Avto
95 ogledov

Telefoniranje za volanom enako opitosti

Telefoniranje med vožnjo Shutterstock
V ponedeljek se bo začela preventivna akcija Mobilni telefoni. Uporabo mobilnega telefona med vožnjo bi lahko enačili z opitostjo; vpliva tudi na odzivni in zavorni čas, poveča tveganje pri odločitvah ...


Pobudnik je tudi letos Javna agencija RS za varnost prometa, ki bo akcijo koordinirala v sodelovanju s policijo, ministrstvi, redarskimi službami, nevladnimi organizacijami in tudi mobilnimi operaterji (Telekom, Simobil in Tušmobil).

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Po podatkih raziskave iz leta 2011 med vožnjo mobilnik uporablja kar 25,3 odstotka voznikov v Sloveniji, 12,2 odstotka teh pa med vožnjo tudi piše oziroma pregleduje SMS-sporočila ali elektronsko pošto. Ti podatki so zelo skrb vzbujajoči, saj govorjenje ali branje oziroma pisanje SMS-sporočil ali elektronske pošte voznika povsem zaposli, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se odzivni čas. Vse to pa lahko vodi do najhujših posledic, ki smo jim priča v prometnih nesrečah na naših cestah.

Druge posledice uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

– Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.
– Med pisanjem SMS-sporočila voznik ne gleda na vozišče kar štirikrat več časa kot pri normalni vožnji.
– Slabši odzivni čas voznika (50 odstotkov slabši kot pri vožnji v normalnih razmerah).
– Počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in odzivanje nanjo. 
– Daljši zavorni čas. 
– Zmanjšano zaznavanje okolice in prometa. 
– Večje tveganje pri odločitvah (zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.