve osebi

Na portalu Avtokampi.si so za lažjo predstavo primerjali cene nekaterih trajektnih kart za dve osebi in osebni avto do 5 metrov v letošnji glavni sezoni za eno smer. Njihovi izračuni sledijo spodaj:

- otok Cres (Valbiska – Merag in Brestova  - Porozina) cena trajekta 28,39 €

- otok Rab (Valbiska – Lopar) cena trajekta 43,93 €

- otok Pag (Prizna – Žigljen) cena trajekta 25,60 €

- otok Brač (Split – Supetar) cena trajekta 37,54 €

- otok Hvar (Drvenik – Sućuraj) cena trajekta 26,84 €

- otok Korčula (Orebić – Dominče) cena trajekta 22,69 €

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • darefoks 10:36 29.junij 2024.

    zarad mene ce podrazijo za 200 procent ne hodim v ta gniloba

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:35 29.junij 2024.

    Ni panike

Sorodne novice